dec
12
2009

Is de EU goed voor Nederland?

EU_PVV

[poll id=”2″]

Vinden jullie dat de EU voldoende voor het Nederlandse volk doet?

Of vind je dat de EU te veel met economie, politiek en zakkenvullen bezig is?

referendum_en

28 Comments

  • avatar wie nu weer schreef:

    Wat zijn de invloeden van de EU op Nederland? Sowieso de euro. Dat kan niemand ontgaan zijn. Deze munt wordt nu in alle lidstaten van de EU gebruikt als betaalmiddel, lekker makkelijk voor als je op vakantie bent.

    Ook makkelijk tijdens de vakantie: alle grenzen staan open. Binnen de EU bestaan er eigenlijk geen grenzen meer. Dat wil zeggen, geen controles aan de grenzen. Je hoeft echt niet meer bij de douane te wachten voor je Duitsland of België in kan. Dit is ook een stimulans voor de handel: het is nu veel makkelijker om ook in het buitenland te kopen en vérkopen.

    Veel projecten in Nederland worden gefinancieerd door de EU. Denk aan onderwijsprojecten of viaducten of natuurgebieden. Misschien heb je die bordjes wel eens zien staan: ‘dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie.’

    Naast al dat positieve nieuws, gejubel en gejuich kost het Nederland ook nog eens bakken met geld. Nu betaalt Nederland al 3 miljard euro per jaar aan de Unie. Verwacht wordt dat dat bedrag sowieso omhoog zal gaan in de loop van tijd, denk maar aan inflatie en dergelijke. Maar nu de EU ook nog eens met tien landen gaat uitbreiden zal de EU een rib uit onze Nederlandse staatskas gaan kosten.

    “Door de uitbreiding van de EU stijgt de jaarlijkse afdracht van Nederland aan de EU-kas na 2006 met een miljard euro. De EU kost Den Haag dan zes miljard, twee keer zoveel als nu.. Dus het is niet allemaal goed nieuws!

  • avatar Hummer schreef:

    De ontwikkeling van de Europese Unie is geschiedkundig gezien een uiterst snelle ontwikkeling geweest. Moeten we dan nu pas op de plaats maken?

    De financiele markt binnen de grenzen van de EU is sterk genoeg om dit te weerstaan. Laten we wel wezen. We vallen misschien terug naar een welvaartsniveau van 2006, misschien 2005? Was het toen echt zo slecht?

    We hebben veel aan de Europese Unie te danken, laten we dat nooit vergeten.

    • avatar Ed raket schreef:

      Noorwegen en Zwitserland kunnen toch ook zonder Europa!
      en hun economie is beter dan elk andere lid van de EU

  • avatar Grum schreef:

    maakt me nu geen ruk uit nee, als we maar zo snel mogelijk 1 grote gemeeschap worden, dan vind ik dat de EU OOK wat voor het volk moet gaan doen. Tot nu toe doen onze landen het goed, dus waarom zou de EU daar zoveel aandacht aan moeten besteden, het is nog geen hoge prioriteit.

  • avatar Anoniem schreef:

    goh je doet je naam echt eer aan

  • avatar Anoniem schreef:

    Ze moeten wat strenger worden met de grenzen.Te veel polen en roemenen die hier stelen.

  • avatar agonees schreef:

    ach gut ken me echt toaal nixs scheluh ,
    ik leef mijn leven en heb er geen last van
    en bovendien ben nie sow saaie computer nerd als jouw
    die sow domme discussie lijn aanmaakt en dan nog met sow
    domme opmerking hiers mijn antwoord ken me nixs scheluh majah se doen maar wat se willuh

    byetheway als ik nu tog bezig ben seg ik ju dit
    die euro zit me tog wat dwars allus is ***** duurder geworden
    majah meer heb ik nie te lullen dat was mijn mening aan U

    nog een prettige leven veder bye bye

  • avatar Alex schreef:

    Als je alle lidstaten individueel gaat bekijken wel ja, maar combineer de cijfers van de EU en je hebt een van de giganten als het gaat om economische sterkte. Er moet is meer nadruk komen op de Unie, de eenheid van Europa. Op deze manier naar de economie kijken is vergelijkbaar met in 1920 beweren dan Noorwegen een sterkere economie heeft dan de provincie Drenthe. Het is onderdeel van een groter geheel, en kan niet los van elkaar bekeken worden vind ik.

  • avatar Koffie schreef:

    Nederland kan best zonder Europa.
    Nederland geeft miljarden per jaar en krijgt geld, voorzieningen ervoor terug wat heb je daar nou aan.

    Er kan best een alternatief komen;
    afspraken maken met landen over handel.

    De Nederlanders woorden te veel door te strot ingeduwd.
    De Euro, het verdrag en dan komt de regeltjes uit Brussel….

    • avatar Alex schreef:

      Natuurlijk kan Nederland als land overleven zonder Europa, maar op welke manier? Alleenstaand krijgt Nederland internationaal veel minder voor elkaar, grotere machten trekken zich van kleine landen gewoon minder aan dan van een groot machtsblok als Europa.

      Nee, Nederlanders zijn niets gevraagd over zaken als de Euro, maar waarom zouden ze? Nederlanders zijn zo betrokken als een dorre tak, maar zeiken doen ze graag. (En nu niemand gaan piepen, je weet dat het waar is, en ik ben per slot van rekening ook gewoon Nederlander he ) Ik hoor Nederlanders om me heen alleen maar mekkeren over de ondemocratische gang van zaken in Europa en dat hun niks gevraagd is, maar kunnen ze eindelijk hun stem voor Europa laten horen en wat denk je?
      Opkomst van 33%! Éénderde van Nederland kon zich bereid vinden te gaan stemmen, maar ondertussen wel gewoon lekker verder griepen over van alles over Europa en maar blijven verkondigen dat hen “niks gevraagd werd”…

      • avatar Koffie schreef:

        Maakt niet uit betreft de opkomst. Men had de bevolking moeten vragen of ze de Euro wouden en de meerderheid had dan zijn zin gekregen.

        Dat er zo weinig mensen stemmen heeft te maken met dat er zoveel onduidelijkheid is.
        Er komt nooit een debat vanuit Brussel op tv dus geeft men de burgers geen zicht wat er speelt in Brussel.
        Wat mee zou tellen is de leugens wat CDA, PvdA enz van de pro-europa partijen zeiden tijdens de campagne voor de grondwet;
        – licht valt uit
        – komt oorlog
        – Nederland wordt geïsoleerd
        Geen van deze drie gebeurde.

        Als Nederland niet in de EU zou zitten dan zou de invloed van Nederland toch niet kleiner of groter zijn.
        Nederland heeft altijd wel veel te zeggen voor zo klein landje.

  • avatar Gerard schreef:

    Noorwegen en Zwitserland zijn natuurlijk bijzonder slechte voorbeelden om iets te zeggen over de EU. Noorwegen kan alleen onafhankelijk zijn omdat het kan teren op enorme olie opbrengsten, en zwitserland heeft jaren lang geteerd op de opbrengsten van grotendeels illegaal geld.

    In Nederland is niets vergelijkbaars wat een dermate economische verschil zou kunnen maken. Sterker nog de Nederlandse economie is een export economie waarvan 80% naar Duitsland gaat. Het is dus absoluut ondenkbaar dat Nederland volledig opzichzelf zou staan. Nederland profiteert enorm van de handelsverdragen die de EU afsluit en ook van het feit dat er geen handels barrières bestaan binnen de EU en zeker naar Duitsland toe.

    Natuurlijk brengt de EU ook dingen mee die niet altijd even leuk zijn, maar over het geheel moet je constateren dat de alle EU staten samen een onvoorstelbare en historische gezien ongevenaarde economisch herstel en groei hebben mee gemaakt sinds 1945. Dat is voor een groot gedeelte te maken met het feit dat we nu meer samenwerken dan ooit. Zeker Nederland heeft daarvan geprofiteerd want vergeet niet dat Nederland niet alleen er beter van wordt als als Nederland zelf rijker wordt maar als andere Europese landen rijker worden betekend dat meer handel dus meer zaken voor Nederland. De balans is dus ongelooflijk positief.

    Dat betekend niet dat de EU perfect is en dat er niets moet veranderen, maar laten we nu eens ophouden altijd maar alleen de slechte zaken te zien. En het idee dat Nederland überhaupt zou kunnen terug treden uit de euro of de EU is natuurlijk belachelijk, ook al wint de PVV 100% van de stemmen dan als nog kan dat gewoon weg niet.

    • avatar Koffie schreef:

      Goed betoog, maar kijk uit met de woorden PVV en/of Wilders voor je het weet zit hier weer de vlam in de pan….

  • avatar mieke schreef:

    Ik ben het met Koffie eens.
    Europa is niet nodig voor Nederland.

    BW; ik vind CDA nou echt een vreselijke partij. Waarom stemmen mensen nog CDA?
    Men stemt te vaak CDA omdat ze niet willen dat PVDA in de regering komt….

  • avatar Hummer schreef:

    Mensen die denken dat we Europa niet nodig hebben, hebben niet in de gaten dat Europa een belangrijke reden is dat wij al sinds 1945 vrede, rust en welvaart kennen.

    De Europese Unie mag grote constructiefouten kennen, er gaat veel mis, er valt veel op aan te merken, maar het beginsel van Europese integratie is goed. De wereld mondialiseert, de economie ook. Daarom moet ook de politiek mondialiseren.

    Als we blijven voortklungelen op nationaal niveau alleen, dan zal de poltitiek niet in staat zijn op mondiaal niveau de vragen van vandaag en morgen te beantwoorden.

    Europa is het antwoord op de globalisering. Op dit moment wordt Europa nog opgebouwd. NU hebben wij invloed op hoe Europa er morgen uit kan zien. Laten wij deze invloed constructief gebruiken om Europa verder uit- en op te bouwen.

    • avatar Freek schreef:

      Europa is enorm goed voor Nederland, maar je moet wel enorm oppassen waar die grens zit, die zit namelijk inmiddels al een paar stappen terug. Europa moet er zijn voor een goede samenwerking van handel, bepaalde informatie (geen gevoelige persoonlijke informatie) e.d., maar wij moeten bepalen hoe het gaat in dit land, niet Europa.

      Zoals de SP slogan al zei, minder brussel, niet geen brussel, maar minder brussel.

    • avatar mopperkont schreef:

      Globalisering?
      Wil de burger dat wel?
      Denk het niet, de anti-globalisering lobby wordt steeds groter en sterker.
      Is de Europese Unie het antwoord op de globalisering?
      Nee de Europese Unie is globalisering.
      De burger in Europa wil zijn eigen indentiteit
      en cultuur behouden en niet worden opgenomen in een éénheidsworst die Europese Unie heet.
      Samenwerken is goed, maar er zijn grenzen.

  • avatar Geert schreef:

    Nederland kan wel degelijk zonder Europa en Amerika.
    Sterker nog,Nederland zal beter af zijn zonder Europa.
    Qua landbouwbelastingen en de infrastructuurbelastingen die via Brussel naar landen als Polen gebracht worden.
    Wij Nederlanders lopen al jaren voorop op het gebied van andere landen ”helpen” terwijl het geld verkeerd geinversteerd word in de oostbloklanden.
    Ook is nederland goed in geld geven aan hulpfondsen zoals het rode kruis,waar de directeur 20 ruggen per week vangt.

    Dat is geld waar een normale nederlander drie kwart jaar voor werkt.
    Het geld dat we verdienen en Balkie over de balk moet gooien,om zijn prioriteiten voorop te stellen boven het volksbelang.

    De 11 miljard die we verdienen aan het gas uit Groningen, gaat indirect naar landen die het verkeerd inversteren.

    Laten we eerst zulke problemen oplossen,wil Nederland nog bij de EU horen.

    Nederland zal altijd bongenoten houden in Europa,net zoals Zwitserland.

    • avatar Erik schreef:

      Zwitserland heeft geen militaire allianties met andere landen, dit in tegenstelling tot Oostenrijk.

      Noorwegen is lid van de NAVO en dus bondgenoot van Amerika.

      Zwitserland en Noorwegen zijn inmiddels lid van het Schengenverdrag. Het is een mythe om te denken dat kleine landen als Nederland en Zwitserland het zonder Europa zouden kunnen presteren zoals zij dat nu doen.

      • avatar Beer schreef:

        Quote”Dat Zwitserland verder geen militaire allianties aan gaat is wel te begrijpen, het hele lans is een natuurlijk fort door de bergen!” Einde quote
        _______________________________________________
        Ik ben het wel met de mensen eens die vinden dat Nederland gerust zonder de EU kan! Kijk eens wat de Euro (om een voorbeeld te noemen) aan voordelen heeft gehad… (bijna) alles is mooi 2,2x zo duur geworden!! en maar stug volhouden in Den Haag we hebben het gulden teken niet weg gepoetst en er een euro teken van gemaakt … maar mijn bankrekening is wel heel netjes met 2,2(en nog wat decimalen) gedeeld idem met het loon enz enz… een biertje hier op een terras kost al gauw 1,75 (euro dan) en omgerekend is dat (1,75 * 2,2 =) 3,85 dat hadden we “vroeger” er echt niet voor neergeteld!!

        En zo zijn er wel meer dingen die erg krom geregeld zijn, zoals mensen voor mij al aanhaalden het geld dat naar het buitenland gaat.. besteed het in je eigen land, dan kan bijvoorbeeld de zorg sector weer optimaal worden i.p.v. het kapot bezuinigen, het onderwijs kan weer van ene topklasse worden (daar heeft Nederland om bekend gestaan in het buitenland, en zeker de techniek sector)
        Belastingen kunnen omlaag waardoor de producten goedkoper worden, mensen gaan meer kopen en de overheid krijgt dan toch het geld weer binnen… maar belasting verlagen is kennelijk een vies woord in Den Haag, verhogen mag wel…

        Ik blijf er bij de hele EU heeft eigenlijk niks positiefs gehad voor Nederland, Nederland heeft niks in te brengen in Brussel en de Nederlanders hebben niks in te brengen in Nederland…

    • avatar mopperkont schreef:

      Helemaal mee eens, maar onze regerings kopstukken willen zich eerst hier profileren, om daarna in Brussel een lekker goed betaald (300.000 euro) baantje te krijgen.
      Dat zijn hun prioriteiten en volksbelang is voor hun niet belangrijk.

  • avatar Johan schreef:

    De meeste mensen kijken niet verder dan nederland en dat is het probleem als ik de reacties hier lees.

    Ik ben voor een verenigd europa en voel me ook meer european dan nederlander

  • avatar Traag zeg schreef:

    Eens/oneens;

    voordeel –> Euro, betaalstuk waarmee je in elk land kunt betalen.
    Vrijhandel, geen handelsbelemmeringen dat de handel van Nederland tegenhoudt. Vrij handelen door heel Europa(zo wordt het product ook niet duurder).
    Hetzelfde geldt voor vrij verkeer.

    nadeel –> Europa moet zich wel beperken met de regels en wetten. Elk Europees land moet haar eigen cultuur behouden. Europa moet zich alleen richten op de hoofdlijnen, zoals het milieu.
    voorbeeld: Straks gaan ze de klompen nog verbieden in Nederland!

    • avatar Langzaam ja schreef:

      Voorbeelden zijn alleen goed als ze relevant zijn, hoezo zouden ze in godsnaam klompen gaan verbieden??

      Die plastic dingen mogen ze van mij wel verbieden trouwens, maar dat terzijde…

      Specifieke streek aangelegenheden en zaken die met plaatselijke cultuur te maken hebben moeten door de staten/provincies zelf geregeld worden, Europa als overkoepeldende natie moet alle hoofdlijnen uitzetten. Strafrecht, milieu, gezondheidszorg. Allemaal uniform.

      • avatar Geile pik schreef:

        Mee eens cultuur moeten de landen zelf regelen, maar naast Strafrecht, milieu, gezondheidszorg vind ik ook dat er nog militair bij moet.

        • avatar Gast schreef:

          Sowieso moet het militaire apparaat van Europa gelijkgeschakeld worden. Goed punt, inderdaad. De integratie van de verschillende nationale krijgsmachten versterkt in ieder geval al de internationale vuist die Europa kan maken. Europa kan meer het voortouw nemen in militaire operaties, ipv het vuile werk van de Amerikanen op te knappen.

  • avatar Anoniem schreef:

    Nederland is een handelsland bij uitstek. Zonder Europa beperken we ons zelf in die handel, en dus in onze ontwikkeling.
    Nederland betaald misschien veel aan Europa, maar er komt indirect natuurlijk veel meer terug. Ook al zien de meeste dat niet, maar wie zaait zal oogsten En voor die gene die het dus niet zien, zijn vergeten waar ze gezaaid hebben 😉

  • avatar Belg schreef:

    ”Noorwegen en Zwitserland kunnen toch ook zonder Europa!
    en hun economie is beter dan elk andere lid van de EU ”

    Toch hebben hun heel veel EU regels, en kijk eens naar landen die dankzij de EU schatrijk zijn geworden zoals Ierland.

    Jij begint ook over leugens van de Pro EU partijen, slechte argument sinds de Anti -Eu partijen nog veel en veel meer leugens gebruiken. Bijvoorbeeld bij het Ierse refendum dit jaar.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl