mrt
12
2009

Het schaap in wolfskleren

Hoe `overdracht` van onverwerkte emoties relaties kan beschadigen

 

9789076596334Het zal velen net zo vergaan als destijds Sigmund Freud. Hij merkte dat zijn patiënten ten opzichte van hem vaak gevoelens als agressie of aanhankelijkheid gingen koesteren zonder dat daartoe aanleiding was. Deze gevoelens hadden veelal grote gevolgen voor het gedrag van de patiënten en daarmee voor de relatie. Voorgangers, leraren, kringleiders en pastoraal werkers zullen dit herkennen, want zij hebben hier regelmatig mee te maken.

 

Freud heeft ontdekt dat deze gevoelens voortkomen uit vroegere problematische relaties uit het verleden, zoals bijvoorbeeld een autoritaire vaderfiguur. Freud noemde dit fenomeen `overdracht`. Het blijkt dat overdracht een vrij algemeen menselijk verschijnsel is, dat in allerlei soorten relaties een rol kan spelen. Helaas vaak een verwoestende. Ook onder christenen.

 

De lezingen van Valerie McIntyre over dit onderwerp roepen veel herkenning op en hebben zeer bevrijdend gewerkt voor voorgangers, leiders en gemeenteleden. Bevrijding van de verlammende effecten van niet herkende overdracht, waarbij iemand herinneringen en emoties uit het verleden overdraagt op iemand in het heden. Uit die lezingen is dit boek ontstaan.

 

Zolang dit verschijnsel niet wordt herkend en er niet aan wordt gewerkt, lijdt iedereen eronder, in het bijzonder degene die in de overdracht zit – het schaap in wolfskleren. Maar er is wat aan te doen. God kan relaties en mensen genezen. Dit boek helpt overdrachtsrelaties te herkennen en laat zien wat de oplossingen zijn.

 

Uit het voorwoord van Leanne Payne: ` Wanneer je begrijpt wat Valerie uiteenzet in dit boek, dit begrip onderscheidt en op de goede manier in verband brengt met de geestelijke oorlog die vandaag de dag woedt in het lichaam van Christus, word je gesterkt in `de gave van het strijden`. (…) Ik vertrouw erop dat Schapen in wolfskleren zal voorzien in een belangrijk stuk bewapening in onze strijd, dat het ons helpt om weerstand te bieden en staande te blijven wanneer de strijd is gestreden.`


 

 

MacIntyre, V.J.

ISBN 9789076596334, 2003, 153 blz., ingenaaid, druk 1, Novapres, Uitgeverij

Geen reacties »

Abonneren op de RSS-feed van deze topic.


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl