jan
24
2014

Big Brother 1984

Big-Brother-765717Vroeger op school hing in de klas waar we Engels kregen een grote poster van George Orwell’s “1984” Big Brother is watching you.

Een stoere streng kijkende Amerikaan priemde zijn vinger in mijn richting en keek me streng en onverbiddelijk aan. Dat Big Brother eng was, dat was mij als brugklasser ogenblikkelijk duidelijk. Maar het was ook spannend, het boek heb ik dan meerdere malen gelezen. Angstaanjagend was het, hoe de mensheid in de gaten werd gehouden, zodat ‘De Partij’ wist wat er speelde.

Vandaag is Orwell’s toekomst het heden. Gratis WiFi, NSA, Prism en diverse andere partijen en overheden monitoren ons hele bestaan. Camera’s op elke straathoek, snelweg, in winkels, overheidsgebouwen, zelfs de openbare ruimte is niet meer veilig. iCentre volgt het WIFI-signaal van mijn smartphone, Facebook presenteert mijn nieuwsoverzicht op de laatste 50 handelingen die ik gisteren deed en Google tracht advertenties te tonen die bij mijn zoekopdrachten passen. 

Grote broer is werkelijkheid geworden en houdt me haarscherp in de gaten. NOG niet met het doel me te onderdrukken, zegt men, maar met het doel te monitoren en criminaliteit te verminderen.Big-Brother

Ik heb zoveel te verbergen dat ik gedwongen ben een “fake” online leven te leiden, we kunnen niet meer onszelf zijn online, waar is onze vrijheid gebleven?

Dit is allemaal in gang gezet zonder ons medeweten of democratisch besluit, ik vraag me af wanneer wij onze vrijheid weer opeisen?

Written by in: Privacy | Tags: , , , , , , ,

Geen reacties »

Abonneren op de RSS-feed van deze topic.


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl