okt
16
2012

Opstelten wil hackrecht voor politie

Het lijkt erop dat hacken steeds meer uit het verdomhoekje komt, nu minister Opstelten wil dat politie en justitie de mogelijkheid krijgen in computers in te breken. Opstelten denkt opsporingsdiensten zo te helpen in de strijd tegen cybercrime. Dat blijkt uit een conceptbrief van minister Opstelten aan de Tweede Kamer.

In de brief schrijft Opstelten dat computers steeds belangrijker worden en dat het aantal cybermisdrijven toeneemt. “De situatie is dat de capaciteit, kennis en ervaring binnen de strafrechtketen hiermee geen gelijke pas houdt.”

Cloud computing

Tegenwoordig slaan we onze gegevens steeds vaker op in zogenoemde ‘clouds’ en mobiele telefoon en tablets. Terwijl we dit vroeger vooral deden op externe harde schijven of op vaste computers. Dat maakt het voor de opsporingsdiensten moeilijker te achterhalen waar digitale gegevens zijn opgeslagen en dus is de opsporing van cybercriminelen ook lastiger.

Opstelten schrijft: “Onze mogelijkheden om er nationaal en internationaal iets tegen te doen nemen door het grensoverschrijdend karakter en de opkomst van zogenoemde cloud computing verder af.”

Versleutelen

Het is betrekkelijk eenvoudig voor criminelen om te voorkomen dat digitale sporen kunnen worden gevolgd, schrijft Opstelten. “Bijvoorbeeld door het gebruik van software om gegevens te versleutelen en voor het wissen van het communicatiepad.”

Volgens de minister genoeg redenen om politie en justitie het recht te geven computers te hacken, bijvoorbeeld om software te installeren waarmee het versleutelen van gegevens ongedaan kan worden gemaakt.

Inbreken

Ook wil hij dat op afstand kan worden ingebroken in computers om informatie te wissen, of ontoegankelijk te maken. Bij een onderzoek naar kinderporno is dat al eens gedaan.

4 Comments »

 • avatar colani schreef:

  Inbreken? Dat is toch volgens Opstelten een risico dat je met de dood kan en mag bekopen?

 • avatar CJvdW schreef:

  Dit is toch gewoon privacyschending. En ik vrees er voor dat er agenten zullen zijn die wel een manier vinden om hier misbruik van te maken.

 • avatar Anonymous schreef:

  En nu wordt een Hacker bang? Ze zijn 1000x slimer dan Ivo Opstelten of de politie! Het blijft een wanhoops gevecht voor de overheden van de wereld!

 • avatar anoniem schreef:

  Opstelten is een corrupte billenlikker van de koniging, een bilderberg lid deze man is gevaarlijk voor het rechtssysteem.. We worden steeds meer in onze vrijheden beperkt! Het nieuws vertelt ons niet eens meer de waarheid, ons voedsel wordt vergiftigd, vaccinaties vergiftigd, we leven in een crisis die gecreëerd is en waarbij wij allemaal nog meer in de gaten worden gehouden.
  Welkom in 1984!

Abonneren op de RSS-feed van deze topic.


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl