sep
14
2009

In Amerika

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn de Verenigde Staten het machtigste land ter wereld. Amerikanen hebben daardoor regelmatig last van zelfoverschatting, soms met ellendige gevolgen. Vreemd genoeg worden ze vrijwel even vaak geteisterd door redeloze angstaanvallen. Paranoia dreef hen tot een absurde bewapeningswedloop. President Bush en zijn medewerkers hebben acht jaar oorlog gevoerd tegen een ‘mondiaal terrorisme’ dat helemaal niet bestaat. Zonder twijfel zijn de Verenigde Staten de enige echt gevaarlijke vijand van de Verenigde Staten.

Welke andere natie had immers de Verenigde Staten zo’n immense schade kunnen berokkenen als de Amerikaanse regeringspolitiek tussen 2001 en 2009? Nu is de vraag of de koele pragmaticus Barack Obama zijn vaderland kan bevrijden uit de koortsdroom van George Bush en zijn duistere leidsman Dick Cheney. Nog belangrijker wellicht is de vraag of Obama de grote, structurele hervormingen die hij heeft aangekondigd kan realiseren. Over deze kwesties en tal van andere Amerikaanse zaken die er niets mee te maken hebben gaat In Amerika.

Maarten van Rossem is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij houdt regelmatig lezingen voor een algemeen publiek. Van hem zijn verschenen: De Verenigde Staten in de twintigste eeuw, Amerika – Voor en tegen, Heeft geschiedenis nut?, De Tweede Wereldoorlog in 28.215 woorden, De wereld volgens Maarten van Rossem, Drie oorlogen en de audio-cd’s Een hoorcollege moderne geschiedenis van de V.S., Hitler en de Koude Oorlog.

Titel: in amerika
Auteur: rossem, m. van
ISBN 10: 904680643X
ISBN 13: 9789046806432
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Taal: Nederlands
Genre: Geschiedenis/Politiek

 

2 Comments »

  • avatar Liefje schreef:

    Bij uitgeverij het Spectrum is van Maarten van Rossems hand een aantal jaar geleden ‘Amerika voor en tegen’ verschenen, wie bij dit boek hoopt op een geheel nieuwe uitgave met nieuwe artikelen en inzichten die de grote veranderingen in de Verenigde Staten beschrijven sinds van Rossems vorige boek (een soort vervolg) komt bedrogen uit.
    Het eerste deel van ‘In Amerika’ is eerder in andere boeken verschenen, waaronder in ‘Amerika voor en tegen’. Pas in de laatste hoofdstukken komen de ontwikkelingen rond de Bush’ herverkiezing, zijn laatste ambtstermijn en de verkiezingen van 2008 aan bod. Leuk vind ik het om tussen de regels door te lezen dat van Rossem met Obama eigenlijk geen rekening houdt, het lijkt erop alsof hij Hillary Clinton meer kansen op de democratische nominatie toedichtte.
    Voor degenen die nog niet eerder een boek van Maarten van Rossem hebben gelezen, is ‘In Amerika’ een leuk geschreven actueel boek dat misschien weinig verrassende inzichten biedt maar wel een goed beeld schetst van bepaalde zaken in de Verenigde Staten en van Rossems visie daarop. De echte van Rossem-liefhebber neemt de herhaling in het eerste deel voor lief. Mensen die niets van de schrijver moeten hebben en hem vreselijk vinden op televisie, kunnen dit boek wellicht beter links laten liggen.

    • avatar Oppositie schreef:

      Het boek van Maarten van Rossem is een verzameling artikelen die eerder van zijn hand zijn verschenen. Het kan daardoor gebeuren dat sommige puntjes al eens eerder in het boek zijn behandeld.
      Ook zonder deze onderlinge samenhang blijft het echter een erg interessant boek voor geïnteresseerden in de VS en haar samenleving. Zo wordt de politiek grondig geanalyseerd maar komt bv. ook de ontwikkeling van de atoombom aan bod.
      Het boek leest vlot weg en door de kenmerkende stijl van Van Rossem kan je niet anders dan regelmatig glimlachen.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic.


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl