feb
01
2008

Alles onder controle

alles-onder-controle

de overheid houdt u in de gaten

Inlichtingendiensten lezen onzebankafschriften en onze e-mails. Zeluisteren onze telefoongesprekken af.Camera’s en satellieten houden ons overal inde gaten. De overheid weet inmiddels opelk moment van de dag waar we zijn, wie webellen en welke websites we bezoeken. Enpolitie en inlichtingendiensten krijgen nogsteeds meer bevoegdheden.

Het oude principe van onze rechtstaat – jebent onschuldig totdat het tegendeel isbewezen – wordt meer en meer verlaten.Iedere burger vormt nu een potentieelrisico, en moet in de gaten wordengehouden. Wonderlijk genoeg lijkt bijnaniemand zich druk te maken over dezegestage uitholling van onze privacy. Het isnu eenmaal nodig in de strijd tegen hetterrorisme, denken veel mensen. Maar demeeste maatregelen waren al bedacht voor9/11. En tot nu toe lijken de nieuwe,vergaande bevoegdheden van de overheidniet echt te hebben geholpen. De speld inde hooiberg vind je nu eenmaal niet door dehooiberg nog groter te maken.

In Alles onder controle zet Bart de Koningalle ontwikkelingen op een rijtje. Hijbeschrijft wat men met de huidigetechnieken allemaal kan en doet, en legt uitwaarom de overheid de burgertegenwoordig niet meer vertrouwt. Eénding is duidelijk: het is hoog tijd voor eendiscussie over onze privacy, onze rechtstaaten onze vrijheid.

Auteur: B. de Koning
Paperback
144 pagina’s | Uitgeverij Balans | februari 2008

Written by in: Boeken |

1 reactie »

  • avatar M. van Schaik schreef:

    De bonuskaart van Albert Heijn als elektronisch medisch dossier? Een brief van je zorgverzekeraar als je te veel roomboter en wijn heb gekocht in een maand? Bart de Koning, achtergrondjournalist en nu redacteur van HP/De Tijd, schetst in ‘Alles onder controle’ een beeld van de maatschappij waarin we overal en altijd elektronisch onze voetsporen nalaten en waar zowel overheid als private ondernemingen alles van ons weten. De vraag die centraal staat in het boek is: wat gebeurt er met al die informatie en is het wenselijk dat alles van ons bekend is? Wat hebben we eraan en moeten we dat willen? Is het de dreiging van het terrorisme waardoor we accepteren dat we in alles gevolgd moeten worden, en tot waar zijn we bereid om onze privacy op te geven? Met heldere voorbeelden, overtuiging en goede krachtige argumentatie krijgt de lezer een spiegel voorgeschoteld die meer dan voldoende stof tot nadenken geeft. Het boek leest als een goed opgebouwd en uitgewerkt tijdschriftartikel met goede opbouw en strakke conclusies. Een aanrader voor de kritische geest. Met eindnoten en een literatuurlijst.

    (NBD|Biblion recensie, M. van Schaik)

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl