nov
22
2009

Werden de rode brigades gemanipuleerd?

aanslag-herrhausenIn Amsterdam werd in januari 1991 bekendgemaakt dat Lex Hester, vaste medewerker van de linkse boekhandel Het Fort van Sjakoo, een lange carrière in dienst van de PID en de anti-terrorismeafdeling van de CRI, de Bijzondere Zaken Centrale (BZC) doorlopen had. Hester was onder meer een groot verzamelaar van literatuur van en over `gewapende groepen’. Zijn archief was legendarisch. De laatste jaren gaf hij ook een heftig blaadje uit, Het Info, dat vertaalde persverklaringen van verzetsgroepen publiceerde. De uitgave werd geheel bekostigd door zijn werkgever. Hester had goede contacten met het kleine scenetje van RAF-aanhangers in Nederland en – naar later bleek – radicale groepen in andere landen. Ook `Kamphuis’ onthulde aan een journalist dat hij in zijn politieke periode doorgedrongen was tot de harde kern van de RAF. Beide hebben veel meer gedaan dan alleen infiltreren. Tijd om eens na te gaan wat er waar is van de wilde verhalen dat het `terrorisme’ in Europa, en misschien ook in Nederland, onvermoede roergangers heeft gehad.(2)

Bruine brigades?

(Een populaire grap in Italië: Een opgewonden bode rent bij minister-president Andreotti naar binnen: “Meneer de premier, Aldo Moro is zojuist ontvoerd!” Andreotti: “Wat, is het nu al negen uur?”)
Vooral uit Italië kwamen met grote regelmaat geruchten over terroristisch dubbelspel. Met name de bloedig verlopen ontvoering van de christendemocratische leider Aldo Moro in 1978, bracht velen aan het twijfelen over de linkse signatuur van de Rode Brigades. Theoretisch was de ontvoering midden in Rome voor een linkse club al gekkenwerk maar er waren ook geruchten over bewijzen… Hoe kwam bijvoorbeeld een fotokopieermachine, die aantoonbaar in het bezit van de geheime dienst SID geweest was, bij de Brigades om hun pamfletten mee te reproduceren? Waarom kreeg (naar later pas bleek) de speciale onderzoeksrechter voor de ontvoering geen middelen om te werken en werd er niet binnengevallen op de plek waar Moro vastgehouden werd terwijl ze daar aanwijzingen voor hadden? En wat te denken van de aanwijzingen dat een deel van de kogels die bij de ontvoering afgevuurd werden (die vijf lijfwachten het leven kostten), zou stammen uit speciale militaire opslagplaatsen?
In een opzienbarende documentaire van de BBC (uitgezonden op 10 juni 1992) zit Alberto Franceschini, een van de oprichters van de Rode Brigades, in zijn gevangeniscel te piekeren. Hij uit vertwijfeld het vermoeden dat zijn organisatie op de een of andere manier gemanipuleerd werd. Hij vertelt dat hij graag wil weten wie dat was, “wie hem gebruikt heeft”, wie zijn leven kapotgemaakt heeft. Een van de belangrijkste leden van de Brigades die bij de ontvoering betrokken was, Morucci, zou volgens dezelfde uitzending na de ontvoering gepakt zijn met een notitieboekje vol telefoonnummers van geheime diensten.
Los van al deze duistere feitjes past een komplottheorie in Italië goed in een strategie die daar bij extreem-rechts was ontdekt: de `strategie van de spanning’. Deze strategie werd in uitgewerkte vorm aangetroffen in de kantoren van Aginter Press in Portugal. Toen dat bij de Anjerrevolutie in 1974 werd opgerold, bleek het een internationaal knooppunt van `spanningsstrategen’ te zijn. Deze hadden een plan ontwikkeld om de bevolking en politici door obscure moordpartijen en aanslagen dusdanig onzeker te maken dat ze een duidelijke keuze tegen linkse experimenten zouden maken en vóór een autoritaire militaristische staat. Fascistische commando’s waren daarbij bereid om voor de terreur te zorgen maar deze moest – om meerdere redenen – afgewisseld worden door (op het oog) linkse terroristische acties. De `linkse’ terreur kon geënsceneerd worden, met het gevaar dat dat ontdekt werd en zou terugslaan op de opdrachtgevers. Een andere optie was om het geweld over te laten aan authentieke linkse groepen die door infiltratie (of andere vormen van manipulatie) `gestuurd’ werden.

15 Comments »

 • avatar henk schreef:

  Stasileden hebben zich na de oorlog bij de cia aangesloten. Een geheime dienst die aanslagen pleegt. Het zou me niet meer verbazen.

 • avatar Anoniem schreef:

  Ja het is een ouwe maar goeie truuk

 • avatar Tja schreef:

  Tja, “Alfred Herrhausen, voorzitter van de Deutsch Bank”
  deze bank is o.a. eigenaar van de amerikaanse FED.
  Waarschijnlijk zal deze man iets te veel geweten hebben of niet hebben willen meewerken.

 • avatar Anarchist schreef:

  Gezien de uitspraken van het slachtoffer van de aanslag sloegen ze twee vliegen in een klap:
  Die bankier uit de weg geruimd “Extreem Links” nog verder in discrediet gebracht

 • avatar links schreef:

  Geheime diensten, ook die van Duitsland, zijn heel erg goed in het plegen van aanslagen uit naam van iemand anders.

  In een interview met Andreas von Bulow, kwam hij min of meer met dezelfde verhalen. Hij was destijds verantwoordelijk voor de ontmanteling van de Stasi en hoogste veiligheids clearance.

  Kortom, de echte Al Quada bevindt zich aan onze kant van de wereld, namelijk onze eigen overheid.

 • avatar Leer eens denken schreef:

  Om te kotsen, leer eens denken!
  Of het nu gaat over de RAF,over dierenactivisten,Green Peace, kraakbeweging,moord op Pim Fortuyn,anti-fascisten,Islamitische moordaanslagen (ook TwinTowers)het is altijd zinloos en geeft alleen blijk van een ziekelijke mentaliteit en gewetenloze domheid.

  Immers zij argumenteren nooit, zijn alleen grenzelos dom, gemeen en onbegrensd misdadig.

  Zij denken daarmee hun eigen visie dwingend aan de maatschappij op te leggen en negeren ook de democratie in al zijn vormen.

 • avatar RaRa schreef:

  Het is en blijft smerig rapaille voor wie elke vorm van begrip, hoe miniem ook, teveel is. De ideeën leven vandaag de dag in meer of mindere mate voort in diverse, deels overlappende groeperingen: antimilitaristische actiegroepen, krakers, anarchisten, pro-Palestina organisaties, milieuclubs etc.

 • avatar onderduiker schreef:

  RAF is juist een (s)linkse radicale groepering, vergeet u dat aub ff niet.
  Helaas horen we van onze ooster en zuiderburen dat deze groeperingen weer uit hun sluimerslaap zijn ontwaakt, hetzij deezmaal met sterke moslim en oostblokze ondertoon. u hoort hier in NL en EU nog weinig over, maar de strijdjaren 70-80 herleven weer in volle glorie. en…. u raad het al, inderdaad met volle steun van vanuit de nieuwe EU-rovers-staten en de (s)linske gelederen in NL

 • avatar Eliot schreef:

  Groepsdruk is bepalend voor menselijk gedrag. Het moéten dragen van merkkleding is er 1 van. Alles moet, je moét ook een huis kopen als je geen geld hebt ervoor, je moét ieder seizoen de modernste kleding kopen, anders tel je niet mee. En het huis moét ook om de twee jaar verbouwd worden, anders loop je achter. Dit is de dictatuur van de lichaamsmaterie van de mens, waar hij zich niet om bekommert. Hij is een slaaf van zijn dictatoriale wensen en begeerten die in het lichaam ingebakken zijn. Dit is eigen aan de mens die nog niet tot volle ontplooiing en ontwikkeling gekomen is. Dit is iets wat in de komende eeuwen zeker zal gaan gebeuren, omdat de evolutie van de persoon en de materiële vormen nog niet ten einde is. De dictatuur ligt besloten in de elektronen van het menselijk lichaam, en hij is er ongemerkt altijd. Dus het is in de kern niet de groepsdruk die bepalend is, maar brengt deze de dictatuur in de lichaamsmaterie naar voren, in volle hevigheid.

 • avatar Stefan Michael Bar schreef:

  De Duitse geheime dienst ontkende altijd dat er een ‘bruine RAF’ in Duitsland zou bestaan, maar Stefan Michael Bar was één van die jongeren die zich met de opbouw van een extreem-rechtse ondergrondse gewapende organisatie bezighield. Een brandend antisemitisme, haat tegen de Duitse staat, activist van de ‘anti-antifa’, hard geworden tijdens een aantal jaren in de gevangenis.

 • avatar Anoniem schreef:

  Ik ben nu 65 jaar en nog nooit in Duitsland geweest. Na de verhalen thuis over de oolog, ging je niet om met Duitsers en zeker niet naar Duitsland. Het zagen aan de stoelpoten van kapitalistisch Duitsland door RAF heb ik altijd met veel belangstelling 😉 gevolgd.

 • avatar boos schreef:

  Niet alleen de stasi ook onze politici daarentegen nemen maar al te graag woorden als ‘internationale strijd tegen het terrorisme, wederopbouw en peacekeeping’ in de mond. Ze zijn goed in staat zelf de aanslagen te plannen en uit te voeren. En dan is een groepje wat je de schuld kan geven wel zo handig. Staat goed in de media, wij doen aan terorismebestijding, kijk eens meneer obama. Wij gaan wel mee naar afganistan, tuurlijk het volk wil het niet maar we gaan toch.
  De enige reden die meer dan elke andere reden ter zake doet, is dat Nederlandse politici hun buitenlandse collega’s niet willen schofferen of afvallen.
  Allemaal tuig dat we zo snel mogelijk het land uit moeten jagen.

 • avatar admin schreef:

  Op GlobalTerror las ik een stuk over de Stasi die mogelijkerwijs de methodiek van de RAF immiteerde bij aanslagen. Op deze wijze kon de Stasi aanslagen uitvoeren en de “sporen” in de richting van de RAF laten wijzen. Ze konden dit zo treffend doen, dat er geen enkele reden zou ontstaan om te overwegen dat er een andere dader dan de RAF zou kunnen bestaan.
  🙁
  Al met al blijkt steeds vaker dat het terreur nieuws dat ons voor ogen komt niet de werkelijkhied is, een alternatieve agenda blijft voor ons verborgen. Waar we vroeger per week het aantal terrorisme artikelen in de krant op onze vingers konden tellen, wordt dit aantal momenteel dagelijks PER DAG overtroffen. Daarnaast gebruiken politici de angst-doctrine om middels populistische praatjes steeds verdergaande wetten erdoor te drukken. Hierdoor komt ons recht op privacy steeds verder in het gedrang, en verliezen we onze verworven vrijheden, waarover de meida dan weer zwijgt als een graf. Dit alles is natuurlijk maar het topje van de ijsberg, want de “War on terror” lijkt steeds vreemdere sprongen te maken. Denk daar maar eens aan bij de volgende verijdelde aanslag die breed uitgemeten wordt in de media, en door politici wordt aangegrepen om WEER nieuwe wetten voor te stellen en erdoor te drukken.
  Mijn inziens kunnen we concluderen dat de Media, politici en de geheime diensten er medeplichtig aan zijn dat onze vrijheden worden afgenomen. Dan kunnen we dus ook gerust stellen dat zij ertoe bijdragen dat de angst-doctrine werkt en het terrorisme, ondanks alle verijdelde aanslagen, 100% succesvol is.

 • avatar geheim schreef:

  Ik geef eerlijk toe dat ik terroristische ideeen krijg maar dat komt volkomen door de acties van de overheid zelf.
  Als ik de bekende Irak docu’s zie dan krijg ik ineens een heel sterk gevoel om met een enorme gordelbom het gehele parlementsgebouw op te blazen.
  Alle leugens en bedrog wekken agressie op, zou een beetje raar zijn als dit niet het geval was. Als je met droge ogen naar kinderlijkjes kunt kijken met half afgeblazen hoofden ben je geen mens.
  Maar volgens de overheid moeten we bang zijn van ali baba de buurman, houdt hem vooral in de gaten mensen. Als dat geen terreur angst verspreiden is dan weet ik het niet meer. Ik weet wel wie de terrorist is, de overheid.

  – Democratie zou verboden zijn als het zou werken.
  – We moeten vrijheid legaal maken.

 • avatar Andreas schreef:

  Die Revolution war wunderschön, Sie hat die Nazi Ratten ganz schön schockiert, Baader hatte wenigstens Charisma, man sehe sich doch die andren Regierungsclowns an. Baader war ebensowenig Mörder wie ein Soldat im Krieg Mörder ist, ER hatte ein Ziel, eine Vision, hat für uns gearbeitet, Danach fielen doch die Nazi Politiker um wie die Bauern am Schachbrett, Ein Umdenken setzte ein, Frischer Wind in die braune Tristesse der Zeit,

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl