aug
28
2012

Cookie wetgeving schijnveilig

cookie onveilig

cookie onveilig

 

Wat een natte scheet is dit toch weer van onze overheden, webmasters regeltjes gaan opleggen over het gebruik van cookies, de gebruikers hebben er alleen maar last van, de pop-ups vliegen om je oren.
En dan die Samson gisteren in het debat, “wij hebben al de cookie pop-up” op onze site, nou gefeliciteerd!
Wat is het probleem van een cookie, terwijl onze overheid de hele dag aan het dataminen is, iedereen afluistert, onze data laat opslaan bij onze provider, kastjes in onze auto wil plaatsen, enz.
En onze overheid maar profilen, laten we daar eens wat aan doen!

14 Comments »

 • avatar John de Wolf schreef:

  Betekent de cookie wet ook dat alle prive personen die een hobby website hebben en Google Analytics en diverse widgets/plugins gebruiken die ook cookies plaatsen ook expliciet om toestemming moeten vragen aan hun bezoekers?

  • avatar colani schreef:

   Ja dat klopt.
   Dat dit voor de meeste prive personen onuitvoerbaar is heeft men in Den Haag nog niet over nagedacht.

   • avatar rotschoft schreef:

    Zou er dan toch een moment komen waarop ik niet al die ongevraagde gluurzooi van Colani.nl van m’n schijf hoef te flikkeren na een bezoekje?
    Helaas voor Colani zal ’t dan een eurotje minder opbrengen…. Zielig hoor!

    • avatar colani schreef:

     Je vergeet alleen dat websites geld moeten verdienen om jou gratis van content te voorzien. Zo zit het verdienmodel in elkaar. Net als met commerciële tv, betalen de reclames de programma’s.
     .
     Als dat niet meer mag van de EU verplaatsen de websites gewoon hun businessadres wel naar een land waar EU regels niet gelden. Dus, de websites blijven, de cookies blijven, maar de overheid heeft het nakijken wat betreft belasting inkomsten.
     .
     Dat is slim, nietwaar?
     .
     Het is net zo’n achterhoede gevecht dat niet te winnen valt door de overheid, als de strijd tegen de tv stations, die er uiteindelijk toch gekomen zijn.

     • avatar rotschoft schreef:

      dat ben ik niet met je eens, deze onzin had juist voorkomen kunnen worden door betere informatievoorziening / public affairs strategie /stakeholder dialoog. Als politici jouw standpunten niet begrijpen dan ligt dat niet alleen aan die politici, maar ook aan je stakeholdermanagement als branche zijnde.

 • avatar Tim S schreef:

  Tja, denk dat meerdere mensen dit al geroepen hebben. Maar de hele “cookie wetgeving” is gewoon onzin natuurlijk.

  1) Het geeft de gewone gebruiker een gevoel van schijnveiligheid. Grote websites kunnen je privé gegevens alsnog verwerken. En zeg nu zelf; Hoeveel mensen lezen de voorwaarde van websites als Google,Facebook,enz.

  2) Het wordt voor vele te ingewikkeld om nog een simpele website te beginnen. Even een website om familie nieuws op te delen? Vergeet het maar.

  3) De pop-ups die mensen gaan krijgen (wanneer webmasters zich aan de regels houden), gaan mensen meer irriteren dan de geplaatste cookies. De politiek denkt er zo lekker makkelijk over: “Ja, maar ze hoeven dit maar één keer te accepteren”. Ja, tenzij je jouw browser de cookies zelf wist, je een andere computer gebruikt, of de cookies automatisch verlopen. Verwacht dus dat je zeker per week, per website je weer een pop-up krijgt.

  4) Zelfs met de beste wil is het nog bijzonder lastig om alle cookies te blokkeren. Om aan te geven hoe lastig het is: Deze website plaatst ook nog ongevraagd cookies van Twitter.

  5) Het wordt voor Nederlandse websites erg moeilijk om te concurreren met het buitenland. Waarom op een Nederlandse website zitten, als je op een Amerikaanse website (gewoon in het Nederlands geschreven) de zelfde informatie kan lezen, zonder irritante pop-ups en meldingen.

  6) Wanneer je als Nederlandse website, wilt uitbreiden naar het buitenland. Dan wordt het helemaal moeilijk. Stel je hebt nu WebsiteX.com en je wilt er mee naar het buitenland, en naast de Nederlandse markt, je ook richten op de Amerikaanse markt. Dan moet je die Amerikanen een pop-up gaan voorschotelen. Of je moet er 2 aparte websites van maken, dan kom je er misschien nog mee weg. Maar dat is extra werk.

  7) Hoeveel mensen weten nu nog altijd niet wat een “Cookie” is. Denk dat je dit aantal niet moet onderschatten. Je kunt er vergif op innemen dat deze mensen in paniek gaan raken wanneer ze overal pop-ups krijgen over cookies en privacy. Verwacht dus een zonde-vloed van vragen als: “Heb ik nu een virus? ” ,”Waarom stelen jullie mijn cookies”, “Wat zijn cookies?”, “Waarom krijg ik een melding i.v.m. mijn privacy?”..

  8) De grote bedrijven die je hiermee eigenlijk wil pakken, pak je toch niet. Gebruikers zullen de cookies accepteren omdat ze hun favoriete websites willen zien. Iedereen zet alsnog cookies van Adsense en Analystics. Bedrijven als Google en Facebook merken amper verschil.

  9) Zelf verwacht ik dat eigenlijk alleen kleine Nederlandse bedrijven hierdoor geraakt worden. Vooral internet bedrijven die pas begonnen zijn, en misschien net rond kunnen komen zullen hierdoor in de problemen kunnen raken. Wat triest is.

  10) Er zijn betere manieren om je privacy te beschermen. Zoals eerder gezegd, de cookie wet is schijnveiligheid. Wil je je privacy echt beschermen? Installeer Ghostery en lees alle voorwaarden van websites zorgvuldig. En wil je echt veilig zijn? Zet Cookies en Javascript in je browser uit, en werk vanachter een proxy.

 • avatar Digibeet schreef:

  De overheid kennende gaat dit nog veranderen; belasting heffen per cookie waarvan een deel van de opbrengst gaat naar een fonds van waaruit een voorlichtingscampagne wordt betaald om beter om te gaan met cookies. “Met cookies kun je thuiskomen” of “Denk na voordat je een cookie accepteert”. En dan natuurlijk een veilig-cookie-keurmerk oprichten.

 • avatar Judas schreef:

  Waarom iets proberen te fixen wat niet stuk is ?

 • avatar Ganoniem schreef:

  Vraag me af welke n00b zulke kansloze regelgeving bedenkt. Nog onuitvoerbaar ook.

 • avatar Fleur schreef:

  Een verbod op cookies slaat als een tang op een varken. Cookies zijn enorm praktisch voor websites en webapplicaties, en er wordt enorm veel gebruik van gemaakt, van het bijhouden van gemaksinstellingen als ‘aantal resultaten per pagina’ tot login informatie. Voor mij (webdeveloper) zijn ze ook vrijwel onmisbaar. Er zijn weliswaar alternatieven, maar die zijn minder praktisch, kosten meer tijd om te implementeren, zijn nog niet gestandaardiseerd en derhalve dus niet altijd toepasbaar en/of vergen meer capaciteit van een server. Voor een drukbezochte website (vooral webwinkels) of applicatie, kan het gebruik van bijvoorbeeld sessions i.p.v. cookies funest zijn, omdat je in plaats van een beetje informatie per gebruiker op diens computer op te slaan, alle capaciteit en geheugenopslag van de server vergt.

 • avatar Koffie schreef:

  Overheid en ICT. Een faal van de hoogste plank. Wanneer leren ze eens te luisteren naar het bedrijfsleven, partijen die er voor gestudeerd hebben en naar partijen die al jaren meelopen in deze wereld?

  Na 15 jaar heeft de overheid gehoord wat een cookie is en ziet dat direct als het kwaad. En dat is nu net de grootste denkfout. Daar waar een gebruiker nu nog zelf controle heeft over zijn/haar cookies, worden straks alleen nog maar technieken ingezet die gebruik maken van LSO, DOM en Fingerprint. Iets waar de gebruiker helemaal geen invloed op heeft. Kijk alleen al naar het voorbeeld dat EverCookie heet – samy.pl…

  Trouwens, weet iemand de IP-range van de heren in Den Haag? Dan schrijven we een nieuw script dat deze pop-ups continu toont aan die IP-range en verspreiden het script vervolgens onder de sites die afhankelijk zijn van advertentie inkomsten. Dan worden ze vanzelf wel gek.

 • avatar Jan M schreef:

  Weer een van de waardeloze dingen van dit #faalkabinet Ze hebben de ballen verstand van de internets maar willen alles regelen. Regeltjesland. Bah!

 • avatar Jodocus schreef:

  In plaats van ‘online media’ uitjes vanaf nu gezellig elke maand met zijn allen demonstreren tegen naïeve wetgeving 😀

Abonneren op de RSS-feed van deze topic.


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl