mrt
03
2017

Slimme meter is onbetrouwbaar

Bronnen Radar en wijvertrouwenslimmemetersniet.nl

Naar schatting 850.000 slimme energiemeters die in Nederlandse meterkasten hangen kunnen meer meten dan het daadwerkelijke verbruik. Dat blijkt uit laboratorium-onderzoek van de Universiteit van Twente, dat maakt de universiteit vanavond bekend in EenVandaag.

Andere energiebronnen in huis, zoals bijvoorbeeld opladers van mobiele telefoons, kunnen de meters beïnvloeden. De stand op deze meterkasten kan tot zes keer hoger uitvallen dan het werkelijke energieverbruik. In dat geval betalen klanten dus voor meer energie dan ze daadwerkelijk gebruiken.

Te goedkoop, te simpel
Volgens Frank Leferink, hoogleraar Electromagnetic Compatibility aan de Universiteit van Twente, ligt dit vooral aan het feit dat de meters die de afgelopen jaren in veel huishoudens zijn geplaatst “onvoldoende robuust zijn gemaakt.” Het onderzoek van Leferink verschijnt vrijdag in een internationale wetenschappelijke publicatie.

Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van alle energienetbeheerders zegt dat de meter verouderd is. “Waar we hier over praten is voortschrijdend inzicht van de wetenschap over hoe je met statische meters tot een een goede verbruiksmeting komt,” aldus de directeur van Netbeheer Nederland André Jurjus. Uit eigen onderzoek van Netbeheer blijkt dat gebruik van de meter in gewone huishoudens niet tot hogere energierekeningen heeft geleid. Bekijk hier de persverklaring van de brancheorganisatie.

Netbeheer zegt dat de storingsgevoelige meter inmiddels niet meer wordt geplaatst. Maar volgens hoogleraar Leferink doet het probleem zich nog steeds voor, ook bij de nieuwe meters.

Vaker signalen
De Consumentenbond laat aan EenVandaag weten dat zij vaker signalen krijgen dat het energieverbruik omhoog schiet na het plaatsen van een slimme meter. Zij eisen dat de netbeheerders de klachten van klanten serieus moet opnemen. Liesbeth van Tongeren, Kamerlid voor GroenLinks vindt dat netbeheer ‘dit nu onmiddellijk veel serieuzer moeten nemen dan ze in eerste aanleg doen. En ze moeten door onderzoek en door vervanging zorgen dat dat consumentenvertrouwen in de meter blijft.’

De Nederlandse overheid heeft als doelstelling om voor 2020 alle energiemeters te vervangen voor slimme meters.

Weten of jouw meter teveel kan meten?
Wil je weten of jouw meter tot de categorie van 850.000 meters hoort die mogelijk meer energieafname meet dan daadwerkelijk is verbruikt? Maandag zetten ze een overzicht online op netbeheernederland.nl. In EenVandaag riep de Consumentenbond consumenten op hun eventuele klachten te melden bij de netbeheerder of de ACM, de Autoriteit Consument en Markt. Via deze link kom je met hun in contact.

Update woensdag 8 maart: Lijst met meters online
Omdat de website van Netbeheer Nederland problemen heeft kun je hier het overzicht vinden om te kijken of jouw meter tot de categorie van 850.000 meters hoort die mogelijk meer energieafname meet dan daadwerkelijk is verbruikt.

Lees ook: 10 slimme meters die meer verbruik meten

5 Comments »

 • avatar mijn mening schreef:

  De briljante opmerking: “Wij hebben daar nog niets van gemerkt.” geeft me geen veilig gevoel.

 • avatar mijn mening schreef:

  Doodeng. Electroboeren die met IP aan de gang gaan.

 • avatar colani schreef:

  Energiemaatschappijen zijn op zich heel onbetrouwbaar. Energie werd (met de nadruk op de verleden tijd) jarenlang beschouwd als een nutsvoorziening, maar de nutsvoorzieningen zijn afgeschaft, het is allemaal commercieel verhandelbare waar of goederen geworden.
  De commercie zou er voor zorgen dat het allemaal beter en goedkoper ging worden.

  Beoordeel zelf maar of dat (al) is uitgekomen.

 • avatar Draakje schreef:

  Kippegaas om je meter bouwen en het probleem is opgelost. Werkt prima.

  • avatar colani schreef:

   De demping van ‘gewoon’ kippengaas zal waarschijnlijk niet genoeg zijn op die frequentie (zal wel 900Mhz of 1800MHz zijn). Allen fijnmazig gaas gaat werken, en dan nog zal een deel via de achterwand uitgestraald worden.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic.


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl