jan
24
2010

Lijst met ‘lichte beroepen’ lekt uit

Pensioen naar 83 jaar

 

lui-2Minister Donner van Sociale Zaken is doende een lijst op te stellen met ‘extreem lichte’ beroepen. Werknemers met een beroep dat op deze ‘witte lijst’ staat, zullen tot ver na de huidige pensioengerechtigde leeftijd door moeten werken. Waarschijnlijk kunnen zij pas op 83-jarige leeftijd met pensioen. Hoewel officieel nog geheim, circuleert de lijst sinds enige dagen op het internet, vermoedelijk als gevolg van een rondslingerende USB-stick op de nieuwjaarsreceptie van het Ministerie van Sociale Zaken in café Nieuwspoort.

 

Tot de benoemde beroepsgroepen behoren o.a. data-analisten, trainees, beroepsschakers, webredacteuren, journalisten, dichters, satirici, ribkarbonaderecensenten, trapleuningvernederaars en ‘ander volk dat pas op zijn 30e intreedt in het arbeidsproces en vervolgens 35 jaar op een stoel achter een beeldscherm blijft zitten’.

 

Minister Donner is ontstemd over het vroegtijdig uitlekken van de lijst, maar legt graag uit: “Het is niet meer dan vanzelfsprekend dat de zwaarte van een beroep en het tijdstip van het pensioen op elkaar worden afgestemd. Wanneer we brandweerlieden en bouwvakkers met vervroegd pensioen willen laten gaan, dan moeten de luiwammesen onder ons wat langer doorwerken. Op die manier blijft de begroting op orde.”

 

Amper 3 dagen in de openbaarheid, zorgen de plannen in diverse sectoren van de arbeidsmarkt al voor grote beroering. Ben Elker (31), data-analist te Bilthoven en aankijkend tegen een toekomst van meer dan een halve eeuw data analyseren: “Ik vind het schandalig. Ik mag me uit de naad werken om het pensioen van mijn oudere collegae, die data nog op een telraam analyseren, te bekostigen? Ik dank Piet Hein Donner de koekoek.”

 

Op een eerder versie van de lijst, ook op de USB-stick te vinden, vielen politici, barpersoneel en vakbondsbestuurders nog onder de ‘extreem lichte’ beroepen. In de meest recente versie zijn deze echter van de lijst geschrapt. Een woordvoerder van het ministerie: “Het is eerder de vraag of we niet op de lijst met zware beroepen zouden moeten staan. Elke week het vragenuurtje, marathonvergaderingen, spoeddebatten, en allerhande poging-tot-schoffeerrapporten. Trek daar een uur lunch en twee maal een half uur koffie vanaf en trek uw conclusie over hoeveel wij moeten doen in weinig tijd. Ga er maar aan staan.”

Written by in: satire | Tags: , , , , ,

4 Comments »

  • avatar Puma schreef:

    Het lichtste beroep dat ik ken is wel de weblogbeheerder met als specialisatie satire. De hele dag voor jezelf en als de vrouw thuiskomt ga je, in verband met de hackers, maar eens richting serverruimte. Kopje koffie, sigaretje, lachen en pintje pakken. Volgende dag natuurlijk uitslapen, want tot laat gewerkt. Geen pensioen meer nodig. Wel steeds een nieuwe vrouw vanwege het uit elkaar groeien. Maar is dat een nadeel?

  • avatar Hamas schreef:

    staat terrorist ook op die lijst

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl