nov
27
2009

Nieuw reisdocument aangevraagd?

Heeft u onlangs een paspoort of Nederlandse identiteitskaart aangevraagd?
Zijn daarbij uw vingerafrukken opgeslagen in de centrale database?
Lees dan dit bericht. En laat nu kosteloos uw Burger Service Nummer aanbrengen.
HNR_OPM_FINAL.indd

Meer informatie? vraag ernaar bij uw gemeente.

Inleiding

Onlangs heeft u een folder in de bus gehad over het nieuwe paspoort, dat 21 september is ingevoerd. Indien u na 21 september een nieuw paspoort of Nederlandse identiteitskaart heeft aangevraagd of gaat aanvragen, is de informatie op deze pagina voor u van belang.

De Europese Unie (EU) heeft in 2004 een verordening opgesteld voor het opnemen van vingerafdrukken in reisdocumenten. Het doel daarvan is misbruik tegen te gaan.

Ten behoeve van de nationale veiligheid worden uw vingerafdrukken tevens opgeslagen in een centrale database, welke toegangkelijk is voor politie, justitie en andere opsporingsdiensten.

Bij wijze van proef, vooruitlopend op potentiële nieuwe wetgeving, is het vanaf vandaag ook mogelijk om, op vertoon van uw nieuwe reisdocument, kosteloos uw Burger Service Nummer te laten tatoeëren op uw arm. Doordat u hiermee nog eenvoudiger geïdentificeerd kunt worden vergroot dit uw gemak o.a. aan de balie en bij internationale vluchten.

Aanbrengen van de tatoeage

Op verootn van uw nieuwe reisdocument kunt u uw Burger Service Nummer laten tatoeëren. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

 • op het moment van uitgifte van uw reisdocument bent u 18 jaar of ouder;
 • de tatoeage dient op uw linker arm geplaatst te worden;
 • u kunt de tatoeage alleen laten aanbrengen bij een gecertificeerde tatoeërder;

Er zijn enkele uitzonderingen mogelijk:

 • indien het voor u fysiek onmogelijk is om de tatoeage op uw linkerarm te laten plaatsen, kunt u deze op uw rechterarm laten plaatsen;
 • in het geval dat het voor u fysiek onmogelijk is om de tatoeage op uw arm te laten plaatsen, kunt u helaas niet deelnemen aan deze proef;

HNR_OPM_FINAL.indd

Registratie tatoeage

U tatoeëerder zal de tatoeage van uw Burger Service Nummer direct aanmelden. Na 14 dagen, als de tatoeage genezen is, gaat u langs bij uw gemeente.

Toon de baliemedewerker uw tatoeage ter controle, en vraag deze voor u te registreren. Vanaf dat moment van registreren kan de tatoeage gebruikt worden als identificatiemiddel.

Geldigheid

Vooralsnog is de tatoeage alleen te gebruiken binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De tatoeage van uw Burger Service Nummer heeft dezelfde geldigheidsduur als uw reisdocument. Ten tijde van de aanvraag van een nieuw reisdocument kunt u de tatoeage laten controleren.

Indien uw tatoeage niet meer voldoet aan de richtlijnen zal deze niet meer geldig zijn identificatiemiddel.

U kunt de tatoeage bij laten werken volgens de gestelde richtlijnen en opnieuw laten registreren.

HNR_OPM_FINAL.indd

21 Comments »

 • avatar Erik schreef:

  Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet deze week een waarschuwing uitgaan richting burgers in een aantal steden, die een huis-aan-huis folder ontvingen uit naam van ‘Het Nieuwe Rijk’. Advies in de folder: laat uw burgerservicenummer (BSN) op de linkerarm tatoeëren. De lezer werd in de folder doorverwezen naar de gemeente voor meer informatie. Een woordvoerster van het ministerie gaf te kennen dat de brochure associaties met de Holocaust oproept – maar of dat een kabinetsstandpunt is, is niet duidelijk. Het was overigens niet de Holocaust die de aanzet gaf tot registratiedrang, maar ons bevolkingsregister dat een bijdrage leverde aan de Holocaust.
  De folder kan bedoeld zijn als grap of als wake-up call. In dat laatste geval is de timing perfect.
  Staatssecretaris Ank Bijleveld (BZK) gaf deze week de aftrap voor de registratie van vingerafdrukken in het paspoort. Die vingerafdrukken worden ook opgeslagen in een centrale databank, een actie waarmee Nederland (weer) verder gaat dan de in Europa gemaakte afspraken over het opnemen van de vingerafdruk in het paspoort. Het ministerie geeft aan dat er regels komen voor wanneer er geput mag worden uit de database. Maar dat is ‘nu’; die regels kunnen op een later moment worden aangepast wanneer politieke krachten daar het belang van inzien. Het zijn dus niet de regels die bescherming zouden moeten bieden, maar het bestaan van de database zelf die bescherming van privacy onder ernstige druk zet.
  Het registreren van voornamen en achternamen in lijsten is ooit begonnen om vat te krijgen op het volk: nakomelingen, huwlijken, bezittingen, crimineel gedrag, ziekten: zaken die van belang zijn voor het ‘gezond’ functioneren van het Koninkrijk. Die lijsten zijn in de loop der jaren steeds langer geworden en voor steeds meer doeleinden ingezet. Inmiddels zijn we aangeland bij het verzamelen van grote hoeveelheden digitale gegevens, het koppelen van bestanden, het verrijken van data en het inzetten van gecombineerde informatie voor handhaving van regels. Het effect van deze ontwikkeling is dat we niet meer wakker liggen van het feit dat iedere veertienjarige die zich niet kan legitimeren strafbaar is. Met de database vol vingerafdrukken voegt het kabinet opnieuw een onderdeel toe aan een twijfelachtig instrumentarium en daarbij is er geen weg terug. Regeren is vooruitzien, maar helaas reikt de toekomstvisie van dit kabinet als het gaat om privacy niet verder dan de eigen regeerperiode.

 • avatar hahaha schreef:

  Is een HOAX

 • avatar NSBer schreef:

  hoax!! dit deden de duitsers al in WOII

 • avatar Holland schreef:

  dat was geen bsn mafkees

 • avatar Anoniem schreef:

  De nieuwe hype is de BSN van je vriendin op je pols 😀

 • avatar Geert schreef:

  Kut, ik heb de naam van m’n ex al op m’n pols staan. Wat nu?

 • avatar chris schreef:

  Je BSN als streepjescode op je voorhoofd getatoeëerd heeft natuurlijk zo z’n voordelen

 • avatar Johan schreef:

  He bah, de duitsers grap is al gemaakt, damn… 🙂

 • avatar admin schreef:

  Grappen over Duitsers kunnen niet genoeg gemaakt worden…..

 • avatar Anoniem schreef:

  Waarschijnlijk een stunt van een club die tegen rekeningrijden is (ivm privacy) en de mensen een beetje wil wijzen of welke kant het op zou kunnen gaan,

 • avatar Moos schreef:

  Sommige mensen hebben nog een nummer staan van een vorige figuur die dat wel handig vond. 🙁

 • avatar Jaap schreef:

  leuke grap haalt iemand bij je uit

 • avatar Anoniem schreef:

  Klinkt alsof de Antichrist bij je in de wijk aan het folderen is geslagen…

 • avatar Anoniem schreef:

  Valt me tegen, had toch liever een chip gezien.

 • avatar Johan schreef:

  Krijg je hem ook met een Nee Ja sticker?

 • avatar Anoniem schreef:

  Hij is leuk

 • avatar Anoniem schreef:

  Het zal ook wel een actiegroep zijn voor bescherming van persoonsgegevens ofzo

 • avatar Anoniem schreef:

  Denk het niet, want ik heb hem ook gehad.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl