jan
05
2010

Rood verzetsfront – aanzetten tot stadsguerrilla in Nederland – een reconstructie

Rood-verzetsfront

Nederland werd in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw geconfronteerd met groepen die een gewelddadige omverwerping van de bestaande politieke orde nastreefden. Rood Verzetsfront – Aanzetten tot stadsguerrilla in Nederland is een historische reconstructie gezien vanuit het perspectief van de sympathisanten van de Rote Armee Fraktion in Nederland. Gebaseerd op interviews met ex-leden van het Rood Verzetsfront, geheime documenten van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, de Centrale Recherche Informatiedienst en de Oost-Duitse geheime dienst Stasi, biedt dit boek een spannende inkijk in de keuken van het politieke activisme van die jaren.

 

Auteur: Moussault, P.
Paperback
352 pagina’s | Papieren Tijger | januari 2009

1 reactie »

  • avatar Dr. H.W. Bomert schreef:

    In de marge van het politiek activisme in de jaren zeventig en tachtig in Nederland bestonden kleine linksradicale groepen die bereid waren met gewelddadige acties de bestaande politieke orde, het kapitalisme en imperialisme, aan te vallen. Dit boek doet uitvoerig verslag van de activiteiten van het Rood Verzetsfront, dat sympathiseerde met bijvoorbeeld de Rote Armee Fraktion in Duitsland en Brigate Rosse in Italie, en dat ook zelf gewelddadige acties voorbereidde. Op basis van interviews met voormalige ‘leden’ en sympathisanten, bronnen uit die tijd en citaten uit rapporten van de Binnenlandse Veiligheidsdienst en andere ‘geheime’ informatie wordt de geschiedenis van deze splintergroep uitvoerig beschreven (ondersteund door ruim zevenhonderd voetnoten en een bibliografie). Het boek bevat onder meer een gedetailleerde kroniek van alle activiteiten gedurende de jaren 1977-1986, een overzicht van door het Rood Verzetsfront uitgegeven publicaties, alsmede een ‘namenlijst’ van actieve ‘leden’. Ook uit die lijst blijkt dat het toch vooral een margeverschijnsel in het politiek activisme is geweest.

    (NBD|Biblion recensie, Dr. H.W. Bomert)

Abonneren op de RSS-feed van deze topic. TrackBack URL


Plaats een reactie

(wegens opgewonden standjes moet uw reactie eerst goedgekeurd worden)

*

Onze sponsor Colani | Ontwerp: Oppositie 2.0 door colani.nl