feb
28
2010

Undercover bij de PVV


Achter de schermen bij de politieke partij van Geert Wilders

Vier maanden lang liep journaliste Karen Geurtsen stage bij de partij van Geert Wilders, zonder dat de PVV doorhad dat zij undercover was voor HP|De Tijd. Naast het feit dat ze op deze manier aantoonde dat de beveiliging van Geert Wilders zo lek was als een mandje, hield ze ook een dagboek bij van al haar ervaringen achter de schermen bij deze politieke partij.

Undercover bij de PVV geeft een kijkje in de keuken van de meest controversiële politieke partij van Nederland. Haar verhaal geeft een ontluisterend beeld van het amateurisme en de willekeur van argumenten die de medewerkers van deze partij gebruiken. ‘Ons uitgangspunt is simpel: de islam is slecht, de regering is slecht, andere partijen zijn slecht. En de PVV is natuurlijk goed.’ Delen uit het dagboek waren eerder te lezen in HP|De Tijd. Undercover bij de PVV geeft het volledige verslag van de stage van Karen Geurtsen. Daarnaast bevat het diverse extra’s: onder andere een analyse van Wilders’ opkomst, portretten van de PVV-Kamerleden en reacties van PVV-medewerkers.

Karen Geurtsen (1983) is sinds 2009 redacteur bij HP|De Tijd. Haar eerste klus in loondienst: undercover bij de PVV. Zij studeerde eerder Europees Beleid en Journalistiek en Nieuwe Media. Boudewijn Geels (1970) is sinds 2003 redacteur bij HP|De Tijd. Eerder werkte hij onder meer voor de Volkskrant en het AD.


Titel: undercover bij de pvv (feb 2010)
Auteur: geurtsen, k. geels, b.
ISBN 10: 905831538X
ISBN 13: 9789058315380
Uitgever: Uitgeverij Sirene
Taal: Nederlands
Genre: Sociale wetenschappen

15 Comments »

 • avatar Oppositie schreef:

  Na herhaaldelijk afgewezen verzoeken van HP/De Tijd om mee te lopen met de PVV, besloot de redactie undercover te gaan. Vier maanden lang liep HP/De Tijd-journaliste Karen Geurtzen stage bij de partij van Geert Wilders. Naast het feit dat ze op deze manier aantoonde dat de beveiliging van Geert Wilders zo lek was als een mandje (ze was met Google makkelijk te vinden als journaliste), geeft ze ook een kijkje in de keuken van de meest controversiële politieke partij van Nederland.

  Karen’s verhaal geeft een fascinerende kijk op de mensen, de besluitvormingsprocessen en de ideeën van de Partij voor de Vrijheid. Maar ook geeft het een ontluisterend beeld van het amateurisme en de willekeur van argumenten die met de oprichting van deze nieuwe partij gepaard gaan.

 • avatar Paula schreef:

  Wat een ongelooflijk slap stuk, dat “Undercover bij de PVV”, een journalistieke aanfluiting van jewelste. Een kritische redactie had dit artikel nooit geplaatst: het bevat geen nieuws (het had over elke andere partij kunnen gaan) en is bovendien neuzelig, saai en amateuristisch geschreven. Een 10-regelig berichtje met de kop INFILTREREN IN PVV FLUITJE VAN EEN CENT had kunnen volstaan.

  • avatar Fatima schreef:

   Ik heb die Karin zelf in een zwarte helikopter zien stappen, waarna deze weg vloog in de richting van een Bilderberghotel. De volgende dag lag er bij Venlo (!) ineens een graancirkel die naar de plek wees waarvandaan ze was opgestegen.
   En toeval bestaat niet, dat weten we nu toch allemaal wel.

 • avatar Koffie schreef:

  Het is één groot complot: een media- een-tweetje tussen HP/De Tijd en Geert Himself. Hero Brinkman overigens undercover voor Stichting Alcohol Preventie.

  • avatar Hamas schreef:

   Ja maar om ze nu te complimenteren met een status van dubbelspion, gaat wat te ver hoor. Daar zijn die hoernalisten te simpel voor. Die weten alleen maar waar de punten en komma’s horen en soms dat weten ze nog niet goed te doen.

 • avatar Liefje schreef:

  Gisteren kocht ik dit boekje, nieuwsgierig te lezen waar alle ophef over is. Ik ben namelijk totaal geen voorstander van de wat hysterische ideeën van Geert Wilders. Op bladzijde 30 moest ik al tot de conclusie komen dat het verhaal erg traag op gang komt en er vrijwel niets lijkt te gebeuren, behalve dan steeds weer het onderstrepen van hoe belangrijk media aandacht is voor de PVV. Het is me werkelijk een raadsel waarom dit dunne verhaaltje, dat kennelijk eerst in HP/De Tijd stond en nu is uitgerekt tot een boek, is uitgegeven. Goed geschreven is het ook al niet, behalve uiteraard het meeliften op alle aandacht rondom de PVV. Slaapverwekkend saai. Zonde van geld en tijd. Laat maar links liggen.

 • avatar Witte Kuif schreef:

  Als je iemand voor een korte periode undercover wil laten gaan dan is het sturen van een jonge stagiaire voor de hand liggend, dat deed ook het zwalkende blad HP/DE TIJD, volgens Wilders lijnrecht behorende tot de ‘linkse media’. Karen Geurtsen, net uit de collegebanken, leende zich er uitstekend voor.
  De inleiding van het boek sluit af met: ‘hoe gevaarlijk de PVV is? Lees en oordeel zelf.’ De start oogt daarmee tamelijk pretentieus.
  Hoofdstuk 1 start met zeer korte schetsen van de personages. Bijvoorbeeld Fritsma (die kale met bril die best wat meer tijd had mogen steken in ‘linkse hobby’s’ als de toneelacademie, dan had hij zijn roeping als filmacteur, met een uitstekende rol als Untersturmführer, misschien niet gemist. In plaats daarvan raakte hij tot het bot toe gefrustreerd als IND-kantoorklerk): “Enigszins kil overkomend kamerlid dat na zijn studie sociale geografie zes jaar lang beslismedewerker was bij de IND… Is populair bij de vrouwelijke PVV-medewerkers omdat hij elk jaar een van hen vraagt om hem te vergezellen tijdens Prinsjesdag.”
  De volgende hoofdstukken zijn geschreven in dagboekvorm, de rode draad van het verhaal is het gegeven dat het de PVV alleen te doen is om media-aandacht. Diverse keren wordt Karen gevraagd om ‘alsjeblieft wat minder inhoudelijk’ te zijn. Immers, dan vallen de journalisten in slaap, en de kijkers ook! “We stellen vooral vragen voor de media, voor de bühne… Kijk, het is eigenlijk heel simpel. Niet te diep ingaan op de stof; het gaat om de media-aandacht die je ergens mee kunt verdienen, de islam is slecht, de regering is slecht, andere partijen zijn slecht. En de PVV is natuurlijk goed. Dat is het uitgangspunt, wij praten hier intern misschien wel genuanceerd over zaken, maar niet naar buiten toe.”
  Het kijkje in de keuken van de PVV is interessant, vooral omdat de PVV zo gesloten is als een oester, en na het lezen van dit boekje weet je waarom. De PVV blijkt net zo slecht georganiseerd als de LPF en TON. Een van de redenen dat de PVV wegkomt met de bestuurlijke wanorde is de strakke structuur die de partij hanteert als ze de media bespeelt. Zoals we al wisten gebeurt er niks zonder dat het eerst langs Geert is gegaan. De PVV is Geert Wilders, Geert Wilders is de PVV, één partij één leider. Maar dat wisten we al. De conclusie van dit boekje is vooral; zonder de wisselwerking met de media is Wilders nergens, dat blijkt wel weer, maar ook dat wisten we al.

 • avatar Troost schreef:

  Ik wilde wel eens weten wat er nou zo speciaal was aan de PVV en waarom zoveel mensen voor deze partij kiezen. Na dit boek te hebben gelezen ben ik nog steeds niets wijzer geworden. Hetgeen Geurtsen beschrijft is grotendeels gebaseerd op aannames en haar eigen politieke inkleuring hiervan. Jammer dat het niet op feiten berust, anders had het inderdaad kunnen vallen onder het genre ‘sociale wetenschappen’. Ik ben bang dat ik dit eerder zou typeren als een uitgebreide reportage uit de Story. Dit boek is typisch een voorbeeld van iemand die een slaatje probeert te slaan uit de commotie rondom deze controversiele politieke partij. Troosteloos dat het deze kant op gaat met de journalistiek.

 • avatar Abdul schreef:

  De elders gepubliceerde vooruitblik in acht nemende, welke meldde dat in vervolgdelen een beeld geschetst zal worden van een ernstig amateuristische partij, ben ik toch weer een stuk rustiger geworden.

  De PVV zal gewoon eindigen als de LPF en TON. Hoop gekrakeel, maar als het op besturen aankomt valt het van onwetendheid, onkunde en ruzies in no-time uit elkaar.

  • avatar Oppositie schreef:

   Precies, het is alleen wachten op de grote klap. 🙂

  • avatar harrie 99 schreef:

   Besturen is zakkenvullen zie nu en in het verleden Den Haag.
   Dat is niet wat de pvv wil¾, die willen de nederlander helpen met maatregelen treffen die de linkse kliek niet aanstaat maar wel
   3/4 van die Nederlanders.

 • avatar Groen schreef:

  Verhelderend en juist door de ietwat droge schrijfstijl bij vlagen geestig boekje. Geeft voor het eerst inzicht in wat voor club de PVV is. Antwoord: het is een club waar je never nooit op zou moeten stemmen! Verstokte PVV-aanhangers (door een PVV-medewerker ‘idioten’ genoemd) zullen dan ook niet blij zijn met dit boek.

 • avatar Rouvoet schreef:

  Het boek las ik nog niet maar de artikelenreeks in HP de Tijd wel. De undercoveractie lijkt me geslaagd en het beeld van de partij weer wat ingekleurd en genuanceerd. Geen schokkende onthullingen maar wat meer menselijke maat. Dat lijkt me prima voor de democratie en voor de journalistiek. Hopenlijk gaat de PVV wat meer glasnost en perestrojka toepassen zodat undercoveracties niet nodig zijn.

 • avatar Puma schreef:

  Dit boek is een verzameling van de artikelen uit HP De Tijd. Er is nauwelijks iets aan toegevoegd. In ieder geval niet iets wat het boek interessant maakt. Als je de tijdschriftartikelen hebt gelezen, kun je dit boek links laten liggen.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic.


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl