jan
23
2010

Balkenende niet op de hoogte van bestaan Irak

Commissie-davids“De minister-president was niet op de hoogte van het bestaan van Irak”, zo luidt één van conclusies van het rapport van de commissie-Davids. “Nergens uit de notulen van de ministerraad blijkt dat de minister-president kennis had van de geografische ligging van Irak, laat staan van de politieke situatie van het land.” Het verbaast de commissie daarom niet dat Balkenende weinig leiding gaf aan de besluitvorming rond de militaire inval.
Balkenende bevestigt de conclusies van het rapport. “Ik had lange tijd geen idee waar mijn collega’s het over hadden. Resoluties, rapporten, telefoontjes van de Amerikanen, het buitelde allemaal over me heen. Ik dacht bij een Patriot dat het over de nieuwe dienstauto van Herman Heinsbroek ging.” Wel wil hij een kanttekening plaatsen bij conclusie nummer 436, waarin wordt gesuggereerd dat de minister-president een atlas had kunnen kopen. “Ik heb al een atlas.”
De PvdA heeft bij monde van fractievoorzitter Mariëtte Hamer al gevraagd om een “uitgebreid debat, waarin de voors en tegens van een oorlog in Irak nog eens goed op een rijtje gezet worden, voordat we een belangrijke beslissing nemen over het eventueel nader onderzoeken van de conclusies van dit onderzoek naar de aanleiding van de politieke steun aan de oorlog in Irak.”
In Haagse kringen rekent men erop dat Balkenende conclusies zal verbinden aan het rapport. Zijn publieke schuldbekentenis wordt binnen enkele dagen verwacht. De geboren Zeeuw, die in het verleden al vaker aftrad, staat bekend als iemand die zijn fouten altijd ruiterlijk toegeeft en te allen tijde bereid is tot zelfkritiek. Daarnaast zullen andere CDA-kopstukken, waaronder de huidige minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, nog eens goed naar hun eigen rol in dit hele gebeuren kijken en hier hun politieke conclusies uit trekken.

Written by in: satire | Tags: , , ,

Geen reacties »

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl