nov
20
2009

Gevangenis dreigt bij kapot km-kastje

gevangenisWie straks een defect kilometerheffingskastje in de auto heeft, wordt door de overheid gezien als een crimineel. De automobilist riskeert een gevangenisstraf of een geldboete die maximaal in de tienduizenden euro’s kan lopen.

Dat blijkt uit het wetsvoorstel van minister Eurlings. Op het rijden met een gps-kastje dat opeens geen signalen over afgelegde kilometers uitzendt, staat een half jaar cel of een boete tot 18.500 euro. Wie in die geldboetecategorie wordt veroordeeld, zit tien jaar lang aan een strafblad vast. Wordt de boete niet betaald, dan kan de officier van justitie het rijbewijs innemen en de auto ’buiten gebruik stellen’. Is er met het kastje geknoeid om het signaal te verstoren of te beïnvloeden, dan is er sprake van een misdrijf en hangt de weggebruiker tot vier jaar gevangenis of een boete van 74.000 euro boven het hoofd.

Volgens het wetsvoorstel is iedere automobilist zelf verantwoordelijk voor de werking van het spionagekastje. Defecten moeten binnen acht uur worden gemeld aan de Dienst Wegverkeer. Binnen drie weken moet het kastje zijn gerepareerd.

De kandidaat-leveranciers van de apparatuur geloven niet dat de kastjes kuren zullen vertonen. “De kwaliteit is niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Die wil nog wel eens uitvallen”, zegt Maurice Geraets namens NXP, een van de fabrikanten die in de race zijn om de chip te leveren. “Onze chip moet het altijd doen. Vergelijk het met de kwaliteit van een remsysteem, waarin ook onze chips zitten. Remmen mogen ook niet falen en doen dat ook niet. De overheid komt met een uitgebreide praktijktest om alle kinderziektes eruit te filteren.”

Bij de ANWB is ’een alarmbelletje afgegaan’ door de hoge boetecategorie waarin automobilisten terechtkomen als het systeem faalt. “Die hoge geldboetes zijn ons team ook opgevallen. We gaan nu met de stofkam door de wet en komen later met een oordeel”, zegt woordvoerder Ad Vonk. De bond ontving de afgelopen dagen 500 e-mails van verontruste weggebruikers.

gevangenis_1

35 Comments

  • avatar lowrider schreef:

    Auto neerzetten, niks meer tanken, niet meer rijden etc zou de beste oplossing zijn. Den Haag treffen waar ze gevoelig zijn, en dat is financieel.

    Utopie, ik weet het. Maar het zou een signaal kunnen zijn.

    Zou mijn auto bijna verkopen en niet eens meer willen rijden eigenlijk als ik 24/7 gevolgd wordt. Verschrikkelijk!

    Bananenrepubliek 100%!

  • avatar supergup schreef:

    Je hebt wat mot met je buurman, je besluit een GPS jammer voor een paar euro te kopen en die met een magneetje ergens in een wielkast van zijn auto te plakken. De buurman merkt er niets van, maar zijn GPS ontvanger stuurt niets meer door. Twee weken later valt de eerste brief van het OM op de mat, u wordt verdacht van een misdrijf, en of u maar even 18.500 euro wilt betalen.

    Dit kan u dus ook overkomen!

  • avatar Anoniem schreef:

    Zo zie je dus hoe idioot en absurd de overheid reageert als ze denken dat zouden kunnen worden belazerd. Dat de burger belazerd en bestolen wordt door de overheid moet gewoon worden genomen.

  • avatar Anoniem schreef:

    Hiermee toont de Roverheid aan zelf uit criminelen te bestaan.

  • avatar smile schreef:

    Uiteindelijk gaat het miljarden kosten om dit in te voeren, om vervolgens binnen een halfjaar weer afgeschaft te laten worden. Dit gaat simpelweg gewoon niet werken. Gelukkig wordt het in kabinet 2011 als eerste al weer teruggedraaid.

  • avatar wow schreef:

    Sodeknetters, dat zijn geen lichte straffen. De geldlust van de overheid ligt er wel dik bovenop!

  • avatar tssss schreef:

    meer als sodeknetter.
    vroegah ,was er ene Adolf. hitler, maar ik denk dat nu zwaar jaloers zou worden op dit soort staatspraktijken..

  • avatar Stasi schreef:

    Adolf?? De SED van Oost Duitsland zou ook likkebaarderd kijken…

  • avatar burger schreef:

    Is er ook al iets bekend over de kosten van dat kastje? Moet we het zelf aanschaffen? En stel, als het kastje kapot gaat en ik merk dat. Dan ga ik het eerst netjes melden, maar ik moet het binnen 3 weken laten repareren. Wie betaald dat?

  • avatar admin schreef:

    @burger: Eerste keer gaat de overheid het betalen (lees : de belastingbetaler), daarna zijn defecte kastjes/storingen voor rekening van de autoeigenaar.

    Het km-heffing systeem is op zoveel fronten fout/gevaarlijk/oneerlijk/evil/overbodig dat ik er niet goed van word.

    Ik snap niet dat Nederland dit pikt!

  • avatar gast schreef:

    Deze overheid is zo langzamerhand ‘knettergek’ geworden.

    Deze roverheid denkt steeds meer te gaan overheersen, wat nou democratie? Dictatuur is een groot woord, echter het gaat er steeds meer op lijken. Wat nou privacy?

    Ik denk het nu toch echt tijd gaat worden om deze overheid af te gaan zetten, een staatsgreep mag wat mij betreft snel in actie worden gezet, beter: direct uitvoeren.

    Het gore en arrogante lef wat deze overheid toont, het is buiten van professioneel. Problemen laten ze liggen, de echte criminelen die hebben vrij spel in dit land. de hard werkende burger en belastingafdrager worden behandeld als crimineel.

    Dat te weten dat ruim 2/3 A-technisch is. Deze mensen moeten dan weten wanneer hun kastje defect is of niet??? Ratten zijn het, heel die overheid. Ik ga PVV of SP stemmen, ja uit wraak voor dit drakenkabinet. Ik ben het zat, WIJ zijn het zat.

  • avatar opa schreef:

    En hoe moet een simpele a-technische ziel zoals ik die niet eens weet hoe een computer werkt controleren / zien dat het apparaatje naar behoren werkt?

  • avatar admin schreef:

    @opa: Dat kun je concluderen uit het feit dat je gedreigd wordt met een hoge geldboete en / of gevangenisstraf 😉

  • avatar flits schreef:

    Aangezien je zelf voor vervanging/reparatie moet zorgen, zal er een illegale handel ontstaan: diefstal. De gestolen kastjes zullen evt. gekraakt worden indien nodig (zeg nu niet dat dat niet kan, we weten maar al te goed hoe bijvoorbeeld spelcomputers iedere keer weer kraakbaar blijken). Sterker nog, met een gestolen kastje van iemand die bijvoorbeeld op vakantie en dus zijn auto even laat staan kun je gratis rijden!

    En dan moet je zo’n kastje ook nog mooi/handig vinden op je dashboard. Als ik een kastje in zou bouwen is dat eentje die bepaalde signalen registreert i.p.v. uitzend

    Er zijn echt teveel problemen, hoe langer je nadenkt hoe meer je er ziet volgens mij…

  • avatar Anoniem schreef:

    Maandag vond ik een rekening van CJIB, georrigeerd 4 km te snel: 17 euro bekeuring + 6 Euro administratiekosten.
    Stelletje ordinaire dieven zijn het.
    Je bent geneigd nadat je zo wordt bestolen 200% schijt te gaan krijgen aan dat tuig, die criminele boeven in Den-Haag, waar gaat dit in godsnaam nog over. Deze democratie is niet meer, we dreigen af te gaan op een heel ander regime, de ene idioot na de ander staat op in DEN-Haag. Het wordt tijd voor actie, protest, dit kan niet meer zo. Als je weet hoeveel mensen dagelijks zo’n bon krijgen. Die gasten langs de weg, als ze worden aftuigd, ik zal stralen, wat een landverraders, mensen noem ik het niet meer. Dat je zo aan je geld moet komen…

  • avatar Anoniem schreef:

    Als er ooit een actie komt om deze regering van de troon te stoten ben ik van de partij.

  • avatar Anoniem schreef:

    Was wel te verwachten.

    Compleet idioot hoge straffen voor wie niet in het gelid wil. Dit kan alleen verzonnen zijn door een latent Stalinistische club als het PvdA.

  • avatar flits schreef:

    Er bestaat geen apparatuur die 100 procent waterdicht is. Worden mensen die toch onverhoopt met een defect kastje rijden opgesloten in een Arbeitseinsatz?

  • avatar Anoniem schreef:

    Als ik dat zo zie gaan er hier enkele notoire scheldtrollen straks de bak in. Prima! 🙂

  • avatar Anoniem schreef:

    Hwaha whehe de regering gaat een zwaar geld tekort krijgen 🙂

    let maar op
    prachtig gewoon….

    zoals vele anderen ga je idd je wagen minder gebruiken. (even lopend naar de winkel op de hoek enzo)

    ze gaan zoveel accijns missen straks….. prachtig….
    fietsen naar t werk in de zomer. (of met de scooter misschien?)

    jaja, het gaat ze nog tegenvallen.
    net als de gemeente Amsterdam die minder auto’s in de binnenstad wil… nu komen ze parkeer geld tekort.

    WIE EEN KUIL GRAAFT VOOR EEN ANDER :-p

  • avatar flits schreef:

    Ik denk meer zelfdodingen en dreigingen daarmee, als er al celstraffen komen op een kastje dat niet goed werkt. Als bijvoorbeeld de kostwinner de bak in moet en zijn baan verliest, dan is het hek van de dam. Dat wil je toch niet op je geweten hebben?

  • avatar Anoniem schreef:

    Ik hoop dat je gelijk krijgt! Maakt niet uit, er moet in ieder geval IETS gebeuren waar dit helse plan aan ten onder gaat!

  • avatar Adolf H schreef:

    Aanvulling op het plan:

    De Overheid gaat kamp Westerbork heropenen om zo de stroom aan extra gevangenen op te kunnen vangen.

    Mochten de plannen niet werken heeft de overheid al adviseurs uit Iran, Noord Korea en Cuba opgeroepen. Daarnaast zijn is aan enkele voortvluchtige nasi goreng’s amnestie verleend omdat zij ook goede technieken kennen om de bevolking in het gareel te krijgen

  • avatar hacker schreef:

    ja dat gaat straks dikke handel worden….

    net als die aangepaste kastjes die toen veel mensen hadden om UPC alle zenders mee te bekijken voor niks….

    dat komt er straks ook in een andere vorm, om deze GPS kastjes mee te bedonderen.
    dan zend hij het goede signaal bij je thuis uit achter de voordeur.(een soort van 2e kastje)
    en een random signaal vanuit je wagen in de originele.
    niemand die t merkt….

    mark my words!

    en wat is het gevolg: ENKELEN worden steen rijk van de handel in de ombouw… een groot aantal mensen rijd goedkoper…. en de rest wordt nog steeds genaaid…

  • avatar schoutje schreef:

    Rustig maar mensen,het zal allemaal wel weer anders uitpakken.
    Laat je niet gek maken, het is bekend dat er in Nederland de soep nooit zo heet gegeten wordt als dat hij opgediend is.
    Laat ze maar even doorprutsen, in de praktijk zal het niet haalbaar blijken omdat het weer zal blijken dat er weer niet nagedacht is.
    Het systeem is te complex, daar kunnen ze niet mee omgaan en vroeg of laat komen ze daar achter en is er weer een berg belastinggeld het riool in gespoeld.

    Stemmen is meewerken aan het in stand houden van een criminele organisatie.

  • avatar Anoniem schreef:

    Ik zeg: actievoeren/demonstreren tegen dit absurde idee, de totalitaire controle, en bovendien flinke diefstal. Dus een grootscheepse actie op touw zetten om dit te voorkomen (ik weet het, het is een tijd geleden dat mensen demonstreerden).

    Meteen ook tegen het boete beleid inzake ‘paar km/h te hard rijden’.
    Er werd net Adolf genoemd, maar wij hebben al jaren lang een Adolf hier rondlopen, ene $pee, net zo eng!

    Wat een kl*te-land!!!

  • avatar ook een gast schreef:

    Ik roep iedereen, maar dan ook iedereen op om zijn kastje te saboteren, en dit ook toe te geven voor de rechter.
    Als argument is privacy 100 % terecht.
    Ik hoop dat elke rechter ook iedereen zal veroordelen tot de zwaarste gevangenis straf, en zal eisen dat die straf binnen een half jaar afgerond moet worden.

    Mag het stelletje Haagse gekken nog ff gaan uitleggen aan de rest van de wereld dat er alleen maar zware criminelen in ons land zijn, met strafblad en al.

  • avatar admin schreef:

    Oud omaatje bedreigen: geen tijd, druk, druk, druk…..
    Oud omaatje beroven: vermaning
    Oud omaatje beroven & mishandelen: waarschuwing
    Oud omaatje beroven & mishandelen & verkrachten: boete
    Oud omaatje beroven & mishandelen & verkrachten & vermoorden: taakstraf

    Knoeien met kilometerkastje: heel het land in rep en roer: 4 jaar cel en / of boete € 70.000…..

    Hmmm… waar zouden toch de prioriteiten liggen..

  • avatar Anoniem schreef:

    Mijn werkgever heeft al offertes opgevraagd bij een buitenlandse leasemij, beetje minder voor de economie hier geloof ik maar dan moeten die bedrijven hier ook maar wat harder schreeuwen.

  • avatar Anoniem schreef:

    als adolf hitler de mogelijkheid hebt om zich in het graf om te draaien.
    zou die zeggen, dit soort prakijken is in mijn nasi carriere niet gelukt met alle gestapo en SS officieren…
    en zou dan zeggen, heil balkenende…

  • avatar Anoniem schreef:

    Dat gaat wat worden: 7 miljoen kastjes, stel 0,5% uitval door defecten en storingen (dat is heel erg betrouwbaar), dat geeft toch al gauw zo’n 35.000 mensen per jaar die de kans lopen op 6 maanden zitten of voor € 18.000 genaaid te worden. Het zal dus het laatste wel worden en dan praat je toch over € 630 miljoen per jaar.

    En het ging niet om het geld? 😉

    Wat een kl*te-land

  • avatar Anoniem schreef:

    Zo gaat het niet werken ben ik bang! Als ze te weinig geld hebben wordt het allemaal nog duurder en er zijn er genoeg incl. mijzelf die de auto gewoon echt nodig heeft!

    Ik ben er helemaal klaar mee! Demonstratie? ik ben er bij!

  • avatar gupp schreef:

    Even van tevoren RTL, SBS en NOS op de hoogte brengen, een paar minimeets op belangrijke knelpunten rondom Den Haag organiseren, en niemand komt de stad meer in of uit. Heb je maar een handjevol auto’s voor nodig. Gegarandeerde full media coverage.

  • avatar gupp schreef:

    Zulke berichten zijn een goede zaak.
    Hopelijk wordt het domme plebs hierdoor nog op tijd wakker geschud. zum kotsen

  • avatar Geert schreef:

    Wij hardwerkende mensen zijn allen toekomstige bajesklanten. Je kunt beter thuis blijven zitten in de bijstand. Ik heb al aan iedereen toegezegd in mijn omgeving: wanneer km-heffing daadwerkelijk wordt ingevoerd, emigreer ik.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl