nov
16
2009

God wordt voorgetrokken

Bij het aanvaarden van een publiek ambt mag voortaan alleen een belofte op God worden afgelegd: zo waarlijk helpe mij God almachtig. Ongelovigen en niet-christenen moeten een belofte afleggen. Dat is het gevolg van een motie die vorige week door het CDA werd ingediend en werd gesteund door ChristenUnie, SGP, VVD, PVV en Verdonk.

god alah_imam_of_mars

Er is hier sprake van regelrechte positieve discriminatie van de ene God boven de anderen. Volgens Jan Beerenhout, zelf moslim, hoeft dit voor moslims geen bezwaar te zijn: “De eed: ‘Zo waarlijk helpe mij God Almachtig”is (ook) Islamitisch. Immers: ook moslims geloven dat God/Allah Almachtig is en desgewenst Hulpvaardig en Barmhartig. Er is voor moslims geen enkele belemmering om deze eedsformule te gebruiken.”

Voor boeddhisten, hindoes en aanhangers van bijvoorbeeld natuurgodsdiensten is hiermee nog niets opgelost. Bovendien kun je je afvragen of deze motie niet haaks staat op de scheiding van kerk en staat die bepaalt dat de staat neutraal staat ten opzichte van religies en geen godsdienst mag voortrekken.

Zou een eed op de grondwet misschien een alternatief zijn voor gelovigen en niet-gelovigen?

De actie van de christelijke partijen, gesteund door liberale (?) seculieren van PVV, TON en VVD doet denken aan het lied ‘Onze God is de Beste’ van de Positivo’s, typetjes van Van Kooten en De Bie. Zie en beluister het lied hieronder.

6 Comments

  • avatar maiwand111 schreef:

    het slaat nergens op jullie zijn dom hahah

  • avatar admin schreef:

    Ik denk dat een eed afleggen op de grondwet de best mogelijke oplossing is.
    Deze is neutraal en doet recht aan het feit dat een persoon in een publiek ambt ons hoogste recht, grondwet, erkend en zal handelen naar deze wet.

    Dat deze persoon daarnaast een geloof aanhangt of niet doet dan niet meer ter zake.

  • avatar schoutje schreef:

    Het is natuurlijk ook mogelijk om geen eed af te leggen.
    Ik heb geen geloof en kan geen groep mensen erkennen die vinden dat ze zo maar wetten kunnen maken zonder het volk te raadplegen.
    Niemand kan mij als rechtmatig (natuurwet) bewoner van dit “land” dwingen een eed af te leggen waar ik niet achter sta.

  • avatar Rouvoet schreef:

    Er is geen God dan de God van de Bijbel. Hij zegt: ik ben de Waarheid, ik ben de Weg. Het is mijn vaste overtuiging dat het christelijk geloof die exclusiviteit, die uniciteit heeft.

    Moslims geloven in iets dat niet bestaat. Allah bestaat niet, God wel. Daarom hebben we ook verschijnselen als zending en evangelisatie.

  • avatar admin schreef:

    Beste Rouvoet, ik snap niet dat je zoiets durft te schrijven, ik neem aan dat je niet de minister bent maar je wil wel die indruk wekken dus zal ik je ook op die manier beantwoorden.

    Wie denken jullie wel niet dat jullie zijn? Overdag een cynische, leugenachtige manipulator en avonds achter de gordijnen, treden jullie in contact met je persoonlijke God en zegt: ’Nou, Heer, ik heb die ongelovigen vandaag weer prima te pakken gehad! Sorry, dat ik daarbij zo moest liegen, maar ik heb Uw zaak wel weer optimaal gediend.’ Hoe werkt zoiets? Hoe rechtvaardig je gedrag dat in alle opzichten strijdig is met de essentie van het christelijk geloof?”

    Laten we bij een volgende debat nu eens afspreken dat we politiek en geloof gescheiden houden, dan kan er in ons land pas echte politiek worden bedreven.
    Amen

    Bij deze is dit topic naar mijn volle tevredenheid afgesloten.

  • avatar schoutje schreef:

    Admin, helemaal mee eens en had ik het niet beter kunnen zeggen.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl