mrt
01
2009

Hoe goed of fout is de PVV?

Volgens de cijfers van Maurice de Hond staat de PVV van Wilders op dit moment op kop in de peilingen en zou deze partij, wanneer er nu verkiezingen zouden worden gehouden, ongeveer 27 zetels behalen. 27 zetels betekent dat ongeveer 18% of ruwweg één op de vijf Nederlanders op de partij van Wilders denkt te stemmen.

Verkiezingen op dit moment zouden, wanneer deze getallen kloppen, in ieder geval een totale formatiechaos veroorzaken.  Elke coalitie zal al uit minimaal 4 partijen moeten bestaan, aangezien de drie grootsten samen (PVV/CDA/PvdA) slechts 74 zetels behalen. Een werkbare coalitie met een enigszins herkenbare signatuur (of dat nu links/rechts/liberaal/sociaal of anders heet) is helemaal nauwelijks maakbaar. Ja, een coalitie PVV/CDA/D66/VVD met 89 zetels zou kunnen, maar ik kan me niet voorstellen dat D66 met PVV in één kabinet wil. Een coalitie CDA/PvdA/D66/GL met 77 zetels zou ook kunnen, maar is haast even onwerkbaar en kent een zeer smalle basis.

Al met al heeft deze electorale spaghetti mij verleid om mij eens te verdiepen in de partij PVV. Eén van de eerste dingen die opvalt is dat het hier niet om een vereniging met leden gaat zoals bij zowat alle overige politieke partijen, maar om een stichting rondom de persoon Geert Wilders. Een organisatie dus die geen gereguleerde inbreng van leden kent. Het tweede wat in ieder geval mij opvalt is het ontbreken van een financieel economische paragraaf. Er is een visie met negen hoofdpunten(belastingverlaging t/m dierenwelzijn), maar nergens is te vinden op welke manier de, soms best goede plannen, gefinancierd gaan worden. Ja er worden wat zaken genoemd als bezuinigingen op ambtenaren en wegsnijden van bureaucratie, maar wanneer ik de extra’s zo eens optel (o.a. 16 miljard belastingverlaging, 1 miljard extra AOW, extra geld zorg/onderwijs/agenten, 1 miljard benzineaccijns, hypotheekaftrek gehandhaafd, naar schatting minimaal 50% meer voor criminaliteitsbestrijding, meer voor onderwijs vanwege kleinere scholen, veel extra geld voor verpleeghuizen en ouderen, investeren in wegen) dan moeten daar nogal wat extra rijksinkomsten of immense besparingen elders tegenover staan. Wat ook ontbreekt is een echte sociale paragraaf. Ja er wordt wat gezegd over ouderen en over ‘werken voor een uitkering’, maar echte informatie is niet te vinden. Wat mij tenslotte na het nalezen van de informatie op de PVV website het meest bijbleef was een gevoel van vervreemding. Vervreemding van deze beweging of de persoon Wilders met de realiteit van de hedendaagse internationale samenleving. Ja er zijn problemen met bepaalde minderheden en wie weet misschien deugt de islam wel niet. Echter we leven niet meer in de jaren 50 en we kunnen daar ook niet naar terug. Het is een illusie te denken dat we grote groepen ontspoorde 2de of 3de generatie allochtonen kunnen terugsturen, zelfs wanneer een  meerderheid van de bevolking dat zou willen. Het is tevens een illusie dat wij als land onze welvarendheid zelfs maar een beetje op niveau zouden kunnen houden zonder internationale samenwerkingsverbanden als de Europese Gemeenschap.  Dreigen met uittreding is dus een lachwekkende overweging.

De PVV zal nooit mijn partij worden, daarvoor straalt ze in mijn ogen teveel angst, achterdocht en eng nationalisme uit. Echter voordat ik een partij als het PVV als serieuze kandidaat zou willen beschouwen mee samen te werken zou ik toch graag bovengenoemde punten verhelderd dan wel aangepast zien. Ik gruwel sowieso van alle overige vormen van persoonsverheerlijking en zou niet graag zien dat partijen van mijn keuze met een organisatie die op deze manier is vormgegeven samenwerkt.

Het enige wat ik tot slot hoop, is dat die 18% die serieus overweegt op de PVV te stemmen vergelijkbare vragen stelt en probeert zichzelf objectief van achtergrondinformatie te voorzien.

11 Comments »

  • avatar anoniem schreef:

    Het is ongekend naief om te kijken naar de rest van het programma van de PVV terwijl 95% van alles wat met de PVV te maken heeft alleen maar over Moslims en marokkanen gaat en de overgebleven 5% over andere niet-blanke gelukszoekers zoals antillianen en surinamers.

  • avatar Herman schreef:

    De cijfers van Maurice de Hond verdienen wel een kritische kanttekening wat betreft de methodiek. Die is namelijk zeer matig te noemen en ontvangt veel kritiek. De achterliggende gedachte bij de De Hond-methodiek is dat kandidaten zichzelf aanmelden voor een panel en aan dat panel worden vragen gesteld. Deze vorm van zelfselectie doet sterk af aan de representativiteit van het onderzoek en dus de betrouwbaarheid. Zelf ga ik dus liever af op de cijfers uit de Politieke Barometer van Synovate, al zitten ook daar methodologisch behoorlijk wat haken en ogen aan.

    De enige conclusie die we volgens mij wel met enige mate van zekerheid kunnen trekken op basis van de peilingen van Synovate en De Hond, is dus dat Wilders aardig in de lift zit.

  • avatar parallax schreef:

    Als een reactionair als Wilders aan de macht komt, laat staan zijn ‘plannen’ weet uit te voeren, wil je niet meer in Nederland wonen.

  • avatar Sigi schreef:

    Kortom, alle paupers, tokkies en aanverwante mafketels, autochtoon of allochtoon het land uit, zoiets? En werkkampen natuurlijk, in het zweet des aanschijns …

    Een fijne combinatie, crisis en een steeds meer stemmen verzamelende populist.

    Het nieuwe politiek correcte afgeven op mensen die niet doorsnee Nederlands zijn (wat dat dan ook mag betekenen).

    Ik ben duidelijk in de verkeerde tijd groot gegroeid.

  • avatar Gronk schreef:

    Probleem wat de PVV heeft is dat het een one-issue islam-is-jihad-partij is, terwijl het daadwerkelijke probleem sociaal-economisch is.

    D’r gaat best het een en ander niet lekker qua integratie, maar dat gaat wilders ook niet oplossen. Aan de andere kant, daar heeft-ie ook helemaal geen belang bij.

  • avatar Martijn schreef:

    Dat is het natuurlijk. Wilders komt oorspronkelijk van de rechtervleugel van de VVD en noemt zichzelf libertariër. Ik vraag me af of al die potentieel PVV-stemmers zich dat wel goed beseffen.

  • avatar colani schreef:

    Ach Wilders de grootste… Ik moet nog zien of hij dat langer dan 2 jaar was. Vorig jaar was Verdonk nog de grootste en die staat nu nog maar op 2 zetels. Dus Wilders zal na een aantal schandalen (Dion Graus, ondemocratische partijorganisatie, Fitna en de boekverbranding die Wilders dus wel aan de regering had gemeld, enz) wel weer zakken. Tenminste als de journalisten hun werk een beetje goed gaan doen, want nu is er in elke talkshow een debat over hoe groot Wilders wel niet is (DWDD, NOVA, P&W en zelfs 2 wk geleden in Buitenhof.

  • avatar Rik schreef:

    Leuk en aardig om de PVV inhoudelijk af te kraken maar iedereen weet natuurlijk dat het niet om de argumenten gaat. Dat zijn trouwens bij de meeste partijen voornamelijk excusen en de PVV heeft zich dan ook nergens op vastgespijkerd wat lekker veel ruimte laat.

  • avatar admin schreef:

    De PVV is volgens de laatste Maurice de Hond-peiling de grootste partij van Nederland. Peiling, schmeiling natuurlijk, maar voorwaar een interessant gegeven. Het gekke is dat hun hoofdthema, moslims en islamisering in Nederland, de afgelopen weken nauwelijks in beeld is geweest. Er was zelfs nauwelijks nieuws van Marokkaanse straatjochies. Dus is het iets anders wat de kiezer tot Wilders drijft.

    De twee andere thema’s van de PVV, dieren en de Antillen, hebben de afgelopen weken ook niet bepaakd de voorpagina’s gehaald. Het is erg ook onwaarschijnlijk dat de huidige economische crisis nu de reden is dat de PVV opeens hoog staat. Wilders heeft zich daar nauwelijks op geprofileerd. Bovendien is het de vraag hoeveel mensen het welhaast achterhaald liberale programma van de PVV op dat gebied steunen.

    Vrijheid van meningsuiting

    Het is de vrijheid van meningsuiting waarop Wilders wint. De aanklacht in Nederland, het gezeur van Engeland. Dát is dus het punt waar andere partijen blijkbaar dingen laten liggen. Dat is nog niet eens in de Tweede Kamer. In het recentelijke kamerdebat hebben GroenLinks, de VVD en D66 Wilders wel degelijk gesteund. Het zal dus met name zijn dat de beeldvorming is dat hij de enige is die opkomt voor de vrijheid van meningsuiting.

    Het goede nieuws hieraan is dat blijkbaar heel veel Nederlanders zich druk maken over inperking van de vrijheid van meningsuiting. Zeker als je bekijkt dat ook (links)liberale partijen als D66 en Groen Links stijgen in de peilingen, kun je slechts concluderen dat die vrijheid Nederlanders aan het hart gaat. En dat voor Nederlanders van alle lagen van de bevolking, van Telegraaf-lezer tot grachtengordel GroenLinkser.

    Geert Wilders wint dus niet omdat Nederlanders tegen moslims zijn. Maar omdat ze willen dat iedereen dingen kan roepen, desnoods dingen waar ze het niet mee eens zijn. Voltaires volop dus. Nu maar hopen dat de vrijheid van meningsuiting écht wordt beschermd. En ook dat iedereen doorziet dat iemand die boeken wil verbieden deze vrijheid niet echt beschermt.

  • avatar anoniem schreef:

    Geert Wilders wint dus niet omdat Nederlanders tegen moslims zijn. Maar omdat ze willen dat iedereen dingen kan roepen, desnoods waar dingen waar ze het niet mee eens zijn. Voltaires volop dus. Nu maar hopen dat de vrijheid van meningsuiting écht wordt beschermd. En ook dat iedereen doorziet dat iemand die boeken wil verbieden deze vrijheid niet echt beschermd.”

  • avatar toerist schreef:

    Heren, U bent lekker aan discusseren, zie ik? Waarvoor hulde.

    En wat een prachtige doorwrochte meningen heeft U allemaal. Werkelijk schitterend. Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om U daarmee te complimenteren. Maakt niet uit welke positie U in het debat in neemt, in ieder geval participeert U allen in het Grote Er Wat Van Vinden [tm]. En daar draait het toch om, niet waar? Geengageerd!

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl