mei
21
2008

Het Baader Meinhof Komplex (2008)

Der Baader Meinhof Komplex

Der Baader Meinhof Komplex

Berlijn 1967. Door Amerikaanse anti-oorlog bewegingen geïnspireerde studenten gaan de straat op om te protesteren tijdens het bezoek van de Iraanse Sjah. Het protest wordt echter neergeslagen door de agenten van de Sjah en heeft ingrijpende gevolgen. Vanuit haar huiskamer volgt Ulrike Meinhof (Martina Gedeck) de ontwikkelingen en besluit dat er iets moet gebeuren. Ze komt in contact met de extremistische Andreas Baader (Moritz Bleibtreu) en beide vormen vanaf dat moment de ‘Rote Armee Fraktion’.

De film uit 2008

Duitsland / Frankrijk / Tsjechië
Drama / Misdaad
150 minuten

geregisseerd door Uli Edel
met Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu en Johanna Wokalek

Duitsland, 1970. Bomaanslagen, het dreigende terrorisme en angst bedreigen de grondvesten van de jonge Duitse democratie. De geradicaliseerde Nazi-kinderen, geleid door Andreas Baader, Ulrike Meinhof en Gudrun Ensslin strijden een gewelddadige oorlog tegen het nieuwe fascisme: het Amerikaanse imperialisme, gesteund door de Duitse formatie. Baader, Meinhof en Ensslin vormen der Rote Armee Fraktion (RAF), met als doel het creëren van een meer menselijke samenleving. Bij het nastreven van hun ideal…


Een roerige geschiedenis hangt als een molensteen om de nek van opeenvolgende generaties, maar een onuitputtelijke voedingsbron voor de kunsten is het ook.

Duitsland, dat spreekt, heeft zo’n roerige geschiedenis. Geen wonder dus dat de nieuwste Duitse cinema momenteel zo’n bloeiperiode doormaakt, want wat kan er naar hartelust getransponeerd worden uit het recente verleden.

De oogst tot op heden: het einde van de DDR en de val van de Muur werd bezongen in de aanstekelijke komedie Good Bye Lenin(2003). De laatste dagen van het Duizendjarig Rijk kwamen tot leven in Der Untergang (2004), gesitueerd in Hitlers Berlijnse bunker. De lotgevallen van een Duitse verzetsheldin werden uitgelicht in Sophie Scholl (2005). Hoe naar het was in de DDR – waar achteraf iedere tweede buurman een informant van de Stasi bleek – kwam scherp naar voor in de OscarwinnendeDas Leben der Anderen (2006).

Tel erbij op dat met hippige films als Lola rennt (1998) en Gegen die Wand (2004) ook nog eens de actuele stand van zaken bij onze oosterburen wordt gevangen en de stelling lijkt gerechtvaardigd dat de nieuwste Duitse cinema tot de levendigste en interessantste van Europa behoort.

rudi_dutschkeRudi Dutschke
En dat is ook zo. Meer bewijs vinden we in de twee producties die in november de Nederlandse bioscopen zullen bereiken. Dan hebben we het over Dennis GanselsDie Welle (vanaf 27 november te zien) en Der Baader Meinhof Komplex (20 november in roulatie) van Uli Edel.

Om met die laatste titel te beginnen: hier wordt een van de pijnlijkste periodes uit de naoorlogse Duitse geschiedenis gereconstrueerd op een wijze die wars is van de romantische heroïek die de Rote Armee Fraktion aanvankelijk zo omringde, ook in Nederland destijds. Het scenario is gebaseerd op het veelbesproken standaarwerk met dezelfde titel van journalistStefan Aust uit 1985, en houdt vast aan de chronologie van de gebeurtenissen.

Voedingsbodem voor de onvrede onder de jongste generatie vormt de verkrampte Duitse samenleving van rond 1967. De oorlog ligt nog maar twee decennia achter hen en menig kopstuk uit het openbare en industriële leven kent een onverkwikkelijke crosslink met het tijdvak van de nazi’s. Van een collectieve verwerking van WO II is bepaald nog geen sprake, zoals blijkt uit het diepe stilzwijgen zodra thuis de oorlog ter sprake komt.

Gecombineerd met een ontluikend anti-Amerikanisme dat gevoed wordt door de oorlog in Vietnam neemt de studentenbeweging het voortouw om het maatschappelijk debat eens flink op te schudden, geheel naar de mode van die tijd (Parijs ’68 is aanstaande). Zegsman is Rudi Dutschke, aanvoerder van de linkse Duitse Studentenbond. Hij wordt op 11 april 1968 het mikpunt van een aanslag, uitgevoerd door de psychisch labiele, 23-jarige Josef Bachmann die vreest voor een marxistische overname. Daarna is het hek van de dam. De Duitse samenleving polariseert, betogingen worden uit elkaar geslagen en uit protest tegen de ‘politiestaat’ radicaliseert een clubje bij wie de kuur erger zal blijken dan de kwaal. Drie generaties aan RAF-terroristen en circa vijftig dodelijke slachtoffers later blijkt de hele beweging te zijn begonnen als een fiasco en geëindigd als een ramp.

Andreas Baader
De kracht van een speelfilm is dat de kijker zich in een milieu kan begeven waarbinnen hij normaal geen toegang krijgt. Hoewel in Duitsland enige kritiek klonk dat Der Baader Meinhof Komplex bijna exclusief inzoomt op de lotgevallen van de ‘stadsguerrilla’s’ en de pijn van de slachtoffers wordt genegeerd is dat dramatisch gesproken een gelukkige keuze. De uitkomst van hun handelen is voldoende geboekstaaft, de film probeert de mentaliteitsgeschiedenis te tonen die erachter steekt. Beknopt gezegd: wie waren deze fanatici en wat dreef hen?

Welnu, inspirator Andreas Baader (een sterke rol van Moritz Bleibtreu) komt er niet best af. Naar de feiten getekend oogt hij als een kort aangebonden bullenbak, wiens ideologische motieven discutabel zijn – hij verwart zijn eigen drang naar vrijheid en vrijbuiterij met een soort van messiaanse opdracht. Andreas Baader grijpt het moment in de tijd aan om zijn plaats in de geschiedenis op te eisen en aan schaamteloze zelfvergroting te doen.

Opvallend is dat hij als enige uit ‘de eerste generatie’ geen academische achtergrond kent, maar een verleden als wildeman en kruimeldief. Hij is allergisch voor autoriteiten, en de lange mars door de instituties – zoals voorgesteld door Rudi Dutschke – lijkt hem veel te omslachtig. Charimatisch moet hij overigens ook geweest zijn, want anders valt niet uit te leggen dat de overigen hem zo blindelings volgden.

‘Zeg we zijn stadsguerrrilla’s, hoor’ merkt hij op archetypische wijze op, als een militaire al-Fatah-training in de woestijn van Jordanië hem te lang duurt, ‘wij hoeven geen zand te happen.’ En dat het topless zonnen van de vrouwelijke groepsleden nogal botst met de lokale gebruiken van hun islamitische gastheren zal hem ook worst wezen.

Ulrike Meinhof
Meer sympathie leggen de makers aanvankelijk in het personage van Ulrike Meinhof, de rationele journaliste die van columniste tot terroriste verwerd. Vanuit Hamburg ondersteunde zij in het studentenblad Konkret de brandstichting van 2 april 1968 in twee warenhuizen te Frankfurt, gericht tegen verregaande consumptiedwang op Amerikaanse leest geschoeid. Deze politieke aktie zou de geschiedenis ingaan als het debuut van Baaders beweging, en als Meinhof op 14 mei 1970 betrokken raakt bij diens ontsnapping uit  de gevangenis treedt zij definitief toe tot de groep.

Ze kiest daarmee naïef voor een Bonnie & Clyde-bestaan, en laat haar man, kinderen en carrière schieten. Martina Gedeck – sinds haar rol in Das Leben der Anderen Duitslands meest vooraanstaande actrice – laat langzaamaan de twijfel toe in Meinhofs keuzes. We zien hoe ze in de zwaarbeveiligde Stamheimm-gevangenis van Stuttgart door haar voormalige kameraden als Baader en Gudrun Ennslin steeds meer genegeerd wordt. Daar wachten ze sinds hun arrestatie in 1972 op hun proces, en vernemen ze hoe ‘de tweede en derde generatie RAF’ in de buitenwereld hun zaak juridisch en gewapenderhand bepleit.

Op 9 mei 1976 blijkt dat Meinhof zichzelf heeft opgehangen in haar cel, iets wat aanleiding geeft tot verregaande speculaties. Na de ‘Duitse herfst’ van 1977 – met een mislukte vliegtuigkaping en de ontvoering met tragische afloop van werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer – volgt een collectieve zelfmoord door Baader en zijn drie getrouwen, slechts Irmgard Möller overleeft haar suïcidepoging. In 1994 wordt ze om gezondheidsredenen vrijgelaten en woont – naar verluidt – vandaag in Hamburg.

Groepsgesdrag
Ziedaar de reconstructie van regisseur Uli Edel (Neuenburg, 1947), al een oudgediende binnen de Duitse cinema (ondermeer in 1981 van Cristiane F.). Hij stond voor de taak om een zo gecompliceerd verhaal helder te vertellen, en zich niet over te geven aan glamourization van het terrorisme of al te makkelijk oordelen. Voor identificatie bij het publiek kon hij geen beroep doen op het heldendom van zijn protagonisten, des te knapper dus dat hij in 150 minuten speelfilm de aandacht weet vast te houden. Er is al wel geschreven dat hij zich teveel achter de gejaagde montage verschuilt, maar dat is nu eenmaal de beeldtaal van onze tijd.

Zo past de film prima binnen de renaissance die de Duitse speelfilmindustrie thans doormaakt, de eerste renaissance sinds de grootheden van de Neue Deutsche Film uit de jaren zeventig, Rainer Werner Fassbinder voorop. Uli Edel hoorde niet bij die groep van politiek uitgesproken cineasten als Herbert Achternbusch, Werner Herzog, Volker Schlöndorff en Wim Wenders die in hun werkstukken vaak direct commentaar gaven op de actuele Duitse situatie. Daar viel hij net buiten, maar reflectie achteraf is ook wat waard.

Eén vraag blijft er over, na het zien van Der Baader Meinhof Komplex, en die heeft alles te maken met de psychologie van het groepsproces. Waarom riep er niemand tijdens de zoveelste zwaar aangezette ideologische vergadering dat de zaak volledig ontspoord was en zij in feite even erg waren als hun verfoeide nazi-ouders?

Iets daarover wordt duidelijk in Dennis Gansels Die Welle, de geslaagde Duitse remake van de beroemde Amerikaanse tv-film The Wave (1981). Die was op zijn beurt weer gebaseerd op psychologische experimenten uit de jaren ’60 waarin ‘blauwogigen’ uit een lagere schoolklas superieur werden verklaard aan ‘bruinogigen’, met alle gevolgen vandien.

Hersenloze kudde
In de speelfilm probeert leraar Rainer Wenger (Jürgen Vogel) met een stoomcursus autocratie aan zijn middelbare schoolklas voelbaar te maken wat dat precies is, het terzijde schuiven van de democratische beginselen. Al snel lopen de leerlingen op eigen voorspraak rond in uniform, bekken ze ‘non-believers’ af, bedienen ze zich van symbolen en gebaren en ontpoppen ze zich tot een hersenloze kudde voor wie het collectief zwaarder weegt dan het individu.

Je treft dit gedrag ook wel aan onder, noem eens wat, voetbalhooligans, autonomen uit de kraakbeweging, islamitische fundamentalisten alsmede corporale studenten, maar in deze film is het natuurlijk een metafoor voor het Duitsland van de jaren ’30. En, zo hebben we inmiddels kunnen zien, alsook voor de autocratische mores binnen de Baader-Meinhofgroep.

48 Comments

 • avatar colani schreef:

  Wat zijn de jaren 70 geweldig gevangen in deze film.
  Hier wordt een doeltreffend tijdsbeeld neergezet.
  Ik heb genoten van begin tot eind van deze film.
  Vandaag voor de derde keer midden in de nacht gekeken, en ondanks de lange tijdsduur blijf je aan de buis gekluisterd

  Een mooie weergave van een klein stukje geschiedenis van de RAF.

  Een aanrader, net als het boek.

 • avatar Andres schreef:

  Goede film over de RAF. Triest om te zien hoe een groep (jonge) mensen wordt gegijzeld door hun eigen idealen. De film romantiseert het leven in een terreurgroep beslist niet, maar toont eerlijk het egocentrische en narcistische karaker van de RAF. Der Baader Meinhof Komplex vertelt, zoals de naam al doet vermoeden, het verhaal van de oprichters (eerste generatie) van de RAF en eindigt ongeveer waar de Duitse herfst (tweede generatie) begint. De ontvoering van Schleyer en de kaping van het Lufthansa-toestel worden daardoor wat onderbelicht. Hierdoor eindigt de film een beetje ‘mat’. Tip: Let op steengoede Bruno Ganz. De ‘extra’s’ op de tweede CD zijn oa de making of en enkele interviews. Verwacht geen documentaire van de RAF oid.

 • avatar RAF schreef:

  zeer goede film, naar mijn inziens zeer waarheid getrouw, nieuwe film beelden/originele tv beelden perfect gemonteert, een prima aanrader als u van dit genre houd.

 • avatar Terry schreef:

  Ik wil wel even duidelijk maken dat Baader en co geen Nazi kinderen waren. ze waren zelfs tegen het nationaal socialisme!! Dit kun je zien omdat ze bv De ex-nazi martin schleyer vastnamen en hem vermoorden.

 • avatar anoniem schreef:

  Baader was de zoon van een in de Tweede Wereldoorlog overleden historicus. Ulrike Meinhof was de dochter van de kunsthistoricus Dr. Werner Meinhof, die in februari 1940 stierf aan kanker. In 1948 stierf haar moeder. De geschiedkundige Renate Riemeck, een oude studievriendin van haar moeder, werd haar voogd. Ennslin groeide in Bartholomä als vierde van zeven kinderen op, in een luthers domineesgezin, als het typische brave meisje dat het goed deed op school en de Bijbel las. Bron:Wikipedia

 • avatar admin schreef:

  Helaas zijn er nog steeds mensen op het net die deze website niet kunnen waarderen en er vreemde gedachten op na houden.
  Allemaal prima en vrijheid van meningsuiting is zeker een van de dingen waar ik voor ben, maar van bedreigingen ben ik niet gediend en zeker niet geschrokken.
  Ik heb het bericht alsmede alle reacties hierop per direct verwijderd en deze post ervoor in de plaats gezet.

 • avatar GW schreef:

  Ah, nu komt de “AAP” uit de mouw, je bent zelf een dictator.

 • avatar admin schreef:

  Beste GW, het lijkt me het beste dat ik niet op in ga, zeker niet met de insinuatie naar de naam Geert Wilders. Ik ben zeer zeker een aanhanger van het socialistische gedachtengoed van de RAF, (dit wil niet zeggen dat ik gelijk al hun daden goedkeur) en wil hier graag over met je in discussie, maar niet in de vorm van bedreigingen of beledigingen.

  Hoop dat je dit kunt begrijpen, al acht ik de kans vrij klein gezien het gemiddelde IQ van de GW schrijvers op deze site.

 • avatar Aanhang schreef:

  Beste Admin, ik deel je mening grotendeels op een punt na. naar mijn bescheiden mening is het niet wenselijk om Geert Wilders af te schilderen als iemand met een laag IQ. Immers, hij heeft het wel gespresteerd om met zijn partij, vanuit het niets, in de Tweede Kamer te belanden.

  Ook ik ben blij dat hij er is, hij houdt het debat levendig en hij vervult een functie: hij fungeert als een uitlaatklep door de gevoelens van vele mensen in Nederland te verwoorden. Misschien mogen sommigen hem niet als persoon zijnde, maar ik denk dat Geert Wilders gezien moet worden naar zijn juiste hoedanigheid: als vertegenwoordiger van een stem die wel degelijk aanwezig is in Nederland. En daar moet serieus mee omgegaan worden. Het is m.i. niet wijs om die stem af te doen als zijnde de stem van een lager IQ-gehalte, immers een stem is een stem, van welk allure dan ook. Dat zijn partij een aantal zetels heeft gekregen betekent dat hij een grote groep mensen vertegenwoordigd en laten we wel wezen, de moslims hebben een dergelijke organisatie simpelweg niet!

  Nogmaals, ook ik ben juist blij dat Geert Wilders er is en de kleur van zijn haar maakt niets uit, zijn stem wel! Hij geeft richting en vorm aan die stem, en die moet serieus genomen worden. Ook ik wens Geert Wilders een gezond en gelukkig leven toe en ook al ben ik het niet eens met zijn standpunten, hij is er! De grote meerderheid is het niet eens met hem en Geert Wilders krijgt vanuit vele hoeken kritiek. Ik heb liever niet dat mensen zoals hij ondergronds gaan, dat zou veel schade aanrichten aan Nederland in zijn geheel.

  Geert, ik ben blij dat je er bent, jouw stem heeft tenminste een gezicht en daarom heeft iedereen in Nederland de mogelijkheid om een gesprek, debat en/of een discussie met je aan te gaan. Respect voor Wilders en zijn stem!

 • avatar GW schreef:

  Kankenmogool je bent zelf een lompe rassist

 • avatar admin schreef:

  Beste Aanhang, LEES, ik schreef dus de gemiddelde schrijver op deze site, dit zegt niets over Geert zelf, ik ben van mening dat Geert een heel hoog IQ heeft en sommige zaken bijzonder slim aanpakt.
  Ik moet je complimenteren met je mooie en duidelijke reactie, die zie ik graag een open discussie zonder schelden en / of dreigen.
  Zeer zeker respect voor wat Geert heeft bereikt.

 • avatar admin schreef:

  Beste GW, dank je voor je reactie met zulke vijanden heb je geen vrienden nodig. Ik laat je reactie voor deze keer maar eens staan omdat dit mijn vorige stelling bewijst. Ik wil je wel op het hart drukken je een beetje te matigen anders ban ik je van MIJN site.
  Het ga je goed

 • avatar Nico schreef:

  ook jou kom ik nog wel een keer tegen ,wat doen muslims in nederland ,ze haten nederland en de nederlanders,ze hebben hier niets te zoeken,het is een colonne vijanden van het nederlandse volk,
  behalve van dat linkse (RAF – AAP) uitschot,dit soort verraders verraad hun eigen kinderen nog zij dat rode uitschot hebben pim fortuinvermoord, de moslims hebben theo van gochvermoord en dan hebben ze nog praatjes ook nog,verachtelijkke idioten,
  leve een schoon en veilig nederland zonder linkse en antisociale idioten

 • avatar admin schreef:

  Beste Nico, ik schaam me op dit moment diep Nederlander te zijn Nico, dit soort onbeschaamde uiting van haat en domheid. (ik neem aan dat je Nederlander bent) Maar mijn zegen heb je de deur staat altijd open, je mag hier zelfs roken en je krijgt ook koffie. Wapens zijn niet toegestaan 😉

 • avatar dutch schreef:

  Omgaan met kritiek is een vak apart

 • avatar Tja schreef:

  @Nico. Schrijf allereerst de naam van Theo van Gogh zoals het hoort, ga daarna naar een bijspijkercursus NTi, zodat je je eigen taal wat beter onder de knie krijgt! Nederland hoort met een hoofdletter, dat weet zelfs een allochtoon Nico! Ow ja, schuif ook aan bij een les maatschappijleer voor allochtonen zodat je leert dat Nederland al lang een multiculturele samenleving is, of je dat wel of niet plezant vind is iets anders. Het eerste is een feit!

  Ik heb medelijden met je.
  Blijkbaar heb je nooit gereist, culturen gesnoven of mensen met een andere etniciteit/geloof gesproken. Je bent erg narrow minded….zonde…Dus ga in gesprek met andere mensen, lees geschiedenisboeken, ga op reis en vraag God om je te genezen van de de virus waar je op het moment last van hebt. Doe dat eerst, dat zal zeker je ogen openen. Hopelijk zal Allah je helpen een beter mens te worden.
  Amin

 • avatar colani schreef:

  Beste Nico,

  Ik moet ontzettend lachen om jouw kortzichtige reactie.
  Het toont het niveau van de aanhangers van Wilders weer eens aan

  Nee, en ik heb Pim Fortuijn niet vermoord en die moord valt ook niet goed te praten

  Maar weinig mensen van het ‘Linkse Uitschot’ waar jij op doelt kende meneer van der G. en niemand kende hem goed: het was een grijze muis die alleen maar achter zijn buro zat

  Zijn straf heeft hij verdient

  Groetjes van het Linkse Uitschot

  P.S. Ik hoop dat je je oogkleppen gauw af doet

  En ik blijf ook hier!

 • avatar Anoniem schreef:

  Geert Wilders heeft een mening waar ik het meestal niet mee eens kan worden omdat ze laatdunkend doen over de Islam en moslims. Dat vind ik erg jammer. Ze hebben soms goede kritiek waar de moslimgemeenschap echt iets mee zou kunnen doen, maar hun toon en hun hoon zijn geen opbouwende kritiek te noemen. En daarmee voeden ze slechts de anti-hype. Ook maken ze het debat lastig door moslims bij voorbaat een status apart te geven en hun geloofwaardigheid af te zwakken. daarmee doen ze het debat geen goed. Als resultaat krijgt men felle discussies. Overigens moet ik zeggen dat ik sommige uitlatingen van genoemde personen nogal provocerend vind. Dat is jammer. Dat maakt het debat soms erg moeilijk.

 • avatar Iggy schreef:

  Ik kan haas niet geloven dat jij dat werkelijk allemaal meent. En dan zeker met dat muziekstukje eronder!
  Het moet een smakeloze grap zijn.

 • avatar admin schreef:

  Beste Iggy, ik heb het boek niet geschreven, de film niet gemaakt en deze muziek evenmin. Ik was zelfs geen lid van de RAF 😉
  Ik beschrijf hier een goed boek en de verfilming hiervan wat ik heb opgeleukt met een stukje muziek van Wizo wat ik leuk vind.
  Dat er hier een discussie ontstaat over Geert snap ik al helemaal niet, maar ik geniet er met volle teugen van.

  Hoop dat je op je bewering terugkomt.

 • avatar admin schreef:

  Beste Dutch,

  Jij schreef: Omgaan met kritiek is een vak apart.

  Naar mijn mening moet men kritiek mits gegeven met de juiste intentie en goed onderbouwd te allen tijde waarderen.

  Een kritisch weerwoord is altijd goed, pas dan kan er een goede discussie ontstaan, echter hoe goed ik ook kijk, zie ik behalve wat rake opmerkingen niet veel kritische woorden, maar hoofdzakelijk geblaat van een paar blinden.

 • avatar Grr schreef:

  Geen gewoon negeren! Praten met iedereen die het fatsoen kan opbrengen enig respect op te brengen voor hetgeen waar wij in geloven. Zij die dat fatsoen niet hebben daar moet je niet mee praten.

 • avatar Anoniem schreef:

  Nico, wie je ook bent , je geeft wel een erg goedkope persiflage van een Wilders fan.Niet serieus te nemen dus

 • avatar Dutch schreef:

  Nico, Wat jij beschrijft tav colani en terroristen. Niet alle linksen en moslims zijn terroristen. Dacht het niet, en toch ben jij niet ook goed bezig. “Ik ga me niet verlagen door ook jou in een hokje te stoppen”
  Er zo zijn er veel dingen waar ik me aan erger maar niet over schrijf. Zaken die niet goed te praten zijn maar geen terreur zijn. En daar is mijns inziens colani “goed of fout” mee bezig. En Geert Wilders richt zich meer op excessen en vergroot deze. Niet helemaal rieel.
  Colani, kritiek tja…Laat ieder in zijn waarde en zijn recht op vrije meningsuiting behouden!

 • avatar Vader schreef:

  Beste Schrijvers, (niet iedereen)

  Op de middelbare school leerde ik van een docent de regel van drie:

  1) Zorgvuldig lezen.

  2) Zorgvuldig nadenken.

  3) Zorgvuldig reageren.

  De meeste mensen passen hier echter de regel van 2 toe:

  1) Onzorgvuldig lezen

  2) Nog onzorgvuldiger reageren.

 • avatar Anoniem schreef:

  En ja hoor door colani weg te zetten als vijand van de staat moet er straks weer iemand beveiligd worden 😉 🙂

 • avatar RaRa schreef:

  Colani, als ik jou zo volg sabel je elk persoon met een kritisch geluid ten aanzien jou op een puberale wijze neer. Volgens mij heb jij een probleem en niet zij.

 • avatar admin schreef:

  @rara: Door te reageren op mijn stukjes door mensen die de publiciteit zoeken voor hun zaak, en mij dan weg te zetten als vijand van de staat zet je mij aan tot deze reacties.

  Wat jij hier aanhaalt is niet meer dan lachwekkend en hier totaal niet aan de orde, ik ga graag een discussie aan, mits deze enige zin heeft.

  Helaas moet ik concluderen bij een aantal reagluurders, dat er met hun grijze massa iets mis is, deze is waarschijnlijk verweekt of bedorven door hun vreemde gedachten.

  Wat een zegen, de PVV is er ook voor u.

 • avatar RaRa schreef:

  Men hoeft niet de PVV aan te hangen om verweekte hersenen te hebben jouw replieken brengen dat op doeltreffende wijze aan het licht.

 • avatar Abdull schreef:

  Geert Wilders van de pvv heeft in nederland gezegd dat de koran verboden moet worden omdat het zou oproepen tot haat etc. Deze man is totaal geschift en hoort in een tbs inrichting thuis. wie de koran niet kent en geen verstand heeft van de arabische taal kan geen uitspraken gaan doen over de koran. Anders dan salman rushdie heeft geert wilders totaal geen kennis van de arabische taal en veroorzaakt op deze manier alleen meer onrust en onbegrip. politici zoals geert wilders moeten zich bewust zijn van het feit dat de islam het jongste geloof is en in harmonie naast andere religien bestaat. geert wilders moet respect tonen voor de religien van de wereld en hier verder geen uitspraken over doen omdat dit zijn gebrek aan kennis alleen maar toont. de partij voor vrijheid en vrede van geert wilders draagt op deze manier absoluut niet bij aan vrede en vrijheid maar verstrekt alleen de islamofobie die er heerst of lijkt te heerssen. ik merk geert wilders hierbij aan als terrorist omdat gelet op de definitie van terrorisme van schmid hij met zijn uitspraken een staat van terreur creerd in de gedachten van mensen die zijn uitspraken lezen en moeten aanhoren. als politicus moet hij zich bewust zijn van de verantwoordelijkheid die hij heeft en op deze manier doet hij de naam van zijn aprtij absoluut geen eer aan, wat overigens toch al bekend was , dat aanhangers van deze idioot gewoon een stelletje terroristen zijn die op een misleidende manier te werk gaan. geert wilders moet goed begrijpen dat de msihandeling waarover hij het heeft niet door moslims is uitgevoerd. de vergelijking met een nazi boek is verwerpelijk een boek overigens dat ik zelf niet gelezen heb; misschien is dat de reden waarom geert wilders zo een haat heeft tegen de islam.

  De man is absoluut geen zegen voor de islam maar een zeer gevaarlijke terrorist. het nazi boek waar hij het over heeft is totaal niet te vergelijken met een boek als de koran, daarnaast moet goed duidelijk zijn dat je geen moslim bent als je andere moslims geweld aandoet. laten we niet vergeten dat je geen ex-moslim kan zijn. je bent gelovig of je bent het niet, de mishandeling waar hij het over heeft is niet uitgevoerd door moslims.

 • avatar jewe schreef:

  Abdull: Jij staat o zo tolerant tegenover ex moslims.
  Maar indien zij, in een vrij land als Nederland, hun mond opendoen over hun beweegredenen om hun religie vaarwel te zeggen en de maatschappij te waarschuwen voor negatieve uitwassen van deze religie dan is het niet best en worden ze door jou weggezet als onwetenden en haatzaaiers
  Nee jij roept niet op ze te doden nog om ze te mishandelen maar wat je wel wens is dat moslims zich monddood houden.

 • avatar jaja schreef:

  Gezien het streven naar wereld heerschap van de Islam kun je uiteraard een paralel trekken met Mein Kamp (streven naar het 1000 jarig rijk). Ik ben het niet eens met W maar ik vindt wel dat de westerse wereld kritisch moet staan tegen over de uitwassen van de islam. De Moslims doet het zelf over het algemeen helaas niet, de grote zwijgende meerderheid wacht alleen maar af.

 • avatar Allah schreef:

  Kan die man niet aangeklaagd worden wegens het schenden van de vrijheid van godsdienst met dit soort uitspraken?
  Neem aktie en sleep hem voor het gerecht.
  Dat is de enige mogelijkheid in Nederland om hem de mond te snoeren.

 • avatar Peter R schreef:

  Dat maakt weinig kans, terecht. Het gaat om een bewering, een onzinnige en betreurenswaardige bewering, maar het uiten van zo’n bewering is gelukkig niet strafbaar

 • avatar Anoniem schreef:

  In een democratisch land probeert men niemand, NIEMAND, de mond te snoeren, hoe onsympathiek men hem en zijn beweringen ook vindt.

 • avatar Anoniem schreef:

  Beste aanwezigen lees al het bovenstaande langzaam woord voor woord voordat je weer een onzinnige opmerking plaatst. Anders zouden mensen hier wel eens de indruk kunnen krijgen dat je hier niet bent om te discussiëren maar de rol speelt van provocateur.

 • avatar Allah schreef:

  ik roep hierbij een ieder die zich bedreigd of vernederd voelt door de uitspraken van geert wilders aangifte te doen bij de politie waar ook ter wereld.

  neem het heft niet in eigen hand anders bevestig je de ideologie die deze man uitdraagt.

  hij verdient wel een goed pakslaag maar ook dat zal in zijn voordeel werken.

 • avatar Anoniem schreef:

  Trek het je niet aan het is maar een gek.
  Hij is op een ziekelijk wijze tegen een bepaalde religie wat heeft dat met racisme te maken??

 • avatar Anoniem schreef:

  Och, of je nu roept dat Submission2 of de Duivelsverzen moet worden verboden of je roept dat de Koran moet worden verboden. Ik zie niet echt een wezenlijk verschil. Als Wilders een haatzaaier is omdat hij iets dergelijks roept over de Koran is de conclusie dan gerechtvaardigd dat Rabbae cs. ook haatzaaiers zijn?

 • avatar Jan Peter schreef:

  Via google ben ik op deze site beland. Ik vind Wilders vreselijk en zou het liefst hem een enkeltje noordpool willen geven, waar hij de eskimo’s kan ergeren todat ze hem zat zijn en hem op een ijsschots zetten.
  EINDE

 • avatar Anoniem schreef:

  Hier in Nederland hebben we meerdere groeperingen die nog steeds helemaal overtuigd zijn van het gelijk van de RAF.
  De Politieke Vleugel Kraakbeweging is natuurlijk de bekendste.
  Ook anarchisten (die gewelddadige losers die zich gedragen als Hitler’s Sturmabteilungen, maar zich “anti-fascisten” noemen).

  Maar ook in de asielzoekersindustrie vinden ze soms een onderdak voor hun altijd opborrelende haat.
  Bijvoorbeeld Hans Alderkamp, van “Werkgroep Vluchtelingen Vrij”, een kryptomarxistische organisatie.
  Hij zat destijds elleboogdiep in de propaganda voor de RAF in Nederland.

  Opmerkelijk: deze antikapitalisten voegen de daad bij het woord, en weigeren geld te verdienen.
  Ze eisen het.
  En krijgen het.
  Idioot Nederland ….

 • avatar Wout schreef:

  Mijn indruk is dat er veel over moslims wordt gesproken maar nooit door moslims zelf, behalve op weblogs. Of heb ik het helemaal mis, zijn dat ook geen moslims?

 • avatar isslim schreef:

  Bij deze zou ik Colani willen adviseren om de PVDA te verlaten om zich aan te sluiten bij Wilders, maar daar moet je zelf maar over nadenken. beiden gebruiken sentimenten die er momenteel heersen terwijl de burgers niet of nauwelijks goed georganiseerd zijn waardoor ze niet bij machte zijn om een krachtig tegengeluid te laten horen. De geluiden die er wel zijn, die zijn versplinterd. Tijd voor een krachtig tegengeluid.

 • avatar Anoniem schreef:

  Het gaat mij niet om het monddood maken van Wilders. Het gaat mij erom dat hij grenzen erkend in de vrijheid van meningsuiting. Dat hij geweld aan de kaak stelt prima, maar als hij dat op een wijze doet die haat zaait dan voedt hij dat geweld juist weer en juist van iemand die een plaats heeft in het parlement en een eed heeft afgelegd op de grondwet mag je verwachten dat hij de geest van die grondwet respecteert. Ik vind ook dat een volksvertegenwoordiger daarin meer oplettend moet zijn dan (bijvoorbeeld) een columnist. Juist daarom vind ik negeren een verkeerde strategie. Maar ik neem aan dat er ook wel kamervragen van andere partijen over komen.

 • avatar AAP schreef:

  Ik hoop dat de moslims een keer een eigen politieke partij oprichten. Dat maakt het politieke debat veel makkelijker. Misschien zou men een voorbeeld kunnen nemen aan de ChristenUnie, die aanvankelijk begonnen is als een oppositiepartij van conservatieve christenen in de marge, maar nu wel in de regering zit (wat trouwens niet betekent dat ik het met de ChristenUnie eens ben).

 • avatar guus schreef:

  Heel mooi boek echt een aanrader.

 • avatar isslim schreef:

  Ik denk niet dat Wilders aan het haatzaaien is, hij heeft een achterban wier mening hij verkondigd. Zover is het ok. Hij maakt van zichzelf een persiflage door het doen van uitspraken zoals koran verbieden, kopvoddentax, nummerborden verbieden en ga zo maar ff door.

  Wat Wilders doet is tegen het schofterige aan en zolang moslims geen georganiseerd tegengeluid hebben, kan hij zijn gang blijven gaan. Ook ik ben het niet eens met hem en ook ik vind dat hij wat genuanceerder mag worden in zijn uitspraken, maar zolang hij binnen de wet blijft en niemand hem een strobreed in de weg legt, kan hij dus zijn gang gaan.

 • avatar admin schreef:

  Beste mensen, het is mooi geweest, de discussie is totaal de verkeerde kant opgegaan, het was een stukje over een verfilmt boek!

  Lekker kletsen over van alles en nog wat mag hier: http://colani.nl/oppositie/2009/11/22/zeiken-over-alles/

  Interesse in de RAF, kijk dan zeker hier: werden-de-rode-brigades-gemanipuleerd

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl