mrt
01
2007

Terroristen en hun bestrijders

Terroristen-en-hun-bestrijders

Zelden heeft de wereldpolitiek zo in het teken gestaan van het terrorisme en de strijd daartegen. Hoe heeft dit verschijnsel zich kunnen ontwikkelen? In Terrorisme, vroeger en nu schetsen negen deskundigen de historische en maatschappelijke achtergronden van het terrorisme.

Dat mensen al heel lang gebruik hebben gemaakt van methoden die nu onder de noemer terrorisme vallen, blijkt uit de vele voorbeelden in deze bundel. Zoals de aanslagen op koning-stadhouder Willem III in Engeland in de zeventiende eeuw, het anarchistisch activisme in Rusland in de negentiende eeuw, het dekolonisatie-terrorisme in Algerije en Zuidoost-Azië, en het linkse terrorisme in Duitsland (raf), Italië (Rode Brigades) en zelfs in Nederland (RaRa). Het boek behandelt daarnaast ook de bestrijding van het terrorisme, de rol van de geheime diensten en de effectiviteit van de bestrijding. De aanleiding voor dit boek is uiteraard 11 september 2001 en de nasleep daarvan. Onderzoekers verbonden aan het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (ogc) van de Universiteit Utrecht hebben een onderzoeksproject opgezet, in samenwerking met de Coördinator Terrorismebestrijding. Het eerste resultaat is dit overzichtswerk, waarin het terrorisme in een historisch perspectief wordt geplaatst.

Paperback
178 pagina’s | Uitgeverij Boom | maart 2007

1 reactie »

  • avatar E. Westerhuis schreef:

    Negen gerenommeerde wetenschappelijke onderzoekers plaatsen in deze vlot leesbare bundel de onderwerpen terrorisme en terreurbestrijding in een historisch perspectief. De auteurs stellen dat typische kenmerken van gewelddadige terroristische activiteiten als bijvoorbeeld religieuze drijfveren, anarchisme of een schimmig netwerk, van alle tijden zijn. Door het bestuderen van een aantal in het oog springende gevallen van terroristische activiteit in het verleden, de organisatiestructuur van de activisten, de effecten van hun daden op de maatschappelijke omgeving en de reacties van staatswege in termen van tegenmaatregelen, poogt men het ‘moderne’ terrorisme beter te duiden en te doorgronden. Door het benoemen van oorzaak en gevolg bieden de auteurs handvatten aan zowel beleidsmakers als gewone burgers voor een beter begrip van deze veelzijdige problematiek. Niet alleen geruchtmakende voorbeelden uit de geschiedenis van het internationaal terrorisme waar onder de OAS in Algerije, de RAF in Duitsland en de Rode Brigades in Italie worden uitgebreid behandeld, maar ook de Nederlandse ervaringen met de Molukse beweging, het Rood Verzetsfront en de groep RaRa komen aan bod. Geillustreerd met zwart-witfoto’s.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl