mrt
01
1998

Het Communistsich Manifest

het communistisch manifestHet Manifest, 150 jaar jong in een geschiedenis die meet met eeuwen.

In het voorjaar van 1998, 150 jaar na de eerste publicatie van het beroemde Communistisch Manifest van Karl Marx en Friedrich Engels, realiseerde Marxistische Studies een nieuwe vertaling en uitgave van dit werk. Ludo Martens verzorgde een inleiding over de hedendaagse betekenis van deze revolutionaire tekst. Nog in het najaar was er al een tweede druk nodig. Begin oktober 2001 is nu de derde druk van de persen gerold. In het totaal zijn van de Nederlandse en Franse uitgave van dit nummer reeds meer dan 3000 exemplaren verkocht. Vandaag staat Marx’ tekst nog steeds overeind. Men vindt er een uiterst actuele analyse over een geglobaliseerde wereld, het belang en de gevolgen van nieuwe technologieën en… op welke manier men succesvol kan strijden tegen dit kapitalisme. Inderdaad, Karl Marx was een man met een vooruitziende blik.

Auteur: Karl Marx
Paperback
152 pagina’s | Epo, Uitgeverij | maart 1998

Written by in: Boeken |

1 reactie »

  • avatar Jan C. van Ooijen schreef:

    De lezer vindt in dit boek de tekst van het honderdvijftigjarige manifest, alsmede de voorwoorden bij de uitgaven in een aantal talen. Men zou verwachten dat in de inleidende hoofdstukken wat nader zou worden ingegaan op de plaats in de geschiedenis, het ontstaan, (vooral) een bespreking van de tekst en wat de geschiedenis er tot nu toe mee heeft gedaan. Dat gebeurt enigermate, maar het is toch meer geworden een van de hak op de tak springen van het leven van Marx en Engels (heel kort), naar de Franse revolutie en Marat, verder Kautsky, Chroesjtsjov en Gorbatsjov, een verdediging van Stalin en zijn zuivering, alsmede een (communistische) optimistische kijk op de toekomst, al geven de paragrafen “De toekomst van Rusland en van de koloniën” juist niets over de tijd na nu. Daarnaast zijn er, bekend uit de goede oude tijden, de kretologie, de zelfverheerlijking en de “anticommunistische hetze”. Voor de liefhebber dus.
    (Biblion recensie, Jan C. van Ooijen.)

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl