jan
23
2010

Kabinet stelt verkiezingen minstens vier jaar uit

Jan-GlasNa de beslissing over verlenging van de aanwezigheid van Nederlandse troepen in Afghanistan, omvangrijke bezuinigingen en het rekeningrijden zijn nu ook de Tweede Kamerverkiezingen uitgesteld door het kabinet Balkenende-IV. De volgende verkiezingen vinden op zijn vroegst plaats in 2014. Minister-president Jan Peter Balkenende kondigde het uitstel vandaag aan. “Soms moet je in de politiek compromissen sluiten. Uiteindelijk zijn we er ook in dit geval gelukkig in geslaagd om het eens te worden.” Volgens insiders wilde de PvdA het liefst volgende week al verkiezingen, of op zijn laatst op de oorspronkelijk geplande datum van 11 mei 2011. Het CDA gaf er daarentegen de voorkeur aan om verkiezingen in het geheel af te schaffen.
PvdA-leider Wouter Bos ontkent dat van uitstel afstel zou kunnen komen. “Dit kabinet heeft al verschillende knopen daadkrachtig doorgehakt. Zo hebben we een commissie en honderden ambtenaren een jaar lang aan het werk gezet om met een goed onderbouwd rapport te komen over waar we in 2019 op gaan bezuinigen. Aan de hand van het rapport van de Commissie-Davids over de oorlog in Irak zullen wij bepalen of een parlementair onderzoek naar de oorlog in Irak nodig is. En verder hopen we voor 2153 de CO2-uitstoot ten opzichte van 1900 met ongeveer 10 procent te hebben teruggebracht.”
Volgens ingewijde bronnen rond het kabinet overleggen de betrokken ministers binnenkort over diverse scenario’s die voorbereidende denktanks hebben opgesteld. Die variëren van verkiezingen in 2014 tot ‘tot nader order uitgesteld.’ De oppositie reageert vol ongeloof, maar daarvan is minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner niet onder de indruk. “Het is nooit leuk om tijdelijk buitenspel gezet te worden, maar de critici zouden ook eens aan het landsbelang moeten denken in plaats van het eigenbelang. Over iedere beslissing moet goed worden nagedacht; de problematiek van de verkiezingen is een moeilijk vraagstuk. Gaan we door of stoppen we ermee? Wat gebeurt er als we stoppen en wat betekent dat voor onze positie in de internationale politiek? Natuurlijk heeft ieder kabinet verkiezingen nodig om op te starten, maar nu we eenmaal op eigen kracht zo goed bezig zijn, vind ik nieuwe verkiezingen eigenlijk gewoon onzinnig.”
Bovendien merkt minister Donner op dat de logistiek achter het organiseren van landelijke verkiezingen niet moet worden onderschat. “Door het hele land moeten stemkantoren ingericht worden. Vind daar maar eens genoeg vrijwilligers voor. En die stemcomputers, pure troep is het. Onbetrouwbaar, en nog lelijk ook.” Donner twijfelt openlijk aan de haalbaarheid van een datum in 2014. “Ik schat in dat het toch de tweede helft van de eenentwintigste eeuw gaat worden. Als ik tegen die tijd minister van Binnenlandse Zaken ben, kan ik u verzekeren dat de verkiezingen in goede banen geleid zullen worden.”

Written by in: satire | Tags: , , , , ,

Geen reacties »

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl