nov
29
2009

Is Nelie Kroes geen dief?

BRUSSEL – Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) geeft een aantal fabrikanten van ritsen en naaimaterialen een boete van bijna 329 miljoen euro voor het maken van verboden kartelafspraken.

KroesDat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Het gaat om bedrijven als YKK uit Japan (boete van 150 miljoen euro) en het Britse Coats (122 miljoen euro). De boete voor het Duitse Prym (41 miljoen) valt lager uit omdat het bedrijf meewerkte met de onderzoekers van Kroes.De Commissie zegt dat deze bedrijven ‘afspraken maakten over gecoördineerde prijsverhogingen, minimumprijzen vaststelden, klanten aan elkaar toewezen’. Dit is allemaal streng verboden volgens de Europese verdragen.Volgens Kroes vallen de boetes extra hoog uit, omdat de kartelafspraken op grote schaal werden gemaakt met goedvinden van managers op de hoogste niveaus. Ook heeft zij meegewogen dat de kartels al langere tijd duurden, een enkele al 21 jaar.Volgens de Commissie is dit kartel opnieuw een voorbeeld waarbij de Europese consument de dupe is. Personen of bedrijven die schade hebben ondervonden aan de concurrentiebeperkende praktijken kunnen een claim indienen bij de nationale rechter. De boete van Kroes is de jongste in een hele serie waarmee ze poogt grote bedrijven te dwingen meer concurrentie toe te staan. Kroes gaf alleen dit jaar al voor ongeveer 2,3 miljard aan boetes. De Nederlandse eurocommissaris ziet toe op naleving van de concurrentieregels in de Europese Unie. Eerder dit jaar deelde Kroes monsterboetes uit aan Telefónica (152 miljoen), bierbrouwers als Heineken (219 miljoen) en een kartel van liftfabrikanten (992 miljoen euro).Ze zegevierde in de rechtszaak tegen Microsoft, dat protest had aangetekend tegen de boete van bijna een half miljard euro. Doordat de EU-rechters Kroes in het gelijk stelden, geniet ze verhoogd aanzien als mededingingswaakhond die strijdt voor het belang van de Europese consument.

We weten allemaal hoeveel geld Kroes binnen gehaald heef de afgelopen vijf jaar. Waar is al dat geld gebleven? De consument ziet niets terug van deze boete’s maar indirect betalen ze deze wel. De bedrijven die deze miljarden hebben moeten afdragen berekenen deze gewoon door aan de consument, het maakt hun gewoon niets uit.

nelieDeze werkwijze zorgt er alleen maar voor dat het geld verslindende  Europese Parlement een extra bron van inkomsten heeft, betaald door de Europese burger. Kroes krijgt weer een andere functie, gaat ze daar weer gewoon door met geld inzamelen voor het Europese Parlement? Hoewel, ze heeft haar aandeel natuurlijk al wel geleverd.

20 Comments »

 • avatar Hummer schreef:

  De EU,laat me lachen.
  Die hebben nog maar weinig goeds gedaan.Hoge werkloosheid, allerlei regelgeving o.a.op de lengte van komkommers, kleine zelfstandige bedrijven de dieperik in geholpen ten voordele van mastodonten,vele vriendjes aan een royaal betaald en rustig jobje geholpen – hoeveel verdient bvb een gewone kuisvrouw in dienst bij de EU ? –

  enz.enz. Laat a.u.b. elk volk zijn eigenheid, gebruiken enz. bewaren. Diversiteit is nog steeds in alles de sterkste troef i.p.v.overal eenheidsworsten te scheppen.

 • avatar Anoniem schreef:

  Er schijnen geruchten de ronde te doen, dat intel zou
  overwegen haar hoofdzetel naar het kremlin, Moskou over te brengen, het russische karakter en bedrijfsklimaat zal intel zeker meer bevallen dan het europese, laat staan het
  amerikaanse, met haar right to choose.
  Met dank aan Neelie :reallypissed:

 • avatar jammer schreef:

  Nelie verdeelt de boete’s onder haar vrienden in Europa en de consument die benadeelt is ontvangt niets. Ik zie weer redenen om te stemmen voor de Europese verkiezingen maar dan voor de klokkenluiders partij.

 • avatar Grrr schreef:

  Ik ben ook heel benieuwd hoeveel de consument gaat merken van de boete die de EU aan de bedrijven heeft opgelegd.

  Verlaging van de belasting bijvoorbeeld?

  • avatar Ron schreef:

   Helemaal niets, die gaan we zelf door middel van prijsverhoging betalen.

   De Europees Commissaris Neelie Kroes ergert zich op kritiek dat “de EU te veel ambtenaren zou tellen” die zich overal maar mee bemoeien en de burgers vooral geld kosten.

   Natuurlijk is ze het daarmee niet eens.
   Zou ik ook niet zijn als ik 1 van die vet betaalde eu medewerkers zou zijn

 • avatar Anoniem schreef:

  Ik hoop dat de bedrijven in het gelijk worden gesteld. Inderdaad riekt een en ander naar de oude willekeur van voor de Franse Revolutie.

 • avatar geheim schreef:

  Heel veel onvrede in dit land en de EU zou kunnen verdwijnen als er 100% transparant werd gewerkt en gesproken.Maar je ziet en voelt dat je constant genaaid word door die z.g. goedwillende leiders.Kijk maar naar het naar elkaar toeschuiven van bijbaantjes,de benzine prijs die stijgt zonder reden,social opgebouwde zekerheden verdwijnen,de “marktwerking”,kreten als, markt conform,afbraak van solidariteits fondsen,zo kan ik wel doorgaan.Dat we veel politieke partijen hebben in Nederland en de EU is niet in ons voordeel,het de verdeel en heers techniek.

 • avatar Bagger schreef:

  Laat tante Neel eerst maar eens met een duidelijke uitleg komen waar al ons geld in de EU naartoe gaat.

 • avatar Geert schreef:

  Als ze de volgende langlopende verspilling van de agenda halen:

  – Reiskosten (o.a. tussen Brussel en Straatsburg)
  – Onderhoud van twee centra (tussen Brussel en Straatsburg)
  – Frauderende politici (wel intekenen voor vergoedingen en vergaderingen niet bijwonen)

  Ga ik dit hele circus misschien wat serieuzer nemen.

  • avatar schoutje schreef:

   Mijn idee, helemaal mee eens.
   Het zijn allemaal opvreter en zakkenvullers en daar hebben we in Nederland er al genoeg van.
   Misschien gaan die allemaal straks naar Brussel, daar wordt straks alleen nog maar geld verdiend in Europa.

 • avatar peter schreef:

  Sorry, maar ik heb zelf voor de EU gewerkt….. (GCO Dit onderdeel beheert de kernreactor in Petten)

  Maar ik heb zelden zo’n stelletje luie bureaucraten bij elkaar gezien…

  Echt betaald nietsdoen, en wachten op trage besluitvorming…. Op voor de gouden luiaard !
  Ik snap wel dat die mensen hun luizenbaantjes niet kwijt willen, maar je hebt aan 80 % van die lui, echt helemaal NIETS.

  Opdoekken die handel !

 • avatar Geert schreef:

  De eu rammelt aan alle kanten en het volk wordt veel te weinig betrokken bij de zaken.Zorg eerst maar eens dat het veeeeel beter wordt voor nog meer uit te breiden!

 • avatar Anoniem schreef:

  Neelie is zelf ook niet vies van corruptie jaren terug heeft ze iemand op de hoogste post bij ptt geholpen .
  De mensen die dit weten weten ook wie ik bedoel en wat diegene voor relatie was van neelie.

 • avatar Rechtse Bal schreef:

  Probleem is dat die EU wordt opgedrongen en zichzelf uitbreidt met de meest armlastige voormalige oostbloklanden waar dan weer ontzettend veel geld heen moet, terwijl dat landen zijn die niets hebben bijgedragen aan de EU in geen enkel opzicht, wel een grote bek hebben en barsten van de arrogantie en corruptie, en waarvan het maar de vraag is of dat ooit zal veranderen. Dan komt er telkens met een oostelijke uitbreiding weer een nieuwe golf criminaliteit bij, zoals bijvoorbeeld skimmen. Heeft mevrouw Kroes dat ook in haar sommetje meegenomen? En bovendien, 170.000 ambtenaren om te bepalen de de kosten voor het beëindigen van een mobieltelefoongesprek omlaag moeten, is dat niet wat overdreven?

 • avatar GW schreef:

  Als het over Neelie gaat wil ik wel eens harde cijfers zien van betaalde boetes door de EU (Kroes) opgelegd.
  Dat de EU een paradijs is moet wel, Hare Majesteit is voor!!
  Leg mij eens uit waarom een koning zijn land en macht zou inleveren?

  Daar moet eeuwige rijdom tegenover staan!.
  Denk dat Nederland een lesje nodig heeft, en Wilders kortstondig leraar.
  Dan komt realiteitszin mss weer terug, immers dan zijn vele incompententen geloosd.

 • avatar Zandbak schreef:

  Ik ben voor de gedachte achter de EU, maar sterk tegen de uitvoering daarvan. Als er inderdaad een heel ambtenarenapparaat lui op z’n reet zit…en ik ben geneigd dat te geloven…laten we daar dan inderdaad eens flink de bezem doorheen halen.

 • avatar Eikel schreef:

  Hoe Nederland over de EU denkt ? Vraag J.Balkenende.Die weet waarom hij geen referendum meer aandurvde. EU,…een log en onbestuurbare instelling.De gedachte is goed doch praktijk valt zwaar tegen.Gelijk het communisme: iedereen gelijk ,aleen de machthebbers niet.

 • avatar Eigen volk eerst schreef:

  Europa is politiek en cultureel gewoon te verdeeld om onder een vlag te varen….

  We kunnen dat prima op gebieden van handel en wat gezamelijke veiligheid.
  maar meer moeten we echt niet met elkaar te maken hebben, dat gaat ruzie worden.

  Ik heb zelf zeker bezwaar tegen de gemiddelde europese normen en waarden.
  Ik hoef hier geen wetten geinspireerd op de behoeften van mensen uit heel Europa. We weten nog niet eens alle Nederlanders tevreden te houden…

  Nee hoor Europese Regelgeving “bestaat” voor mij persoonlijk niet.
  Als iemand roept, dat magniet/moet van Europa, dan schiet ik hard in de lach.

  Ik ben Nederlander.

  Ik wil best een beetje rekening houden met de mensen hier in’t landje…
  Maar heel Europa gaat me ech veeel te ver.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl