mei
02
2010

Stefan Aust – De lokvogel

Stefan Aust - de lokvogel

Stefan Aust - de lokvogel

In de nacht van 4 op 5 juni 1974 vonden Amerikaanse soldaten in het Berliner Grunewald het lichaam van een stervende jongeman. Het ging om de 22-jarige Ulrich Schmücker, die tot de kringen van de Beweging van de Tweede Juni hoorde, en door leden van het kommando
‘Schwarzer Juni’ als verrader werd doodgeschoten, de eerste fememord (een moord door eigen rechter te spelen) in de geschiedenis van de Bondsrepubliek. Schmücker werd door de Duitse politie ‘gedraaid’ nadat hij bij de voorbereidingen van een bomaanslag was gearresteerd.
Dit is de officiële versie van het verhaal, die door Stefan Aust echter betwijfeld wordt. Na Het Baader Meinhof Complex is het Aust opnieuw gelukt de lezer een geschiedenis van Duitsland voor te spiegelen waarin het hard tegen hard gaat: de tragedie-Schmücker versus de Duitse staat die er alles aan doet haar bemoeienissen met de executie te verdoezelen. Het heeft dan ook zestien procesjaren geduurd voor er duidelijkheid over de toedracht kwam: een mededader werd veroordeeld, de anderen vrijgesproken.

Extra informatie:
Ingenaaid: paperback,kaft slap
Verschenen: mei 2010
Gewicht: 461 gram
Formaat: 200 x 124 x 35 mm

1 reactie »

  • avatar RAF schreef:

    Het boek opent met de executie in juni 1974 van de 22-jarige Ulrich Schmucker in een bos door leden van de terroristische ‘Beweging 2 juni’ die (in)direct banden had met de toenmalige RAF. De ‘Beweging 2 juni’ is een vrij onbekende organisatie die in 1972 en 1973 gewelddadige acties pleegde in met name Berlijn. Hoe het tot deze moord is gekomen, wordt minutieus gereconstrueerd aan de hand van diverse bronnen en documenten. Smucker geeft bij een arrestatie belastende informatie prijs waardoor een aantal linkse medestanders wordt opgepakt. Na zijn vrijlating tracht hij bij de linkse scene weer aansluiting te vinden en zijn actie goed te praten. Hierbij wordt hij door de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst ingezet om als informant te dienen. De dubieuze rol van de toenmalige Duitse staat wordt aan de kaak gesteld; de laatste processen over deze zaak werden nog in de jaren negentig gevoerd. De sfeer van de jaren zeventig herleeft bij het lezen van dit boeiend geschreven (bijna vergeten) moment uit de Duitse geschiedenis.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic.


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl