aug
12
2009

SCIENTOLOGYKERK MOET STOPPEN MET SCHENDEN PRIVACY

De Scientologykerk moet per direct stoppen met het ongelimiteerd verzamelen van persoonsgegevens en het aanleggen van archieven met persoonsdossiers vol gevoelige informatie. Dat vindt SP-Kamerlid Arda Gerkens, die wil dat minister Hirsch Ballin (Justitie) actie onderneemt.

Onderzoeksjournaliste Stella Braam ontdekte door een undercoveractie voor weekblad Revu dat de Scientologykerk meer dan 60.000 persoonlijke dossiers bijhoudt van mensen in Nederland. Van iedereen die ooit interesse heeft getoond in de Scientology kerk, of slechts ooit een boek heeft gekocht, wordt een dossier aangelegd dat regelmatig geactualiseerd wordt. Ook onderhoudt men dossiers van mensen die in de aan Scientology gelieerde afkickkliniek Narconon hebben verbleven. De persoon in kwestie wordt hiervan niet op de hoogte gebracht, en heeft geen recht op inzage, correctie of verwijdering van zijn of haar persoonsgegevens. Het gaat hier niet om een onschuldig adressenbestand, maar zelfs gevoelige informatie zoals ‘depressiviteit’ of persoonlijke brieven zijn hierin opgenomen.

Volgens Gerkens mag dit niet. “In de wet staat duidelijk waarvoor persoonsgegevens mogen worden verzameld, onder welke voorwaarden dat is toegestaan, en wat de rechten zijn van betrokkenen. De Scientologykerk overtreedt deze wet aan alle kanten en moet daar zo snel mogelijk mee stoppen.”

Het College bescherming persoonsgegevens werd door de onderzoeksjournaliste op de praktijken gewezen, maar treedt niet op. Gerkens is hier verbaasd over. “Ik wil weten wat de reden daarvan is. Het College bescherming persoonsgegevens kan ingrijpen als de wet overtreden wordt. Waarom gebeurt dat hier niet? Vindt het College dit niet ernstig genoeg of hebben ze een gebrek aan menskracht of financiële middelen om hun taken te vervullen? Dat mag de minister mij uitleggen.”

Geen reacties »

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl