dec
01
2010

Bradley E. Manning

 

Bradley E Manning

Bradley E Manning

Bradley E. Manning (Crescent (Oklahoma)1987) is een 22-jarige militair die eind mei 2010 in Irak gearresteerd is door agenten van de U.S. Army Criminal Investing Command in verband met een naar WikiLeaks gelekte video-opname van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad op 12 juli 2007.

5 april 2010 publiceerde Wikileaks de gewraakte videobeelden onder de naam Collateral Murder. Te zien is dat 11 Iraakse burgers gedood worden, onder hen 2 medewerkers van persbureau Reuters: fotojournalist Namir Noor-Eldeen (22 jaar) en zijn chauffeur Saeed Chmagh (40 jaar). Na een 2e aanval kwam het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 18.

Manning is inlichtingenanalist bij het Amerikaanse leger en gestationeerd op de legerbasis Hammer in Irak, hij werd aanvankelijk overgebracht naar Koeweit waar hij werd vastgehouden op Camp Arifjan. Het Pentagon heeft bevestigd dat Manning gearresteerd is in verband met de uitgelekte videobeelden en dat hij wellicht wordt aangeklaagd wegens het onthullen van staatsgeheimen. Behalve de videobeelden zou Manning ook nog eens 260.000 diplomatieke telegrammen aan WikiLeaks gelekt hebben. De inhoud van deze geheime documenten zou een schokkend beeld geven over de Amerikaanse buitenlandse politiek. Nadat hij ruim een maand in voorarrest had gezeten werden 5 juli 2010 de beschuldigingen tegen hem uitgebracht, Manning zou de artikelen 92 en 134 van de Uniform Code of Military Justice overtreden hebben door geclassificeerde data naar zijn computer gecopieerd te hebben. Ook het doorspelen van deze gegevens (naar WikiLeaks) wordt hem ten laste gelegd, hij loopt nu het risico door een krijgsraad tot 52 jaar celstraf veroordeeld te worden. Tegen de bemanning van de helikopter die de aanval op de burgers uitvoerde, zijn geen beschuldigingen uitgebracht. 29 juli 2010 is Manning overgebracht naar de gevangenis vanQuantico in Virginia. Hij wordt daar in afzondering vastgehouden en om te voorkomen dat Manning zichzelf iets zal aandoen in zijn cel staat hij under suicide watchMike Rogers verklaarde 4 augustus 2010 in een interview met Michigan Radio dat Manning de doodstraf verdient als hij inderdaad het lek is naar WikiLeaks. Mike Rogers (1963) is sinds 2000 voor de Republikeinen lid van het Congres van de Verenigde Staten.

WikiLeaks staat er om bekend dat het nooit zijn bronnen onthult en garandeert klokkenluiders 100% anonimiteit. Manning zou echter in chatgesprekken met Adrian Lamo zijn daad hebben opgebiecht. Lamo had zich voorgedaan als journalist en Manning verteld dat hun online conversatie beschermd zou worden door een Californische wet. Lamo overhandige echter kopieën van deze gesprekken aan de Amerikaanse autoriteiten. Adrian Lamo werd in 2004 veroordeeld nadat hij had ingebroken in computers van The New York Times. Manning zou uit gewetensnood gehandeld hebben. De laptops van zowel Manning als Lamo zijn in beslag genomen voor nader onderzoek.

Verdediging

De militaire autoriteiten hebben 3 advocaten aan Bradley Manning toegewezen, waaronder senior military lawyer Maj. Thomas F. Hurley, maar die geeft geen commentaar. 26 augustus 2010 meldde David Dishneau van persbureau Associated Press dat Hurley vervangen is door Maj. Matthew Kemkes en dat de kapiteins Paul Bouchard en Michael Eaton deel blijven uitmaken van het team dat Bradley Manning verdedigt. WikiLeaks heeft 3 burgeradvocaten ingehuurd om Manning te verdedigen, maar die hebben nog geen toegang tot hun client gekregen. 30 augustus werd bekend dat private Manning de bekende David E. Coombs heeft gekozen als zijn burger advocaat, Coombs zal nu leiding gaan geven aan het team van verdedigers. Coombs is vooral bekend als verdediger van sergeant Hasan Karim Akbar (geboren als Mark Fidel Kools) die ter dood veroordeeld is omdat hij in 2003 in Koeweit 2 collega’s heeft dood geschoten en nog 14 anderen verwond.

Tijdens een interview op 1 september 2010 door CNN verklaarde Coombs dat hij in het dossier geen bewijs had gezien voor de beschuldiging dat Bradley Manning ook betrokken zou zijn bij het lekken maar WikiLeaks van de zogenaamde War-logsbetreffende Afghanistan. Zijn client heeft er voor gekozen om niet te antwoorden op vragen van de onderzoekers. Manning zal door een drietal geestelijke gezondheids experts psychisch onderzocht worden om te bekijken of hij problemen had op dat gebied. Daarna zal het leger beslissen of hij voor de krijgsraad zal moeten verschijnen. Coombs zei dat het leger er van op de hoogte was dat Pfc Manning geestelijke problemen had in de periode voor de video van de aanval door de Apache helikopter gelekt werd naar WikiLeaks. Vanwege zijn gedrag werd uit voorzorg een onderdeel uit zijn wapen verwijderd en zodoende onklaar gemaakt. Een en ander blijkt uit een document opgemaakt door een leidinggevende. Ook werd Manning naar een kapelaangestuurd, maar verder deed het apparaat niets om hem te helpen.

Het Bradley Manning Support Network is bang dat de familie Manning voor zijn verdediging uitgaat van wat financieel haalbaar is, daarom is in samenwerking met Courage to Resist een Defense Fund opgericht. Binnen enkele weken is ruim 50.000 dollaropgehaald. Filmmaker Michael Moore verklaart op zijn website dat Pfc. Bradley Manning moedig is en dat hij 5.000 dollar voor zijn verdediging zal storten. Vermoed wordt dat minimaal 100.000 dollar nodig is voor de extra kosten die de burgeradvocaten zullen maken.

Achtergrond

Bradley E. Manning is 1987 geboren in CrescentOklahoma. Zijn vader, Brian Manning is ook militair en vaak ver van huis. Susan, zijn moeder, had heimwee naar haar geboorteland. Na de scheiding van zijn ouders in 2001 verhuisde de toen 13-jarige Bradley met zijn moeder naar Haverfordwest in Wales, de geboortestad van zijn moeder. Hij bezocht daar de middelbare school: Tasker Milward, waar hij werd gepest vanwege zijn Amerikaans accent en omdat hij openlijk met jongens flirtte. In zijn vrije tijd zat Bradley meestal achter de computer, hij vond het leuker om computerspelletjes te hacken dan om er mee te spelen. Na de onrustige jaren op de middelbare school stuurde zijn moeder hem terug naar zijn vader die in Oklahama woont samen met zijn oudere zus Casey. Toen zijn vader ontdekte dat Bradley homo was, werd hij het huis uitgeschopt en woonde hij enige tijd in een auto, daarna kreeg hij onderdak bij een tante in PotomacMaryland. Manning had enkele baantjes van dertien in een dozijn. Om zijn studie te betalen koos hij uiteindelijk voor een baan in het leger. PFC (Private First Class) Manning kreeg zijn opleiding als inlichtingen analist in Fort Huachura, Arizona, daarna werd hij toegewezen aan de Second Brigade 10th Mountain Division in Fort DrumNew York State. Vervolgens werd Manning ingezet op Contingency Operating Station Hammer in Irak. Zijn militaire carrière verliep allesbehalve voorspoedig, Manning werd tot tweemaal berispt, waarvan één keer voor het aanvallen van een officier.

Reacties

Deze zaak heeft veel overeenkomsten met die van Daniël Ellsberg. Ellsberg was evenals Manning inlichtingenanalist bij het Amerikaanse leger en bracht in 1971 de zogenaamde Pentagon Papers naar buiten waardoor de wereld een heel ander zicht kreeg op de oorlog in Vietnam. Ellsberg verklaarde op 7 juni 2010 tijdens een interview met Amy Goodman van Democracy Now dat Bradley Manning een held is als hij inderdaad het lek is van de video en de geheime documenten. Democracy Now is een onafhankelijk programma dat door meer dan 700 radio- en televisiestations in Noord-Amerika wordt uitgezonden.

Philip Bailey, een Italiaanse IT specialist die in Kroatië woont, heeft op Facebook een groep aangemaakt met de naam SaveBradley, hier discussiëren voor- en tegenstanders over de vermeende actie van Bradley Manning. Voorstanders noemen hem een held, tegenstanders vinden hem een verrader. Eind juli 2010 telde deze groep ruim 7.000 leden en werd hij gehackt door tegenstanders die hem vervolgens verwijderden. Daarna werd door de mensen die Bradley Manning ondersteunen een nieuwe groep aangemaakt onder de naam Bradley Manning Support Network. Dinsdag 10 augustus 2010 heeft Facebook de actie van de hackers ongedaan gemaakt en sindsdien is SaveBradley weer in de lucht.

Luitenant-kolonel Eric Bloom, woordvoerder voor het Amerikaanse leger heeft verklaard dat Bradley Manning in oktober 2007 als soldaat is opgenomen en dat Manning in april 2010 gedegradeerd was in rang (van Specialist naar Private First Class) nadat hij een collega had aangevallen. De ouders van deze soldaat zijn gescheiden, voor hij in dienst ging woonde hij bij een tante. Manning zou voor militaire dienst gekozen hebben omdat hij nog iets van zijn leven wilde maken.

Crispin Black, een voormalige inlichtingen analist voor de Britse regering zei: Diplomatieke telegrammen bevatten meestal geen grote geheimen, maar omdat ze de onverbloemde waarheid vertellen, hebben ze meer impact dan geheimen.

[Bron] Wikipedia

Geen reacties

Comments are closed.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic.


Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl