feb
27
2009

ZZP’ers in problemen

De economische crisis eist een zware tol onder kleine zelfstandigen. Steeds meer freelancers en kleine ondernemers kloppen bij hun gemeente aan voor bijstand, omdat ze financieel compleet aan de grond zitten. De meeste regio’s hebben het aantal hulpverzoeken sinds begin dit jaar zien verdubbelen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant bij zelfstandigenloketten in het hele land.

Het gros van de freelancers (ook wel zelfstandigen zonder personeel of zzp’ers genoemd) die in de puree zitten, komt uit de bouwsector. Ook de zakelijke dienstverlening – ict’ers, adviseurs, schoonmakers – is goed vertegenwoordigd in de probleemgroep, zeggen de zelfstandigenloketten. Verwonderlijk is dat niet: de bouwsector zit in een zware dip door de crisis en zowel de bouw als de zakelijke dienstverlening zijn sectoren waarin veel freelancers werkzaam zijn. Zij zijn als eerste de dupe in een recessie, omdat ze geen arbeidsbescherming genieten.
Freelancers en kleine zelfstandigen hebben als ze werkloos worden sowieso geen recht op een WW-uitkering, en als ze over teveel vermogen beschikken ook niet op een bijstandsuitkering. Hun enige hoop is dan het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ), een regeling voor zelfstandigen die ‘tijdelijk’ inkomensproblemen hebben. De BBZ bestaat in twee vormen: een bedrijfskrediet of een periodieke uitkering. Een zelfstandige die geld nodig heeft om zijn bedrijf te kunnen voortzetten, maar geen gehoor vindt bij de banken, kan bij het zelfstandigenloket maximaal 178.019 euro lenen. Freelancers die te weinig verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien, kunnen volgens het BBZ maximaal drie jaar een uitkering krijgen die hun inkomen aanvult tot bijstandsniveau. Deze uitkering heeft de vorm van een renteloze lening. Om in aanmerking te komen voor BBZ-steun moet de zelfstandige kostwinner zijn en een levensvatbaar bedrijf hebben. De uitvoering van het BBZ is in handen van de gemeenten. Die hebben deze taak in veel gevallen gedelegeerd aan een regionaal zelfstandigenloket dat meerdere gemeenten bedient.
Sjon Reimerink van de Regionale Organisatie Zelfstandigen in Hengelo, het zelfstandigenloket van Twente en delen van de Achterhoek, spreekt van een enorme toename van het aantal hulpbehoevende freelancers. ‘De meesten komen uit de bouw. Daar werken nogal wat zelfstandigen die voorheen in loondienst werkten en maar één of twee opdrachtgevers hadden. Zij zijn toen het nog goed ging op aandringen van hun voormalige werkgever voor zichzelf begonnen, met het idee dat ze als freelancer veel meer konden verdienen.
Maar nu het slechter gaat, zet hun vroegere baas hen als eerste aan de kant.’

Bron: de Volkskrant

2 Comments »

  • avatar partner zzper schreef:

    En probeer dan maar eens een uitkering te krijgen van de gemeente Geertruidenberg. Ik heb nog nooit zo’n slechte gemeente meegemaakt!!! Al een half jaar bezig maar nog helemaal niks.

  • avatar anoniem schreef:

    sommige mensen moeten eens wat verder kijken dan hun neus lang is!…

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl