dec
08
2009

Politie arresteert man wegens virtuele diefstal

virtuele_celDe Britse politie heeft voor het eerst iemand gearresteerd wegens de diefstal van virtuele karakters. Het ging om het online spel RuneScape, dat meer dan tien miljoen spelers heeft. Via een phishing scam wist de man de inloggegevens van spelers te bemachtigen, om er vervolgens met hun online karakters en spullen vandoor te gaan.

Spelers zijn vaak jaren bezig met het opbouwen van hun karakter. De man werd vorige week dinsdag door de Britse cyberpolitie aangehouden. Volgens experts is de zaak ongekend voor Groot-Brittannië.

Echte wereld

Er wordt vaker geklaagd over de diefstal van virtuele goederen, maar omdat die alleen in de virtuele wereld bestaan, is het lastig om te zeggen of die enige waarde in de echte wereld hebben. Veel spelontwikkelaars staan de verkoop van goederen en karakters niet toe, maar er is geen wet die het verbiedt. De ontwikkelaar van RuneScape laat weten dat de meeste hacking incidenten het werk van slechts een handjevol individuen is.

Vorig jaar stelde een Nederlandse rechter al vast, dat virtuele diefstal ook diefstal is. Ook toen ging het om het spel RuneScape. Het jaar daarvoor arresteerde politie een 17-jarige jongen wegens het stelen van virtuele meubels uit Habbo Hotel.

5 Comments »

  • avatar Anoniem schreef:

    Ja natuurlijk heeft het waarde. Mensen betalen ervoor.

  • avatar Geert schreef:

    Moet deze persoon nu naar een virtuele cel of krijgt hij een virtuele enkelband? En is er een uitleveringsverdrag met RunEscape?

  • avatar Anoniem schreef:

    WTF! Omdat iemand anders een spelletje speelt met jou imaginaire spulletjes? Hoe diep zijn we gezonken?

    • avatar Anoniem schreef:

      En als ik jou spullen steel die jij gekocht heb, of dingen van jou steel waar jij jaren aan gewerkt heb. (Tastebare spullen in dit geval) dan ben jij ook diep gezonken als jij dan aangifte doet.

  • avatar Peter R schreef:

    Ook de Nederlandse rechter zal geen moeite hebben om iemand voor diefstal te veroordelen wegens de diefstal van virtuele karakters.

    Men is dus bij deze gewaarschuwd.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl