dec
02
2010

Julian Paul Assange

Oprichter van Wikileaks [Zie wikileaks.colani.nl]

Momenteel op de lijst van meest gezochte misdadigers!

Voor mij: een held!

Julian Paul Assange (TownsvilleQueensland3 juli 1971) is een Australisch journalistprogrammeur (voormalig hacker) en internetactivist, bekend van de oprichting van WikiLeaks, een klokkenluiderwebsite.

Voor WikiLeaks

Assange werd in 1971 in TownsvilleQueensland geboren, zijn ouders hadden een reizend theatergezelschap, de reden waarom hij les kreeg op 37 verschillende scholen en studeerde aan 6 universiteiten in Australië.

Als hacker verkreeg hij toegang tot computers van onder andere een Australische universiteit en een telecommunicatiebedrijf, naar eigen zeggen om hun veiligheidsgaten te testen maar hij werd niettemin veroordeeld vanwege computervredebreuk.

Na zijn periode als hacker vestigde Assange zich aanvankelijk in Melbourne als programmeur.

WikiLeaks

1rightarrow.png Zie WikiLeaks voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Assange richtte in 2006 WikiLeaks op. Sinds bekend is dat hij betrokken is bij WikiLeaks heeft hij geen vaste woon- of verblijfplaats en woont hij naar eigen zeggen op luchthavens om te voorkomen dat hij in handen zal vallen van Amerikaanse veiligheidsdiensten.[bron?] Het Pentagon heeft gemeld dat zij Julian Assange graag willen spreken met betrekking tot het lekken naar en publiceren door Wikileaks van de video met de naam Collateral Murder waarin te zien is dat tijdens een Amerikaanse helikopteraanval in 2007 in Bagdad 12 Iraakse burgers en enkele journalisten van Reuters gedood werden.

Assange kwam 21 juni 2010 even uit zijn schuilplaats om te spreken tijdens een hoorzitting van het Europees parlement in Brussel over (zelf-)censuur en vrijheid van meningsuiting in Europa.

Opinies

  • Tom Flanagan, een politiek activist en voormalig adviseur van de Canadese minister-president Stephen Harper stelde op de Canadese televisie dat Assange vermoord zou moeten worden.[1] Later nam hij dit terug. Wel blijft hij vinden dat Assange gestopt moet worden.
  • 461 journalisten uit verschillende landen tekenden een steunbetuiging aan Assange en WikiLeaks, welke beiden volgens hen onterecht bekritiseerd worden.[2]

Vervolging

Op vrijdag 20 augustus 2010 vaardigde de Zweedse politie een arrestatiebevel uit tegen Assange, wegens verdenking van verkrachting. Twee vrouwen tussen de 20 en 30 jaar zouden zich bij de politie hebben gemeld, maar omdat zij geen officiële verklaring wensten af te leggen werd het arrestatiebevel in eerste instantie weer ingetrokken. Volgens de Zweedse hoofdaanklaagster Eva Finne werd Assange niet langer verdacht van verkrachting. Assange noemde het een lastercampagne en een vorm van karaktermoord. WikiLeaks verklaarde op haar website dat men was voorbereid op het zwart maken van haar oprichter en woordvoerder en dat de mensen achter WikiLeaks volledig achter Assange staan: “Terwijl Julian zich richt op zijn verdediging en het zuiveren van zijn naam, zal Wikileaks voortgaan met haar reguliere werkzaamheden.”

In november 2010 zette Interpol Assange op de lijst van gezochte criminelen.[3] Hij werd gezocht in bovengenoemde verkrachtingszaak. WikiLeaks bleef beweren dat de beschuldigingen onderdeel uitmaken van een gerichte lastercampagne tegen de oprichter van de website. Op 7 december 2010 meldde Assange zich bij de politie in Londen, waar hij werd gearresteerd. [4]

[bewerken]Cablegate

WikiLeaks publiceerde in de week dat Interpol Assange op de lijst plaatste nog een hele hoop nieuwe geheime documenten, afkomstig van een Amerikaans computernetwerk, SIPRNet, speciaal opgezet voor het leger.[5] Veel documenten bevatten communicatie tussen Amerikaanse diplomaten. Dit lek wordt Cablegate genoemd.

Assange kondigde ondertussen aan dat er meer informatie gepubliceerd zou worden. Zo zou hij documenten hebben ontvangen over de banksector.[6]

[Bron] Wikipedia

Geen reacties

Comments are closed.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic.


Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl