nov
04
2013

Nederlandse regering heft zichzelf op, is Rutte II laatste NL kabinet?

NL-opgehevenIk realiseerde me eigenlijk vanmorgen pas, naar aanleiding van het rapportcijfer voor Rutte II, dat de Nederlandse regering effectief de opdracht heeft gekregen van de EU om zichzelf op te heffen. Dat spreekt voor zich, wellicht, maar is vermoedelijk toch heel wat verder gevorderd dan we zouden denken:

Naar de EU: De machtsoverdracht welke wordt opgelegd als onderdeel van de EU-crisis gaat immers hard. Zoals u weet, is er sprake van grootschalige machtsoverdracht naar de EU, waar ik dagelijks over schrijf, en burgerforum-EU ook over valt… Bedenk bijvoorbeeld de bankenunie, waar Nederland het gezag over haar banken afgeeft aan de ECB. Of de begrotingsafspraken (zoals Van Rompuy’s Two Six-pack) waarin Nederland haar zeggenschap over de eigen begroting (en dus belastingstelsel) heeft weggegeven aan de EU.

En naar de Nederlandse Gemeenten: Maar inderdaad ook ook dus naar de gemeenten! De EU had als eis in het ‘bezuinigings’-dictaat dat de Nederlandse overheid, als onderdeel van het bezuinigingsbeleid, ook taken moest overdragen aan de gemeentes. Erbij gesignaleerd werd dat het vermoedelijk wel wat meer ging kosten dan we hadden begroot, een fijne extra tikkend-tijdbom kostenpostje dus, die vroeg of laat ook betaald mag worden door de belastingbetaler.

Concluderend: de regering heeft dus ogenschijnlijk als taak gekregen van de EU zichzelf overbodig te maken, zowel naar boven (EU) als naar beneden (provincie  en gemeente). Wellicht bekend terrein voor velen, maar bij mij viel het kwartje nu pas!

Is Rutte II het laatste Nederlandse kabinet? De regering Rutte II is over hun eigen graf heen aan het regeren… En niet leidend naar een nieuw Nederlands kabinet dus. Zal Rutte II inderdaad na hun vertrek het licht uit doen? Het zou me niets verbazen.

Geen reacties »

Abonneren op de RSS-feed van deze topic.


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl