sep
23
2009

PASPOORT HALEN, PRIVACY BRENGEN

Vingerafdrukstreepjescode
Vanaf vandaag wordt een nieuw paspoort alleen afgegeven tegen inlevering van weer een beetje persoonlijke levensfeer. Je kan er alleen een krijgen in ruil voor een vingerafdruk. Die komt niet alleen in je nieuwe paspoort, maar ook in een mooie databank – op den duur een landelijke databank.

Dat is het gevolg van een wet die in juni door de Eerste Kamer kwam. Een naïef idee en het hoefde niet van Europa. Een paspoort met biometrische gegevens is niet goed te beveiligen en wie de bevolkingsadministratie kraakt, kan in één keer overal bij.

Lees verder bij de bron; NRC.nl

Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken heeft maandag in Almelo de eerste vingerafdrukken opgenomen in een paspoort. Vanaf deze dag worden worden alle nieuwe paspoorten en identiteitskaarten voorzien van vingerafdrukken.

Twee links naar artikelen met inbreng van Annemarie Sprokkereef

Bron artikel; www.volkskrant.nl

Artikel van de Universiteit van Tilburg (engelstalig) waar zij onderzoekster is op de afdeling rechtsgeleerdheid

5 Comments »

  • avatar Rasmussen schreef:

    Vanaf vandaag is het dan zo ver, iedereen die een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart gaat aanvragen moet verplicht vingerafdrukken afstaan. Op het 8 uur journaal werd het bij het kort nieuws vermeld, ook dat de vingerafdrukken ineen centrale database worden opgeslagen. Er werd verteld dat deze maatregel van de EU afkomstig is maar daar maakt de NOS een fout of ze proberen met opzet de woorden te verdraaien. Het zit namelijk zo: dat de vingerafdrukken verplicht in het paspoort moeten van de EU is een feit, maar de EU schrijft niet voor dat de vingerafdrukken vervolgens in een centrale database moeten worden opgeslagen. Ook meld het journaal niet dat naast Nederland alleen Engeland de vingerafdrukken ook in een centrale database opslaat.

    Wat ik ook vreemd vind is dat ik nu opeens lees dat je 4 vingerafdrukken moet afgeven en dat daar 2 van in het paspoort komen maar de andere 2 afdrukken worden wel opgeslagen in de database. Dus in totaal zitten er straks 4 vingerafdrukken van de Nederlandse burger in een centrale database.

    Ik heb gelukkig vorige week een nieuw paspoort aangevraagd dus ik heb 5 jaar uitstel van executie maarja ik zal er toch een keer aan moeten geloven want in deze politiestaat kom je niet ver zonder identificatie.

  • avatar yatta schreef:

    Rasmussen het is zelfs sterker…als de apparatuur jouw afdrukken met ‘matig’ kwalificeert kun je aan het eind van het liedje alle tien vingers ter beschikking hebben gesteld. Ik weet overigens niet of ze dan ook alle tien opgeslagen worden in de database.

    zie deze quote uit een NRC artikel;

    Zeker twintig minuten zit Maria Laarhoven (80) inmiddels aan het loket, bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Utrecht. Van alle tien haar vingers is nu een opname gemaakt. „Meer heb ik er niet, hoor”, zegt ze cynisch. Eén voor één heeft ze haar vingers op het apparaatje moeten leggen. De ambtenaar van de afdeling Burgerzaken kijkt bedenkelijk naar haar computerscherm. „Vingerafdruk van een lagere kwaliteit dan vereist”, leest ze voor.

    Overleg met een collega volgt. „Dit is de eerste bij wie álle afdrukken niet goed genoeg zijn.” Volgens de collega selecteert het systeem automatisch de beste afdrukken, ook al zijn die van lagere kwaliteit. Nu toch maar gewoon afrekenen dus, besluit de ambtenaar. „Dat is 41,75 euro, alstublieft. U kunt uw pas volgende week ophalen.” Mevrouw Laarhoven bromt. Al dit gedoe, alleen voor een identiteitsbewijs.

    Helaas uit de abonnee versie dus niet te posten

  • avatar Clyde Westwood schreef:

    In de inleiding hierboven werd VERGETEN dat als je weigert je vingerafdrukken(en dat zijn er niet meer dan 4 dus GEEN 10 zoals ik hierboven lees)af te staan, je geen nieuw paspoort krijgt en je stemrecht verleden tijd is…!!! Ik heb ook bijtijds een nieuw paspoort aangevraagd en dat is het laatste exemplaar: Nederland is een Schengenland hetgeen betekent dat je binnen de EU eigenlijk geen paspoort nodig hebt. Want we hebben toch vrij verkeer van personen en goederen?
    Dat van dat afpakken van je stemrecht en handige tips om de verzameltrucs van de politie te omzeilen, vind je op:
    http://tinyurl.com/my6cg2
    Het wordt tijd voor VERZET, MASSAAL VERZET tegen de snuffelaarspraktijken van een steeds onbetrouwbaarder wordende overheid!

  • avatar yatta schreef:

    Clyde..als je goed leest gaat het voorbeeld van 10 afgenomen vingerafdrukken over een persoon waarbij de apparatuur zegt dat de kwaliteit van de afdruk niet 100 % in orde is. Vwb je stemrecht vrees ik dat je gelijk krijgt maar helemaal zeker is dat nog niet daar de laaste stemming (waarbij een geldig ID een voorwaarde om te mogen stemmen was) onder een “experimenten wet” viel. Mocht bijde evaluatie die dit najaar bekend gemaakt wordt blijken dat het de gevestigde partijen veel stemmen gekost heeft dan zie ik de kans nog wel dat bij een volgende stemming je (ook) weer kunt stemmen in een vast toegewezen stemlokaal zodat de noodzaak voor identificatie vervalt. Anders wordt je op een slinkse achterbakse manier een grondrecht ontnomen.

  • avatar Clyde Westwood schreef:

    Even terug naar de inhoud van dat VK-artikel in de link http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=8619
    Bijleveld wil(sorry, die cda-TRUT wil wel erg veel)dat er een legitimatieplicht komt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010. De opzet is, dat als je je niet legitimeert, je niet mag stemmen.
    Hetzelfde laken en pak bij de 2e Kamerverkiezingen! Maar Bijleveld verprutst haar tijd, dat legitimatie-muisje krijgt een LANGE STAART!!!
    Verder vind ik dat de discussietijd voor mij voorbij is. Er wordt veel te veel gedisdussieerd in dit land, ik vind het tijd worden voor grootschalige acties.De overheid schent o.a. de integriteit van het menselijk lichaam, je word nota bene GECHANTEERD tot afgifte van strikt persoonlijke kenmerken. Ik erger me er kapot aan dat er zo weinig respons is.Eén van de middelen om zaken op de agenda te krijgen is constante DRUK
    op die ellendige pluchezitters die deze controlewaanzin bedacht hebben.
    Een dagje Malieveld met muziek en zo werkt op mijn lachspieren en niet alleen die van mij, begrijp je me Yatta?

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl