jul
24
2008

Hoe word ik een rat? – De kunst van het konkelen en samenzweren

hoe word ik een rat

hoe word ik een rat

Konkelen, streken uithalen, samenzweren zijn in een organisatie een alledaagse bezigheid. Wie spant met wie samen? Wie zijn er ’twee handen’ op een buik? Wie manipuleert wie, waartoe en hoe? Mensen die vertrouwen op de formele verhoudingen, op het ‘nette’ spel, komen bedrogen uit. Beslissingen komen niet alleen tot stand door rationele afwegingen van voor- en tegenargumenten. Nee, het andere spel, het ondergrondse politieke machtsspel, is minstens even belangrijk.

In dit boek geeft Joep Schrijvers inzicht in het politieke gedoe in bedrijven. Hij beschrijft op ironische en zeer toegankelijke wijze de meest voorkomende gore streken. Hij spoort de lezer aan om ‘politieker’ te worden. Welke belangen streven mensen na? Over welke machtsbronnen kun je eenvoudig beschikken? Wat is je eigen niveau van ‘rattigheid’ ? Hoe vind je de psychologische zwakheden van je tegenstrevers? Hoe speel je hoog spel? Op dit soort praktische vragen gaat de auteur in deze negatieve deugdenleer uitvoerig in. Ook opponeert hij tegen de ‘verbraving’ in organisaties. Veel medewerkers worden met managementtheorieën om de oren geslagen en aangespoord tot ontwikkeling, synergie, bezieling en meesterschap, terwijl hun ervaring daar haaks op staat: de ervaring van graaien, naaien en piepelen.
‘Hoe word ik een rat?’ is een uitzonderlijk boek, niet alleen door de stellingnamen, de anekdotes, het schaamteloze maar vooral ook door zijn

Gebonden | 162 pagina’s | Kleur: Zwart/Wit | Taal: NL | Afmetingen: 160 x 220 | ISBN: 9789055942558

Inhoudsopgave:

1. Welkom in het riool
2. De auditie
3. In de arena
4. Bronnen van macht
5. Streken en zetten
6. Het grote spel
7. Surfen naar de traditie
8. Epiloog

Literatuur
Register

Written by in: Boeken | Tags: , , , , ,

2 Comments »

  • avatar J.P schreef:

    Wie het register openslaat van deze bijzondere uitgave, komt onder meer begrippen tegen zoals graaien, naaien, piepelen, cashen, HRM-trutje, undercover en rattenstreken. Puttend uit meer dan twintig jaar praktijkervaring als adviseur, manager en wetenschapsbeoefenaar op het gebied van organisatieverandering en leerprocessen in organisaties uit de profit- en non-profitsfeer brengt de auteur het kwaadaardige, irrationele en toevallige in organisaties in kaart, in deze uitgave samengevat in het concept van de ‘rat’. Deze kunst van het konkelen en samenzweren is zowel preventief te onderkennen als aan te leren, zoals uit de talloze voorbeelden blijkt waarmee de auteur zijn verhaal illustreert. Een aardig, tegelijkertijd instructief (‘gradaties van rattigheid’) en verhelderend boek dat de lezer een blik geeft in de duistere krachten en geografie van het psychologische riolenstelsel, dat door of onder elke organisatie loopt.
    Met literatuuropgave en register.

    Kortom een aanrader voor het hele CDA

  • avatar colani schreef:

    Het is een leuk boekje als je vanuit jezelf een beetje cynisch bent (of daar in ieder geval de humor van in ziet). Dat cynisme is een voordeel (het leest lekker weg en als je het niet al te serieus neemt is het grappig beschreven), maar tegelijkertijd ook het nadeel (je moet uitkijken om niet in zwartgalligheid te verzinken, voor mij reden om het boekje niet in 1x uit te lezen maar dit op te splitsen in delen). De vertaling van het cynisme naar praktisch dagelijks gedrag zul je zelf moeten doen. Wie wat managementtrainingen of boeken over communicatie gelezen heeft zal zeker aangrijpingspunten herkennen. Op die manier wordt het een goed boek als aanvulling op wat je al weet.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic.


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl