mrt
25
2007
0

RAF-terroriste Mohnhaupt vrijgelaten

monhaupt_epa_tcm44-289959De voormalige RAF-terroriste Brigitte Mohnhaupt is zondagochtend vroeg vrijgelaten uit de gevangenis in Aichach in Beieren. Een woordvoerder van het Beierse ministerie van Justitie maakte de vrijlating bekend. Hij zei niet waar de 57-jarige Mohnhaupt naartoe is gegaan. 

Een rechtbank in Stuttgart had half februari bepaald dat Mohnhaupt eind maart moest worden vrijgelaten. Ze had een verzoek om vervroegde vrijlating ingediend. 

Mohnhaupt zat 24 jaar vast voor haar betrokkenheid bij een reeks beruchte ontvoeringen en moorden in de jaren zeventig, die werden uitgevoerd door de linksradicale Rote Armee Fraktion. 

De RAF-terroriste werd in 1985 tot vijf keer levenslang veroordeeld, onder andere voor de moord op de werkgeversvoorzitter Hanns-Martin Schleyer.

Tweede generatie
Mohnhaupt was sinds 1971 lid van de RAF. Ze behoorde tot de zogenaamde tweede generatie. Dat waren de opvolgers van de grondleggers Andreas Baader, Gudrun Ennslin en Jan-Carl Raspe. 

Mohnhaupt zat al in de gevangenis van 1972 tot 1977. Na haar vrijlating pleegde ze de moorden om zo de West-Duitse regering te dwingen Baader, Ennslin en Raspe vrij te laten. Toen de regering niet in ging op de eisen, pleegden de drie zelfmoord. 

De aankondiging van de vrijlating van Mohnhaupt leidde vorige maand tot veel ophef in Duitsland. De voormalige terroriste heeft tot woede van de Duitsers nooit spijt betuigd van haar daden. 

Mohnhaupt zou eigenlijk pas dinsdag vrijkomen. Maar waarschijnlijk om een grote media-aandacht te voorkomen, heeft het ministerie besloten om haar al eerder vrij te laten.

mrt
01
2007
1

Terroristen en hun bestrijders

Terroristen-en-hun-bestrijders

Zelden heeft de wereldpolitiek zo in het teken gestaan van het terrorisme en de strijd daartegen. Hoe heeft dit verschijnsel zich kunnen ontwikkelen? In Terrorisme, vroeger en nu schetsen negen deskundigen de historische en maatschappelijke achtergronden van het terrorisme.

Dat mensen al heel lang gebruik hebben gemaakt van methoden die nu onder de noemer terrorisme vallen, blijkt uit de vele voorbeelden in deze bundel. Zoals de aanslagen op koning-stadhouder Willem III in Engeland in de zeventiende eeuw, het anarchistisch activisme in Rusland in de negentiende eeuw, het dekolonisatie-terrorisme in Algerije en Zuidoost-Azië, en het linkse terrorisme in Duitsland (raf), Italië (Rode Brigades) en zelfs in Nederland (RaRa). Het boek behandelt daarnaast ook de bestrijding van het terrorisme, de rol van de geheime diensten en de effectiviteit van de bestrijding. De aanleiding voor dit boek is uiteraard 11 september 2001 en de nasleep daarvan. Onderzoekers verbonden aan het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (ogc) van de Universiteit Utrecht hebben een onderzoeksproject opgezet, in samenwerking met de Coördinator Terrorismebestrijding. Het eerste resultaat is dit overzichtswerk, waarin het terrorisme in een historisch perspectief wordt geplaatst.

Paperback
178 pagina’s | Uitgeverij Boom | maart 2007

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl