sep
01
1996

Het Italiaanse Complex

Het-Italiaanse-Complex

Partijen en bewegingen van 1970 tot 1990.

HET ITALIAANSE COMPLEX behandelt de jaren zeventig en tachtig in Italië, een bewogen periode in de Italiaanse geschiedenis. Centraal staat de verhouding tussen enerzijds de politieke partijen en de parlemententaire politieke partijen en de parlementaire democratie (de ‘partitocratie’) en anderzijds de buiten de parlementaire politiek opererende linkse en rechtse bewegingen en krachten. De auteur analyseert zowel het falen van de Italiaanse partitocratie om een antwoord te vinden op de veranderingen die zich in een snel tempo voltrokken, alsool het vastlopen van de buitenparlementaire krachten in hun eigen ideologie. Tom Welschen heeft voor zijn studie gebruik gemaakt van de vele kranten, pamfletten en documenten die in die periode in Italië zijn verschenen; daarnaast heeft hij een aantal vooraanstaande personen van de belangrijkste politieke partijen en bewegingen uitvoerig gëinterviewd. In dit boek komen de bewogen jaren zeventig en tachtig uit de Italiaanse geschiedenis weer tot leven.

Auteur: Tom Welschen
Paperback
511 pagina’s | Uitgeverij Thoth | september 1996

Written by in: Boeken |

2 Comments »

  • avatar E. Raeven-Dee schreef:

    Deze studie is de handelsuitgave van een proefschrift en behandelt de politieke bewegingen, krachten en partijen in de roerige jaren ’70 tot ’90 in Italië. Het zijn de jaren waarin extremistisch links en rechts, van M.S.I. tot Brigate Rosse en Lotta Continua, van zich deden spreken. Ook de jaren van de vrijmetselaarsloge P-due, de ontvoering van en moord op Aldo Moro, de bomaanslagen en andere geweldplegingen. De schrijver heeft zich grondig in de materie verdiept en heeft veel bronnen geraadpleegd die hij in voetnoten vermeldt. Hij zoekt oorzaken van de onrustige jaren in bewegingen van jongeren, vrouwen, gevangenen, milieuactivisten, meer dan in de arbeidersbewegingen. Gebeurtenissen en begrippen worden verklaard, zoals de toenemende partitocrazia en de veranderende functie van de president. Het boek is overzichtelijk ingedeeld, in de inhoudsopgave worden de hoofdstukken weer onderverdeeld, er is een uitgebreide bibliografie en een index. Goed gekozen zwart-witfoto’s, ook op de felrode kaft. Een indrukwekkend werkstuk voor historici en politicologen, dat enige helderheid biedt in een uiterst gecompliceerde materie.
    (Biblion recensie, E. Raeven-Dee.)

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl