sep
20
2010

Geen openheid over Nederlandse blokkade verboden websites

Het ministerie van justitie kan geen inzicht geven in de afspraken die worden gemaakt tussen internetproviders over het blokkeren van een lijst met verboden websites. Het is hierdoor niet bekend welke websites precies geblokkeerd zullen worden, welke technologie zal worden gebruikt en wat de procedures voor plaatsing en verwijdering van de lijst zijn. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde stukken in een WOB-procedure over deze zwarte lijst.

Het ministerie van justitie kondigde eind 2009 aan dat het ernaar streeft in 2010 een lijst met verboden websites te blokkeren. Grote internetproviders en het overlegplatform ECP/EPN maken in overleg met het ministerie op dit moment afspraken over de manier waarop dat zou gebeuren. Internetonderzoeker Rejo Zenger heeft een WOB-verzoek ingediend, waarin hij onder meer vraagt om inzage in de contracten, de technologie die zou worden gebruikt en de procedures voor plaatsing op de lijst. Het ministerie maakt deze stukken echter niet openbaar, omdat zij niet over deze stukken zou beschikken.

De procedure rond het internetfilter kan op stevige kritiek rekenenen van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Een internetblokkade is een zeer omstreden methode om informatie ontoegankelijk te maken. Ot van Daalen, directeur: “Nederland lijkt Iran wel: een geheime zwarte lijst met verboden sites, waarvan we niet weten hoe je erop komt, hoe je eraf komt, welke technologie wordt gebruikt en wat precies wordt afgesproken tussen de providers. Dit is volstrekt onacceptabel.” Volgens Bits of Freedom moet verboden materiaal niet achter een filter worden verborgen, maar juist worden verwijderd.

15 Comments »

 • avatar Anoniem schreef:

  Begint erg te lijken op de Amerikaanse nofly-list.

 • avatar Koffie schreef:

  Kafka praktijken…

 • avatar Rooie Rat schreef:

  Wie is de eigenaar van een website? De oprichter, webhosting of regering? Indien één van de eerste twee (wat realistisch is), mag de regering zomaar zonder proces besluiten om een eigendom ontoegankelijk te maken voor het publiek? Naar wat ik weet mag de regering een boek ook niet zomaar zonder proces tegenhouden. Weet iemand hier wat meer van?

  • avatar Koffie schreef:

   In pricipe is de eigenaar van de website verantwoordelijk voor de inhoud en al dan niet of deze kan worden weergegeven… Mocht deze inhoud in strijd zijn met wettelijke regelgeving dan kan de overheid hiertegen een procedure aanspannen om de inhoud aantepassen of te verbieden voor de Nederlandse burger en indien het een Nederlandse host betreft ook uit de lucht halen… (neem een voorbeeld aan de casus van the pirate bay en brein al is het in dit geval een privaatrechtelijke casus de strekking is vrijwel hetzelfde)
   Echter komt het erop neer dat in het kader van bijvoorbeeld terrorisme bestrijding de overheid veelal zonder proces de website offline kan halen tot het proces. Daarnaast is de Staten-Generaal die in dit geval hierover beslissen in staat deze wet te creeeren… Zij zijn aangesteld om waar nodig nieuwe wetten te maken. En als er een wet kan worden gemaakt die niet in strijd is met de grondwet… is er voor de overheid dus ook geen probleem (bij vragen wil ik best nadere uitleg geven)…

 • avatar Koffie schreef:

  The great firewall of The Netherlands…
  Ernst “Mao” Ballin zat hier natuurlijk achter…

  • avatar Liefje schreef:

   EHB is een wereldvreemde maniac, die snel tot stoppen moet worden gebracht en zelf eens onderwerp van onderzoek door justitie moet worden.
   Een groot corrupt en corumpt nest is dat!

   • avatar Gast schreef:

    Schandalig, werkelijk onbestaanbaar! Nu is het “kinderporno” dat in het geheim wordt geblokkeerd, de volgende stap is “mogelijk terrorisme” en daarna zitten we met dezelfde Internet-gestapo als in China, Iran en Australië. Een democratisch gekozen overheid die censuur kan uitoefenen zonder daar verantwoording over af te hoeven leggen? Ik sluit me aan bij BoF: “onacceptabel”.

  • avatar Colani schreef:

   Ik begin langzaam te geloven dat minister EHB een ernstig vader-zoonconflict met zijn vader moet hebben.

   De samenleving waar zijn vader indertijd voor gevlucht is, probeert hij met alle macht en met moderne middelen te reconstrueren.

   Demissionair als hij is, toch zoiets controversieels doordrukken.

 • avatar Anita schreef:

  Maar wat doet de doorsnee burger hier tegen? Hopen dat Bits of Freedom het voor mekaar krijgt om deze wanpraktijken een halt toe te roepen? Wat dacht u ervan om eens een keer een weekje het werk neer te leggen om zodoende een signaal naar onze despoten – waar Iran nog wat van kan leren – af te geven? Een weekje de gehele Nederlandse economie op haar gat en dit soort voorstellen (en de totalitaire misdadigers die ze er doorheen proberen te rammen) verdwijnen als sneeuw voor de zon.
  Tijd dus voor een daadwerkelijk signaal of blijven we toch maar weer zo’n vijf dagen per week buffelen om de gestoorde en volstrekt ondemocratische wensen van mensen als Enge Ernst Ballin te kunnen financieren? Wordt het toch weer buigen voor de minieme minderheid of blijken we als volkje toch een ruggengraat te hebben?
  Ik verwacht het eerste maar hoop het tweede. Ik ga duimen.

 • avatar Liefje schreef:

  EHB is een wereldvreemde maniac, die snel tot stoppen moet worden gebracht en zelf eens onderwerp van onderzoek door justitie moet worden. Een groot corrupt en corumpt nest is dat

 • avatar Puma schreef:

  Betekend dat ik mijn 120 mb fiber kabeltje maar ga inruilen voor analoog signaal, met mij velen anderen hoop ik, dit zal de ISP zoals UPC leren om alsvast proef te draaien voor EHB, ze draaien al jaren op verlies dus kunnen zij ook hun boeltje pakken, daarna Ziggo, enz.
  hou ik ook een hoop geld over wat ik direkt weer in bekeuringen of belastingaanslagen kan steken.
  en hier kan mohammed of hassan weer van betaald worden.
  (ik schrijf dit soort namen nooit met hoofdletters, zij hebben geen repekt voor hoofden namelijk)

 • avatar Kanarie schreef:

  Weer een hoeksteen van de politiestaat op zijn plek. Het is erg erg vervelend wanneer je een door zielig dogma’s gedreven ongelijkheidsprincipe probeert na te streven, je jezelf de hele tijd moet kunnen verantwoorden waarom je willekeurig mensen monddood maakt.
  Het kan toch niet waar zijn dat onze gedachtenpolitie straks nog een reden moet geven om je leven en hel te maken als je er andere meningen op na houdt ?

 • avatar Colani schreef:

  Om bang van te worden,..hoe zal internet er over 10 jaar uitzien?
  Bekijk dit filmpje eens, en huiver!
  http://colani.nl/oppositie/?p=1240

 • avatar Anoniem schreef:

  Een politicus zou moeten kijken of dit veroordeeld kan worden door de VN ofwel EU.

Abonneren op de RSS-feed van deze topic.


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl