sep
22
2009

Voortaan vingerafdrukken inleveren

identiteitsbewijsNieuwe paspoorten en identiteitskaarten worden met ingang van vandaag voorzien van vingerafdrukken. De maatregel moet fraude met reisdocumenten tegengaan. Alle landen van de Europese Unie moeten vingerafdrukken opnemen in hun reisdocumenten, zodat autoriteiten beter kunnen controleren of degene die een paspoort gebruikt ook de rechtmatige eigenaar is.
Databank
De vingerafdrukken uit Nederlandse reisdocumenten worden straks opgeslagen in een centrale databank. Voor elk reisdocument worden maximaal vier vingerafdrukken afgenomen. Twee daarvan komen in een chip op het paspoort of de identiteitskaart.
Bodemprocedure
De opslag van de afdrukken is niet onomstreden. Privacyvereniging Vrijbit probeerde bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens een voorlopige voorziening af te dwingen waardoor de opslag zou moeten worden opgeschort. Het Hof wees dit vrijdag echter af. De organisatie heeft nog een bodemprocedure bij het Hof aangespannen.
bron: nu.nl

6 Comments »

  • avatar anoniem schreef:

    Europa wijst protest vingerafdrukdatabase af
    Vingerafdrukken van Nederlandse burgers worden vanaf vandaag opgeslagen. Een protest tegen de database met vingerafdrukken is afgewezen door het Europese Hof.
    Aanvankelijk worden de vier vereiste vingerafdrukken decentraal opgeslagen. Dat gebeurt dan bij de gemeentes waar de burger staat ingeschreven. Later worden de vingerafdrukken opgenomen in een centrale, landelijke database. De AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) heeft toegang tot die database, net als het ministerie van Justitie.

  • avatar Robert van den Heuvel schreef:

    Nederland heeft die biometrische kenmerken in het paspoort er op Europees niveu doorheen gedrukt. De meerderheid van de leden in de Europese Commissie was eerst tegen, namens de VVD heeft Rita Verdonk net zolang gelobbyd totdat men akkoord ging met deze maatregel.
    Welk biometrisch kenmerk lidstaten opnemen mogen ze zelf bepalen. Nederland had i.p.v. voor vingerafdrukken ook kunnen kiezen voor de Irisscan. Maar een irisscan laat je niet achter op de plek van een misdrijf… daar heeft de politie niets aan…
    Terwijl het Europarlement duidelijk heeft gesteld dat deze kenmerken uit het paspoort niet voor andere doelen misbruikt mogen worden, lapt Nederland dat aan de laars.

  • avatar R. Schravendeel schreef:

    Ja, maar dat hebben ze nog niet zo gauw voor elkaar op stadsdeelniveau. Eerst moeten ze het echt doorkrijgen, dan moet het aan ze doorgegeven worden en dan moeten ze nog inktstempels kopen enzo. Maar het zou kunnen dat je gelijk hebt…
    Toch wel daadkrachtig dus, die Rita! Zou je nu niet meer zo zeggen…

  • avatar R. Schravendeel schreef:

    Bedoel je te zeggen dat we langzamerhand en ongemerkt weer in een soort oorlogssituatie ten opzichte van de overheid beland zijn?

  • avatar Robert van den Heuvel schreef:

    VVD Liberaal? Voor vrijheid en zo… lijkt me niet. Evenals het CDA, de PvdA en die andere politiek verantwoordelijken die niets geleerd hebben van wat zich twee generaties geleden in Nederland afspeelde.
    “Het persoonsbewijs
    Op 2 november 1940 werd de invoering van het persoonsbewijs officieel bekendgemaakt. De daadwerkelijke uitreiking vond vanaf april 1941 plaats. Nergens in Europa, ook niet in Duitsland, bestond toen een identiteitsbewijs dat technisch en administratief zo perfect was als het Nederlandse persoonsbewijs. Er werd gebruik gemaakt van een bijzondere drukinkt die onder een kwartslamp onzichtbaar werd. Op twee plaatsen in het PB werden vingerafdrukken geplaatst. Een van de vingerafdrukken werd gezet aan de achterzijde van de pasfoto, dat in een uitgesneden venster was geplaatst. Over deze vingerafdruk plakte men een doorzichtig zegel met een lijmsoort die het vrijwel onmogelijk maakte de pasfoto te verwijderen zonder het zegel te beschadigen. Foto, vingerafdruk en handtekening van de ontvanger van het PB werden bij de uitreiking tevens op een ontvangstbewijs geplaatst. Deze ontvangstbewijzen werden centraal opgeslagen in het gebouw Kleykamp in Den Haag. Door raadpleging van deze gegevens waren vervalsingen eenvoudig aan te tonen. Het verzet drong er daarom herhaaldelijk bij de regering in Londen op aan het gebouw te bombarderen. Het precisiebombardement werd tenslotte op 11 april 1944, een werkdag, uitgevoerd door de RAF. Als gevolg van deze luchtaanval vielen circa 60 doden, waaronder ook medewerkers van het archief die hadden meegeholpen aan het vervalsen van de persoonsbewijzen.
    De ontwikkeling van het persoonsbewijs was voor het overgrote deel de verdienste van één man: J.L. Lentz (1894-1964), hoofd van de Rijksinspectie der Bevolkingsregisters. Lentz had al voor de oorlog een identiteitsbewijs willen invoeren, maar de Nederlandse regering had dit plan destijds afgewezen. Bij de Duitse bezetters vond Lentz echter wél aandacht voor zijn ideeën. Hij ontwierp een zeer vernuftige identiteitskaart, die hij de naam ‘persoonsbewijs’ meegaf. Lentz ontwierp ook het besluit voor de invoering van het persoonsbewijs en bovendien schreef hij een dikke handleiding voor de uitvoering van dat besluit. Waarschijnlijk had hij er geen benul van welke gevolgen zijn perfectionisme zou hebben voor de vervolging van joden en verzetsmensen. Lentz zag niet in wat er zo verkeerd was aan het zo perfect mogelijk uitvoeren van een opdracht. In de illegale pers verschenen er allerlei denigrerende artikelen over hem. Herhaaldelijk werden hem dreigbrieven toegezonden. De spanning werd Lentz gaandeweg te veel en hij begon te vrezen voor zijn leven. Tenslotte stortte hij in. Na de oorlog werd een zware straf tegen hem geëist; twaalf jaar. Uiteindelijk kreeg hij drie jaar gevangenisstraf omdat de rechters van mening waren dat Lentz van hogerhand geen behoorlijke leiding had ontvangen. Daardoor had hij zijn “professionele liefde voor de bevolkingshuishouding” tot in het extreme kunnen uitleven.
    Het persoonsbewijs zat zo goed in elkaar, dat het wijzigen of namaken ervan een haast onmogelijke opgave bleek. Het is eigenlijk nooit gelukt om een vervalsing te maken die aan serieuze controle door de Duitsers kon ontsnappen. Toch waren vervalste PB’s nodig, vooral voor de leidende verzetsmensen en voor de vele onderduikers. De meest adequate vervalsingen kwamen tot stand door blanco PB’s te bemachtigen, die vervolgens werden voorzien van gefingeerde gegevens, maar waarop wel authentieke vingerafdrukken werden geplaatst. De medewerking van ambtenaren van de bevolkingsregisters was hiervoor in de eerste plaats van belang. Vanaf 1943 overvielen gewapende verzetsmensen bovendien regelmatig bevolkingsregisters, waarbij vele blanco PB’s werden buitgemaakt. Verschillende illegale groepen hielden zich bezig met de vervalsing van persoonsbewijzen, waaronder de op initiatief van Gerrit van der Veen opgerichte Persoonsbewijzen Centrale (PBC). Bij werkelijk grondige controle kon van elk gewijzigd of nagemaakt persoonsbewijs de onechtheid vastgesteld worden, maar omdat in de regel noodzakelijkerwijs slechts oppervlakkige controle mogelijk was, zijn velen toch met een onechte persoonsbewijs de bezetting doorgekomen. Naar schatting waren er bij de bevrijding van Nederland maar liefst ruim 200.000 valse PB’s in omloop.”
    bron: het NIOD

  • avatar Robert van den Heuvel schreef:

    Een toekomstige dictator treft een gespreid bedje aan. We maken het bijzonder gemakkelijk met deze systemen, voor een kwaadwillend regime om er straks op grote schaal misbruik van te maken.
    Vroeger pleegde het verzet een aanslag op het bevolkingsregister, dat zou nu geen effect meer hebben.
    We leven nu al in een politiestaat waar iedereen schuldig is tot zijn of haar onschuld is bewezen: legitimatieplicht, preventief fouilleren, massaal afluisteren van burgers, de OV-chipkaart data wordt misbruikt, mobiele telefoons fungeren als GPS, vingerafdrukken inzamelen…
    Dit is de eeuw en wij zijn de generatie die het hebben laten gebeuren! Onder het mom van veiligheid ingevoerd, en zonder noemenswaardig protest. Nederland is hierdoor niet veiliger geworden maar onveiliger.
    Het grootste gevaar van de mensheid door de eeuwen heen, hetgeen de meeste doden dodelijke slachtoffers maakte waren niet de epidemieën, terroristen, oorlog of het verkeer. Het grootste gevaar voor de mens was en is nog steeds… de overheid.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl