nov
18
2009

Overheid belooft privacy bij kilometerheffing

spionageIn het eind vorige week naar de Tweede Kamer gestuurde wetsvoorstel Kilometerprijs schrijft het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat de overheid geen reisgegevens zal ontvangen en geen auto’s kan volgen.

Bij de invoering van de kilometerheffing krijgt elk voertuig een gps-apparaat, dat bijhoudt hoeveel, wanneer en waar er gereden wordt. Het apparaat zal zo nu en dan via het gsm-netwerk informatie versleuteld versturen naar een inningskantoor waar de rekening wordt opgemaakt.

Niet te achterhalen

Op welk tijdstip en waar wordt gereden, zou niet door de overheid te achterhalen zijn. Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat worden alleen het totaal aantal gereden kilometers per tarief doorgestuurd, en blijft de routegeschiedenis in de auto. Wel kan de automobilist zelf zijn eigen verplaatsingsgegevens zien. Deze gegevens worden opgeslagen op een uitneembare geheugenopslag, zoals bijvoorbeeld een USB-stick.

Alleen als automobilisten zelf nadrukkelijk toestemming geven, dan kunnen buitenstaanders actuele en historische reisgegevens inzien. Leasemaatschapijen of partijen die file-informatie willen doorgeven kunnen hier om vragen.

Geen inzage

Ook in dat laatste geval zal de overheid geen inzage hebben in rijgeschiedenis. Alleen de leveranciers van de kastjes zien dat, zegt een woordvoerder. “Het inningsbureau krijgt alleen het aantal kilomters per tarief. Dan voorkom je dat de overheid bepaalde informatie in handen krijgt.”

Om fraude met de kilometerheffing op te sporen, houdt het het kastje een logboek bij dat registreert als de auto van de radar valt of ‘springt’ naar een geheel andere locatie. Als dat gebeurt, dan stuurt het kastje het logboek naar handhavingsbureau RDW, die controleert of er sprake is van fraude. Volgens de woordvoerder van het ministerie staan er in het logboek geen coordinaten, en is de privacy niet in het geding.

Verdachte moordzaak

Verkeer en Waterstaat sluit echter niet uit dat de lokatiegeschiedenis gebruikt zal worden voor strafrechterlijk onderzoek. “Als je verdachte bent in een moordzaak, dan worden ook je mobiele telefoon, je huis en je bankrekening doorgenomen. Bij het kilometerkastje is dat niet anders.”

15 Comments

 • avatar Anoniem schreef:

  Zo begint het altijd. Bij een moordzaak of als de staatsveiligheid in het geding is kunnen we natuurlijk wel in het kastje kijken – dat wil toch iedereen?

  Inmiddels is het bij internet en telefonie al zo dat alle verkeersgegevens van iedereen worden opgeslagen en ter beschikking staan van de overheid. Elke Nederlander moet een vingerafdruk inleveren ter beveiliging van het paspoort. Ook deze komt in een grote database. Ook die database is ‘alleen maar voor beveiliging van het paspoort’, maar gebruik bij zware misdrijven of als de staatsveiligheid in het geding is wordt niet uitgesloten.

  De praktijk leert dat als deze gegevens beschikbaar zijn ze ook te pas en te onpas worden gebruikt. In geen enkel beschaafd land worden zoveel telefoonlijnen afgetapt als in Nederland. De politie in Nederland doorzoekt op scholen willekeurig kluisjes van leerlingen – zonder enig respect voor de privacy.

  Privacy is alleen gewaarborgd als deze gegevens absoluut niet beschikbaar zijn.

  CU-Kamerlid Cramer zei in de Telegraaf: “Via de bonuskaart van AH en de gegevens van de mobiele telefoon ligt ons leven al op straat. Ik vind het juist wel makkelijk als mijn provider straks weet wat mijn dagelijkse route is. Dan krijg ik direct filenieuws en kan ik misschien bij die ene pomp nog een cent goedkoper tanken.”

  Dit is een redenering die alleen maar kan komen van iemand die nog geloofd dat God alles ziet. Ik kies zelf of ik wel of geen mobieltje wil hebben, of ik wel of geen bonuskaart heb. Dat sommige mensen slordig omgaan met hun privacy en hun hele leven op Hyves dumpen wil nog niet zeggen dat de overheid het recht heeft om inbreuk te maken op de privacy van elke Nederlander. Mensen dienen het recht te hebben zelf te kiezen.

 • avatar Geert Wilders schreef:

  Met alle respect, maar dit is natuurlijk wel een beschuldiging:

  “De praktijk leert dat als deze gegevens beschikbaar zijn ze ook te pas en te onpas worden gebruikt.”

  Heb je daar ook bronnen bij.
  Nu ben ik niet naief, en ben ik er ook van overtuigd dat er bv wel enige politieagenten zijn die zitten rond te neuzen in het dossier van de nieuwe vriend van hun dochter, ed, maar als we de totale rekensom maken, vind ik het eigenlijk wel belangrijker dat mensen die bv vluchtmisdrijf plegen, gesnapt worden dan dat Agent A weet dat ik zondagmorgen met mijn auto naar de bakker bij de bakker ben geweest.
  Misbruiken worden er zeker gemaakt en moeten ook bestraft worden, maar je laat het een beetje uitschijnen dat misbruiken het doel van deze stap is.

 • avatar Bob de Bouwer schreef:

  Apart dat nog niemand de volgende link gemaakt heeft.

  In het kastje zit schijnbaar ook een telefoon/gsm. Een gsm staat ook aangemeld en al die gegevens inclusief locatie worden ook bewaard. Er is dus eigenlijk een dubbele controle.
  Het kastje heeft de gps gegevens en waar je gsm in het kastje staat aangemeld heeft men ook je locatiegegevens.

  Met andere woorden je hebt dus een dubbele controle. 1x aan de hand van de gps gegevens en 1x aan de hand van de gsm gegevens in het kastje.

  Helaas heb ik geen vertrouwen in de overheid dat men zorgvuldig met die informatie omgaat. Men verzint iedere keer weer nieuwe argumenten om mensen te gaan controleren. Het begon met terrorsime en de vraag is nu wat het volgende argument gaat worden.

  Daarnaast het hele systeem kost veel te veel en zoals bij de overheid zal het wel het dubbele of viervoudige gaan kosten.
  Het kost gel in onderhoud.

  Een eerlijke systeem is gewoon de brandstof duurder te maken. Heb je een kleine zuinige auto dan ben je minder kwijt als een zware auto die meer verbruikt.

  Daarnaast is het onzin om te gaan betalen voor het rijden in de fila. File’s zijn de oorzaak van falend verkeersbeleid van de overheid en daar moet de burger nu voor gaan betalen.

 • avatar Prive schreef:

  Voorbeeld: al je persoonlijk internet verkeer verplicht laten opslaan om toegankelijk te maken voor controle en opsporing. Voorbeeld: te pas en te onpas opnemen/afluisteren telefoongesprekken zonder dat er degelijke onderbouwing of toezicht voor is. Voorbeeld: overheid stelt identiteitskaart verplicht uit veiligheid. Vervolgens moet je te pas en te onpas die kaart laten zien voor zelfs maar het minste gesprek met oom agent. Doe je het niet: nog eens een extra boete en vrijheidsberoving van uren tot ze je identiteit officieel achterhaald hebben. Voorbeeld: registratie van alle kentekens op steeds meer snelwegen voor zogenaamde veiligheid, zonder dat er controle op is. Voorbeeld: opdringen van slimme meters om inzichtelijk te maken hoe iemand energie verbruikt en leeft. Moet ik nog door gaan of kom je nu met het slappe excuus dat we er maar vertrouwen in moeten hebben in plaats van dat we privacy werkelijk blijven beschermen?

 • avatar Free schreef:

  Misbruik is nooit het doel. Maar misbruik gebeurt. En als je op een gegeven moment (en die tijd komt altijd) een verkeerde regering in het zadel hebt, wordt misbruik ineens normaal. En daar moet je op letten met het invoeren van dit soort techniek.

  Een regering wisselt. Misschien vertrouw je deze wel, maar hoe zit dat met die over 10 jaar?

 • avatar gast schreef:

  Het gaat niet om de individuele agent. Het gaat om het steeds aanpassen en uitbreiden van de wet. Telecom verkeersgegevens moesten bewaard worden om internationaal terrorisme aan te pakken – maar worden ook voor andere misdrijven gebruikt. De vingerafdruk database is er om paspoort fraude tegen te gaan. Maar denk je echt dat die database alleen maar daarvoor wordt gebruikt nu die er eenmaal is? Het is gewoon te makkelijk en te aantrekkelijk om die gegevens ook anders te gebruiken.

 • avatar Anoniem schreef:

  Precies mijn gedachte. En dat kan een lichte wijziging zijn, of een zware (wat als we weer 2de wereldoorlog-praktijken krijgen?). Dit soort spionagemiddelen moeten imho verboden worden. Anders wordt ‘t toch maar tijd om m’n motorrijbewijs te gaan halen.

 • avatar Anoniem schreef:

  Inderdaad. De Duitsers waren in 1940 maar wat blij met onze goed georganiseerde bevolkingsregisters. Voor een regering ala DDR, China, etc. zijn deze technieken zeer gewild.
  Reken er ook maar op dat de mensen die echt iets te verbergen hebben wel manieren vinden.

 • avatar Anoniem schreef:

  Is your Sex Life lacking excitement?

  http://jonevpm.cn

 • avatar Spong schreef:

  1- journalisten die worden onderzocht om achter hun bronnen te komen “in het belang van de staats veiligheid”
  2- opgenomen gesprekken tussen verdachten en hun advocaten worden niet gewist “in het belang van het onderzoek”
  3- foto’s van rellen worden gepubliceerd “om de daders op te sporen”
  In twee van deze drie voorbeelden heeft de rechter de overheid al terug gefloten. Niet alleen worden de bestaande registratie mogelijkheden al gebruikt, ze worden ook te makkelijk onrechtmatig ingezet.

 • avatar Anoniem schreef:

  Stelletje zeikers, ga ga gewoon werken eikels

 • avatar admin schreef:

  Sorry, maar mij interesseert het niet dat er eventueel wellicht misschien een paar procent meer misdrijven opgelost zouden kunnen worden als dat ten koste gaat van mijn vrijheid, zelfbeschikking en privacy.
  De waan van veiligheid is het niet waard om elke vrije burger om te vormen tot slaaf met een electronische halsketting.

  De wet van Murphy klopt nog steeds, alles waar misbruik van gemaakt kan worden………………….

 • avatar Anoniem schreef:

  Wie van jullie stelletje van de pot gerukte analfabetische sapstengels heeft deze onzin geschreven?
  Sodemieter toch een eind op lozers

 • avatar Anoniem schreef:

  Do you think that the original Swiss watches can be too expensive to buy? That’s a myth! Now you have the opportunity to buy the unique copy of the world known Rolex Submariner 18k & SS watch for ONLY $229.00.

  A smart click http://zhuiwsa.cn/

 • avatar Allah schreef:

  Wilder is een grote klootzak maar hij gaat er wel aan werken zegt ie, ik hoop dat hij dan zelfmoord pleegt

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl