sep
05
2009

Telefoontaps Nederland opnieuw gestegen

tappentelefoonBij justitie kunnen ze er geen genoeg van krijgen. In 2008 werden maar liefst 26.425 telefoonnummers getapt, een stijging met het jaar daarvoor. In vergelijking met het buitenland wordt er in Nederland exorbitant veel getapt.

Van de 26.425 taps over 2008 betrof het in 90 procent van de gevallen een tap op een mobiele telefoon en voor de rest een tap op een vaste telefoonaansluiting. Gemiddeld liepen er in 2008 ongeveer 2.000 taps per dag. Hierbij is het aantal die door de AIVD en MID worden uitgevoerd niet meegeteld, zo liet minister Donner deze week de Tweede Kamer weten.

Over de effectiviteit van deze taps is de minister in zijn brief weinig specifiek. Het is, aldus de minister, ‘niet mogelijk om concreet aan te geven in welk aantal zaken het tappen heeft geleid tot, of heeft bijgedragen aan, het oplossen van een zaak.’

De minister is ‘in het belang van de opsporing en de staatsveiligheid’ niet ingegaan op de vraag van de PvdA in hoeverre het mogelijk is telefoongesprekken of andersoortige informatie-uitwisseling via internet af te tappen. Hij geeft ook geen informatie over of en in hoeverre dit soort verkeer wordt afgetapt. Dat is opmerkelijk, aangezien communicatie via internet op termijn communicatie via vaste en mobiele telefonie grotendeels zal gaan vervangen.

Gelet op het aantal tapbevelen dat over 2008 in andere landen werd afgegeven, moet worden geconcludeerd dat Nederland in absolute en relatieve zin nog steeds buitengewoon veel tapt. Cijfers over 2007 geven aan dat Groot-Brittannië met een populatie van ruim 300 miljoen mensen slechts 2.000 tapbevelen gaf, terwijl Duitsland met een populatie van ruim 80 miljoen van 44.000 tapbevelen spreekt.

Zie ook het artikel ‘Nederland tapt zich suf’.

Written by in: Oppositie |

2 Comments »

  • avatar anoniem schreef:

    Ik vraag me af of de regering het verschil tussen privacy en terrorisme eigenlijk nog weet. De AIVD en de politie zijn de ENIGEN die mij onveilig laten voelen, op straat of waar dan ook, en ik ben niet eens een moslim!

  • avatar anoniem schreef:

    Neem een lyca-simkaart voor 10 euries, doe je calles afgeschermd. Finnish, en in het water ermee. Geen naam, geen adres, geen identiteit.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl