sep
10
2009

Rigoureuze loonmatiging noodzakelijk!

Cartoon-donner Loonmatiging en een verhoging van de AOW leeftijd zijn noodzakelijk om de overheidsfinanciën op orde te krijgen na de recessie. Dat vindt minister Donner van sociale zaken.
Dit naar aanleiding van de presentatie van de schattingen van het Centraal Planbureau (CPB) waarin gesteld wordt dat het overheidstekort volgend jaar oploopt tot 6.3 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 36 miljard euro. Dat is dus aanzienlijk hoger dan de grens van drie procent die in de Europese begrotingscijfers wordt gesteld.
“Een rigoureuze, aangehouden loonmatiging is nodig om werkgelegenheid te herstellen”, zei de minister.
“Het getuigt ook van solidariteit met mensen met een uitkering of een pensioen.”
Donner wees daarbij op de cao-lonen, die de afgelopen drie jaar aanzienlijk sterker stegen dan de inflatie.
Naast de oproep tot loonmatiging hamerde Donner nogmaals op het belang van een hervorming van het pensioenstelsel. “Het is geen oplossing niets doen en de lasten te verzwaren. We leven langer en dat brengt onvermijdelijk met zich mee dat ze langer zullen moeten werken. Het wordt onbetaalbaar om mensen steeds langer te pensioneren.”

“Het is aan ons om te bepalen hoe we uit de crisis komen”, aldus de minister.
” Daarbij moeten we de moed hebben te doen wat nodig is.”
In deze gedachtegang wordt Donner gesteund door de “topeconoom” Bovenberg.
Alleen langer werken is volgens Bovenberg, die vorige maand zelfs voorstelde de AOW-leeftijd op te krikken tot 68 jaar, echter niet voldoende. “De looneisen moeten de komende jaren worden gematigd. Dat bestrijdt de werkloosheid en zorgt ervoor dat de uitgaven van de overheid niet te veel hoeven te stijgen. Verder moeten mensen meer gaan betalen voor de diensten die ze gebruiken. Dat betekent minder subsidies, bijvoorbeeld voor hoger onderwijs en zorg, met voorzieningen voor mensen met lage inkomens.”

“Er moet een heldere visie komen op wat de taken van de overheid zijn en wat de burgers zelf moet doen”, concludeert Bovenberg. “De enige alternatieven zijn hogere belastingen en de kaasschaaf, waarbij overal een beetje vanaf wordt gehaald. Dat werkt niet. Er moeten duidelijke keuzes worden gemaakt, zodat de volgende verkiezingen ergens over gaan.”
Bron: RTL Z.

Written by in: Landelijke politiek |

1 reactie »

  • avatar colani schreef:

    Dat stelletje landverraders blijft echt wel het kaasschaaf principe gebruiken, steeds weer een klein beetje afpakken. Zou men te grote dingen in een keer doorvoeren KAN de bevolking wel eens in opstand komen en daar zijn ze toch wel bang voor.
    Wordt het niet eens tijd dat we stoppen met geld in een oorlog te stoppen die we niet kunnen winnen (vraag het eens aan de Russen), ontwikkelingshulp, europa, telefoontaps, dataopslag, zogenaamde terrorismebestrijding, de banken enz. Met dat geld kan men de burgers belonen, die dat weer uitgeven en de economie komt weer op gang. Zorg voor betaalbare woonruimte en werk voor de daklozen, dit zijn vaak hoogopgeleide mensen.
    En stop daar in den haag eens met proberen de burgers in de luren te leggen daar trappen wij niet meer in, het is dan ook te hopen dat de volgende verkiezingen en formatie eens eerlijk zullen gaan en de burger gaat uitmaken wie ons land gaat besturen.
    De RAF was zo gek nog niet!

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl