nov
15
2009

Storen de Nederlanders zich aan godslastering?

Wie stoort zich nu nog aan godslastering

Wie stoort zich nu nog aan godslastering

We nemen als Nederlanders sinds de jaren zestig van de vorige eeuw geen aanstoot meer aan godslastering. Een kleine minderheid van christelijken blijft zich ergeren en sinds de jaren tachtig roeren ook de moslims zich. Dat concludeert relegiewetenschapper Patrick Nederkorn van de Universiteit van Tilburg.

Hij won deze week de Bisschop Ernst Thesisprijs voor zijn afstudeerscriptie over blasfemie of wel godslastering.

Blasfemie is het beledigend honen, beschimpen, belasteren of vervloeken van iets wat als heilig wordt beschouwd. Nederkorn analyseerde hoe Nederland sinds 1945 omging met blasfemie in het licht van de veranderende maatschappij en de ontkerkelijking.
Het begrip voor gekrenkte gevoelens van islamieten is in de laatste decennia iets toegenomen, aldus Nederkorn.

Maar het begrip is wel groter als de zaak waarin sprake was van blasfemie veel maatschappelijke aandacht krijgt. Nederkorn maakte een vergelijking van het Ezeltjesproces waarin Gerard Reve verwikkeld raakte, de Rushdie-affaire uit 1989 en de ophef rond de film Submission van Ayaan Hirshi Ali en Theo van Gogh uit 2004. (ANP/AK)

26 Comments

 • avatar Koos schreef:

  Je kan nooit God lasteren want hij bestaat niet. . Je kan nooit Allah Lasteren want hij bestaat niet. . Je kan nooit Buddah Lasteren want hij bestaat niet. . Hoeveel mensen zijn al niet gestorven uit naam van deze goden. Geloof maakt meer kapot dan ons lief is.

 • avatar Anoniem schreef:

  Ach, God kan best goed opkomen voor zichzelf dus laat die blasfemie maar gewoon . Tenzij Hij niet bestaat, hoe moet Hij zich dan verdedigen? En voelt Allah of Zeus of Wodan of elk van de andere ruim duizend goden zich niet gepaseert? . Zolang je maar in Hem gelooft, anders zul je voor eeuwig branden in de hel. Dat is pas een goede hemelse vader die zijn kinderen zo voor het blok zet. Het is alles of niets. Dus wat kritiek op deze liefhebbende God is wel op z’n plaats.

 • avatar visje schreef:

  Wat hebben wij met hun god te maken, geen bal dus waarom nog strafbaar stellen. Onzin en fabels, hun hele leven doen ze alles stiekum en hopen op een plekje in een niet bestaande hemel.

 • avatar Anoniem schreef:

  Het geloof, en dat zie je dagelijks ook in de politiek terug,brengt alleen maar ellende.Het geloof is een fabeltje, ongeacht welk geloof.De zogenaamde gelovigen maken misbruik daarvan.Je kunt iets niet geloven wat er niet is, gelovigen wordt eens wakker? en pas je eens aan.

 • avatar Engeltje schreef:

  Ik heb hier lang over na moeten denken,ik ben niet gelovig maar vindt het toch 1 van de dingen die onze samenleving verloedert, het gaat hier onomstoten over respekt tegen over de gelovige zijde van ons land,ik bedoel dit in het algemeen dus niet voor 1 geloof

 • avatar Jezus schreef:

  Ik stop met Godlastering, als ik dagelijks om mij heen (zeker op zondag) geen Godverheerlijking zie.
  Ik werk in een vol continu dienst en dankzij de Godverheerlijking mag ik dus op zondag geen boodschappen doen.
  Mijn vrije dagen rouleren door de week heen, waar is mijn zondagsrust dan? Nee ik mag werken zodat hun kerken heerlijk verwarmd zijn en zij hun ding kunnen doen.
  Ik wil ook mijn ding kunnen doen!
  Niet omdat mensen uit een sprookjesboek citeren en zeggen dat het niet mag.
  AMEN

 • avatar Gerrit schreef:

  Hoe kun je iemands geloof beledigen, of die kunstmatig in leven gehouden god van dat geloof? Mijn overtuiging is dat ik niets en niemand beledigt die/dat er niet is, en zelfs niet bij benadering is te bewijzen. We zijn niet gecreëerd, we zijn bij toeval ontstaan.Er is geen opperwezen, dus kan het woord blasfemie uit de woordenboeken worden verwijderd. Dat geldt ook voor de woorden god en allah!

 • avatar twijfelaar schreef:

  Sommige mensen willen/kunnen niet begrijpen wat de gevoelens van bepaalde gelovigen voor hun geloof is. Dat is een feit dat je als gelovige moet accepteren. Als een hond blaft moet je hem laten blaffen dan houdt die vanzelf op.ALs je erop in gaat dan gaat die alleen maar harder blaffen.

 • avatar G Valk schreef:

  Een ieder die zich eraan schuldig maakt onze schepper te beledigen zal hierover eens verantwoording af moeten leggen. En Hij heeft gezegd ‘Mij komt toe alle wraak’. Dus Godslasteraars u bent gewaarschuwd!

 • avatar ik weet het beter schreef:

  Gelovigen maken ongelovigen net zo goed bespottelijk, in hun ogen zijn we allemaal slechts geschikt als brandstof voor het vagevuur. Gelukkig, ik zou bijna zeggen godenzijdank, zijn atheïsten minder snel op hun teentjes getrapt.

 • avatar sneeuwwitje schreef:

  Laat elkaar gewoon met rust! Als iemand wil vloeken, dan doet ie dat. Waarom zou je dat persoonlijk aantrekken? Denk er ‘t jouwe van, vergeet ‘t en ga verder waar je mee bezig was. Zolang je jezelf er niet aan schuldig maakt, wat kan ‘t jou dan schelen wat ‘n ander in z’n leven doet of laat?

 • avatar 666 schreef:

  natuurlijk is het pijnlijk wanneer er bewust gespot word met de persoon Christus Jezus,die voor jou de belangrijkste persoon is die er bestaat.Twee dingen kun je als mens dan doen, gevoelens van wraak toe laten of doen wat je in deze situatie word geleerd door die zelfde Jezus.Hij die stervend aan het kruis de woorden sprak,,Vader vergeef het hun,ze weten niet wat ze doen,,Die wraak/geweld niet toestaat voor zijn volgelingen.En die ons voorspelde,wie Hem volgt ook vervolging/verdrukking wacht.

 • avatar JP schreef:

  Dat vind meneer 666. Ik vind, ondanks dat ik geen geloof aanhang, godslastering niet kunnen. Sommige dingen doe je niet, ook het bespottelijk maken van een geloof is iets dat niet kan. 666, wat u bedoeld heeft niet met godslastering te maken.
  U bent namelijk geen god geloof ik, net zo min als ik god ben. Misschien is dat uw probleem, een beetje te arrogant voor deze wereld.
  In mijn opinie hen die vloeken enzovoorts hebben een te kort geleden van opvoeding toen zij de Nederlandse taal leerden, de Nederlandse taal is zeer bloemrijk zonder neer te dalen tot het gebruik van vloeken, scheldwoorden en obceneties.

  Dit gezegd hebbende kan dit topic dicht wat mij betreft.

   De admin grijpt hier ff in!

  Beste JP, je hebt het mooi verwoord en ik kan daar voor een groot deel ook in meegaan, maar zolang je niet meebetaald aan het instandhouden van deze website bepaal ik gewoon zelf of een topic open of dicht gaat, fijne dag verder. (lekker democratisch zul je nu wel mee komen natuurlijk maar dat mag, discussie is altijd goed).

 • avatar Anoniem schreef:

  Zolang je maar in Hem gelooft, anders zul je voor eeuwig branden in de hel.

 • avatar rara wie ben ik schreef:

  Godslastering moet kunnen. Zoals hier geschetst, zijn de gevoelens van gekrenkte moslims de laatste tijd nogal toegenomen. Ook zij zullen eraan moeten wennen dat voor hun god geen bewijs is en voor hun profeet voor bij sommige geen respect, over smaak valt te twisten.

 • avatar schoutje schreef:

  Blasfemie is het beledigend honen, beschimpen, belasteren of vervloeken van iets wat als heilig wordt beschouwd.

  Wie maakt uit wat heilig is?
  Dan maak ik uit dat beledigend honen, beschimpen, belasteren of vervloeken van iets wat als heilig wordt beschouwd, niet heilig is.
  Mensen die geloven, dat moeten ze zelf weten, maar ze hebben niet het recht om te gaan bepalen wat anderen die niet geloven wel of niet dit mogen zeggen of vinden.
  Mocht dit naar hun mening anders zijn, dan dienen ze dat eerst te bewijzen.

  Godlastering mag, maar hoeft niet.
  Het is een simpelweg een kwestie van respect onder mensen met of zonder geloof, maar die is in deze tijd ver te zoeken.
  Geloof probeerd al eeuwen lang de mensheid te onderdrukken met hun visie.
  Maar ik vind dat na 2000 jaar bidden zo langzamer hand wel aangetoond is dat het allemaal door de mens zelf is verzonnen.
  Het heeft tenslotte helemaal niets geholpen.
  Moet het nogeens 2000 jaar gaan duren voordat ze daar achter komen?
  Laten we in de tussen tijd maar gewoon doen, het zijn tenslotte maar woorden en een ieder heeft het recht deze te gebruiken.

 • avatar Anoniem schreef:

  Gelukkig niet, maar er is nog wel een religie, die er minder tolerant mee is.
  Straks als de wet tot godslastering verdwijnt zal het hopelijk allemaal nog wat aangenamer worden.

 • avatar Bert schreef:

  Moet ik daar nu weer over schrijven, die gluiperige gristenhonden, dat stiekeme addergebroed, die kleine, benepen, stiekeme huichelaars met hun egoistische slavenmoraal, die willens en wetens alles willen censureren wat niet in hun straatje past. Het land uitjagen die geloofs en moraalridders.

 • avatar Anoniem schreef:

  Rustig Bert, denk aan je hart, debateren heeft ook geen zin want dan komen ze met hun achterlijke bijbeltje aanzetten het is onmogenlijk een discussie te voeren met een Gristen of iemand met een geloof!

 • avatar 666 schreef:

  die gluiperige gristenhonden, dat stiekeme addergebroed, die kleine, benepen, stiekeme huichelaars met hun egoistische slavenmoraal bert bertje. kan het een beetje minder???

 • avatar Anoniem schreef:

  De Gristenen zitten er al vele eeuwen naast!

 • avatar admin schreef:

  En CUT, case closed.

 • avatar schoutje schreef:

  admin, waarom doe je dit nu, er zijn meer mensen met een mening!

 • avatar schoutje schreef:

  Alleen is een wat milder taalgebruik wel op z’n plaats.

 • avatar Anoniem schreef:

  moois stukje

 • avatar Anoniem schreef:

  Verbod op kritiek = censuur

  Dus laat die afschaffing er maar komen! Gelovige mensen hebben geen recht op meer bescherming dan ongelovigen.

  God kan zichzelf wel verdedigen, heb je echt geen wetsartikel voor nodig.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl