jan
15
2010

Meer dan brede steun Wilders

De steun die Wilders landelijk krijgt aangaande diens rechtzaak is opmerkelijk. Van de 30.000 ondervraagden is 20% voornemens bij de volgende verkiezingen op mogelijk de PVV te gaan stemmen. De overige 24.000 ondervraagden behoren niet tot de PVV aanhang maar zijn wel grotendeels bijzonder principieel, zo bleek wel uit een onderzoek van EenVandaag onder de totaal 30.000 ondervraagden.

bord en burka

Een grote meerderheid vindt dat Geert Wilders mag zeggen wat hij wil. Wilders moet voor de rechter verschijnen omdat hij uitspraken over de islam gedaan zou hebben die kwetsend zijn voor moslims. EenVandaag legde 30.000 mensen een aantal van deze uitspraken voor. Twee van de drie mensen vinden dat hij mag spreken over het stoppen van de tsunami van islamisering, het sluiten van de grenzen voor islamieten en het verbieden van de Koran.Veel mensen zijn het inhoudelijk niet eens met wat hij zegt. maar ze vinden het principe van vrijheid van meningsuiting belangrijk.

Steun van VVD- en CDA-stemmers
EenVandaag zocht ook uit of de respondenten het inhoudelijk eens zijn met de uitspraken. Niet alleen de PVV-stemmers zijn het met hun voorman eens.
Driekwart van de VVD-stemmers en ruim de helft van de CDA-stemmers kunnen zich vinden in de uitspraak ‘We moeten de tsunami van islamisering stoppen. Die raakt ons in ons hart, onze identiteit, in onze cultuur.’ Ook vier van de tien PvdA en SP-stemmers zijn het op dit punt met Wilders eens.

Geen proteststem
Aan het onderzoek deden 6000 mensen mee die zeggen dat ze op de PVV zouden stemmen als er vandaag verkiezingen zouden zijn. Als belangrijkste reden hiervoor geeft tweederde op dat ze tegen de islamisering van Nederland zijn. Het geven van een proteststem aan de huidige politiek wordt door één op de zes als zwaarwegend argument genoemd. Voor driekwart is de persoon van Geert Wilders belangrijk tot doorslaggevend.

Nederland onveilig
Zeven van de tien (70 procent) potentiële PVV-stemmers ervaren Nederland als een onveilig land. Bij alle deelnemers aan het onderzoek is dit veel lager: 35 procent vindt Nederland geen veilig land. Ook in de eigen buurt voelt de PVV-stemmer zich vaker onveilig.

Verdonk profiteert bij gemeenteraadsverkiezingen
De VVD en Rita Verdonk lijken het meest te gaan profiteren van de afwezigheid van de PVV in bijna alle gemeentes bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Eén op de vijf mensen die eigenlijk op de PVV wil stemmen zegt als alternatief voor de VVD te kiezen. En 15 procent wil uitwijken uit naar Trots op Nederland. Nog eens18 procent zegt niet naar de stembus te gaan als de PVV niet meedoet.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder 30.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Onder hen 6000 mensen die zeggen dat ze op de PVV zouden stemmen als er vandaag verkiezingen zouden zijn.
De uitslag is gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur.

Bron: EenVandaag

42 Comments »

 • avatar Liefje schreef:

  Ik heb nog wild zwijn in de vriezer liggen ..gniffel !!.

 • avatar Liefje schreef:

  Geen wonder toch , dat dat achterbaks zachthardleerse doorzichtige permanent drammerig ondermijnen van alles wat de PvdA niet zint .. bij mij geen waardering meer kan opbrengen…. ‘God bless Holland ‘ en de duvel de PvdA

 • avatar T€rr0r schreef:

  (Deze reactie is verwijderd)

 • avatar T€rr0r schreef:

  als straf naar irak verbannen

 • avatar Puma schreef:

  Gelukkig is wilders ook voorstander geweest van oorlogvoeren in Irak, dat is een goede insteek geweest 😉
  Hoor je hem daar in de kamer nog over?
  Dacht het niet!

 • avatar Thijs schreef:

  Waar moet je heen voor veiligheid en minder betutteling. Geen verhoging aow-leeftijd en behouden van je baan? Lager belastingen voor iedereen en een betaalbare woning. Geen islamisering en een ieder mag denken wat hij wil. Bodemloze putten en zwarte gaten slechten, met de grond gelijk maken.. Miljarden van ONS aardgas investeren in de vooruitgang van NEDERLAND en hard werken weer belonen en NIET afstraffen zo als nu. Nederland is vol genoeg.

 • avatar Lamzak schreef:

  De VVD en Rita Verdonk lijken het meest te gaan profiteren van de afwezigheid van de PVV in bijna alle gemeentes bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Eén op de vijf mensen die eigenlijk op de PVV wil stemmen zegt als alternatief voor de VVD te kiezen. ” Ik dus ook , bij gebrek helaas aan …Een troost , was voorheen altijd VVD-stemmer , scheelt natuurlijk wel weer …Anders zou ik voor een enkele keer de SP m’n stem gunnen. Niet als Janneman Maorijnissen er nog zou zitten . Al weet ik ook wel dattie achter de coulissen Agnes wel ’s terugfluit . Maar goed …Geen stem is ook niks .

 • avatar joran schreef:

  De 2e ga ik niet naar Amsterdam, ten 1e heb ik een gebroken pols en ten 2e denk ik dat er ook veel anti PVVers komen. Eerlijk gezegd ik ben bang. Maar ik ga Wilders wel een mail sturen om mijn oprechte steun te betuigen. Laten wij dit allemaal doen.

 • avatar joran schreef:

  Sorry ik bedoel de 20e.

 • avatar Steef schreef:

  Als er de 20e rotzooi uitbreekt bij de rechtbank weten we al meteen uit welke hoek dit komt. Iedereen mag mijn gezicht zien, maar als er bivakmutsen en Arafatsjaaltjes opduiken weten we wel hoe laat het is.

 • avatar Janmaat schreef:

  Ik stem niet Mogelijk op Wilders, ik stem op Zeker op de PVV, ik kan niet wachten.

 • avatar Puma schreef:

  Zo, omdat de heer Wilders pleit voor vrijheid van meningsuiting, zal ik daar maar eens gehoor aan geven.

  Mijn mening is: Ik geloof niet in oog om oog tand om tand, ik geloof niet in eigen rechter spelen. Dus doodsbedreigingen naar wie dan ook, vallen bij mij niet goed.
  Vrijheid of niet….waar ik ook niet echt in geloof. Zoiets provocationeels(ahum, dat woord bestaat volgens mij niet, maar ik vind het wel lekker klinken) zou ik niet als een vrije mening uitzoeken

  Daarnaast kan ik ook meteen zeggen dat ondanks dat ik het niet eens ben met de bedreiging, ik wel vind dat meneer Wilders dit een heel klein beetje over zichzelf afroept. Hij doet er alles aan om bepaalde groeperingen in onze samenleving tegen de schenen te schoppen.

  Je mag je mening hebben, maar als hij werkelijk waar over deportatie heeft gesproken, dan vind ik het toch wel heel eng worden.
  Ik zal maar niet zeggen waar me dit aan doet denken, maar heel veel oudere mensen zullen wel weten wat ik bedoel.

  Nu maar hopen dat wanneer de landsverkiezingen er zijn dat de meeste kiezers die nu nog op hem willen gaan stemmen, maar er nog niet zeker van zijn, er dan uit zijn dat dit niet de juiste weg is om te bewandelen….

  Maar als meneer wint met weet ik hoeveel stemmen, dan ga ik vluchten uit dit land, want in zo’n land wil ik niet wonen, dan voel ik me niet meer verbonden met dit land……wat nu ook al veel minder is….want mijn oren klapperen nu al iedere keer als ik hoor dat hij in de peilingen sterk groeit.

  Ik kan me niet indenken dat dit land voor 30 of 40 procent uit rasisten bestaat…dat KAN IK NIET geloven.

  En mocht je het er niet mee eens zijn laat het maar even weten.

  • avatar sensatie schreef:

   En ik ga met je mee als de PVV een meerderheid haalt. Ik mag alleen hopen dat rascisme niet gerelateerd kan worden aan enige mate van ‘verdieping’… om het zo maar even te zeggen. Want dan zouden die percentages misschien toch wel eens kunnen kloppen.

  • avatar Puma schreef:

   Als het wel zo is dan weet ik het zeker dan zijn we hier helemaal de weg kwijt en is het nog erger dan ik al dacht.

  • avatar Liefje schreef:

   Wilders vraagt nergens om en heeft alleen een mening over bepaalde gang van zaken. Dat mag blijkbaar niet en als je alle draadjes volgt hier, kun je lezen dat er een hoop agressie is naar Wilders toe. Moet je dat minne gedrag aan Wilders toeschrijven, of gewoon aan een onderontwikkeld gevoel voor vrijheid van meningsuiting en keuze? Wilders heeft in mijn optiek de vrijheid om zijn standpunten voort te brengen en de Nederlander heet de vrijheid om op hem te stemmen of niet. Niets meer en niets minder.
   In al het anti-discriminatie geweld vergeet men in te zien hoe zeer men discrimineert naar Wilders.
   Verder moet ik nog maar zien of je werkelijk vertrekt.

   • avatar schoutje schreef:

    Laat maar, het is vergeefse moeite hun dit bij te brengen, zijn ze te dom voor.
    Wel een grote mond over democratie, maar dan alleen als je de zelfde mening hebt als zij.

  • avatar sensatie schreef:

   discriminatie is niet vanwege een persoon, maar vanwege een groep die niets kan aan vooroordelen. Wilders kan er wel wat aan doen, en dan kan Wilders dus niet gediscrimineerd worden.

   Als t m niet bevalt kan ie oprotten naar zn land van Afkomst, of t land van afkomst van zn vrouwtje

  • avatar Anita schreef:

   Ik beleef emoties als positief. Gelukkig kan ik nog voelen. W. vind ik helemaal geen emotionele figuur. Hij maakt er een spelletje van. Dan gaat hij maar spelletjes spelen! Met mensen wordt niet gespeeld! Bovendien zijn spelletjes leuk. Hij niet.

  • avatar Anoniem schreef:

   Ik denk dat je dat moet toeschrijven aan de afgegleden nederlands politieke cultuur. Politieke discussie is een vorm van emotie-tv geworden. Maatschappelijke vraagstukken moeten ge-emotionaliseerd worden om `gehoord´ te worden. Hoe negatiever en emotioneler hoe beter.

   Wlders vaart gewoon op deze stroming mee. Tegenstanders die Wilders het liefst zouden zien hangen, noemen dat dan ook nog `populisme´.

 • avatar Anoniem schreef:

  Wat een opgeklopt non-nieuws. Hebben de media en de politie niets beters te doen.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl