apr
25
2014

Overheid en ICT: de faalprojecten

De onderzoekscommissie ICT met Ulenbelt (SP), Bruins Slot (CDA), Elias (VVD), Fokke (PvdA) en Van Meenen (D66) – Tweede Kamer

De overheid krijgt het maar niet voor elkaar om hun ICT-projecten te laten slagen. De OV-chipkaart, het elektronisch patiëntendossier en C2000, het communicatiesysteem van de hulpdiensten, werden allemaal een flop.

Vandaag is de eerste hoorzitting naar het mislukken van deze projecten. Dure projecten, want de overheid beknibbelt niet op automatisering: jaarlijks gaat er 4 tot 5 miljard euro verloren aan falende ICT-projecten. Dat zei Hoogleraar en ICT-ondernemer Hans mulder vandaag tegen de commissie. Waar ging het mis?

C2000

Brandweer, politie en ambulance gebruikten voor de eeuwwisseling bijna honderd verschillende communicatiesystemen en daar moest verandering in komen. C2000 moest hét gezamenlijke communicatiesysteem worden voor alle hulpdiensten. Het project zou in 2001 af zijn en 430 miljoen euro kosten. Dat werd 2007, en de kosten verdubbelden bijna tot 830 miljoen euro. En nog steeds ligt het systeem onder vuur. Want als het erom gaat, geeft C2000 niet thuis.

Onder meer bij de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn en bij de strandrellen in Hoek van Holland konden hulpverleners niet met elkaar in contact komen. Ook bij de rellen in Haren ging het mis. De gebruikers bleken toen het systeem niet te snappen.

Elektronisch patiëntendossier

De campagne om het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) te introduceren begon al eind 2008, maar het plan kreeg meteen veel kritiek. Veel mensen waren bang dat de gegevens uit het EPD te makkelijk in verkeerde handen zou kunnen vallen. Die mensen kregen gelijk toen uit een onderzoek van de UvA bleek dat de beveiliging van het systeem veel te zwak was. In 2011 blokkeerde de Eerste Kamer het voorgestelde systeem. Dat is een zeldzaamheid, want het komt niet vaak voor dat de Eerste Kamer een voorstel tegenhoudt dat al door de Tweede Kamer is goedgekeurd. Inmiddels probeert een vereniging die bestaat uit huisartsen, apotheken en ziekenhuizen, het EPD alsnog door te voeren.

Roertunnel

Een computersysteem moest de Roertunnel in 2008 een stuk veiliger maken, maar op dag één zorgde het systeem al voor enorme files. Een week later ging het écht mis. Door een storing sprongen de stoplichten bij de ingang op rood. Het gevolg was een kettingbotsing. Er bleek al snel dat de veiligheidstechnieken in de tunnel niet goed genoeg waren getest. De tunnel ging twee weken na zijn opening alweer dicht.

OV-Chipkaart

De OV-chipkaart is inmiddels een feit, maar de invoering ervan was een eindeloze zaak. Pas in 2012 werd de kaart volledig en landelijk ingevoerd, maar tien jaar eerder begonnen de tests met de poortjes en de kaart al. De kaart bleek erg makkelijk te kraken, met de hulp van een simpel computerprogrammaatje kon je gratis reizen. Ook gingen (en gaan) de kaarten om de haverklap stuk. Er moesten al 6 miljoen OV-chipkaarten worden vervangen.

Geen reacties »

Abonneren op de RSS-feed van deze topic.


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl